Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αθανάσιος Σαββάκης (Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος): Η οικονομία μας δεν αντέχει για πολύ

Αθανάσιος Σαββάκης (Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος): Η οικονομία μας δεν αντέχει για πολύ
Για τον «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ) οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι αναφέρει ο Αθανάσιος Σαββάκης Πρόεδρος του ΣΒΕ

Ένα σχεδόν χρόνο πριν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) είχε επισημάνει – ίσως για πολλοστή φορά – ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα» σε παγκόσμιες κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού.
Η κατακόρυφη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τον ΣΒΕ ουσιαστικά ανέδειξε το μεγάλο θέμα της ορθής επιλογής των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τη χώρα, την επόμενη μέρα μετά τη λήξη της πανδημίας.
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, και ειδικά μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει καταστεί σαφές ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία πρέπει να τεθούν στην προτεραιότητα έμπρακτης υποστήριξης.
Βεβαίως, ίσως είναι πλέον κουραστικό να επαναλαμβάνουμε ότι η μεταποίηση δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Για τον ΣΒΕ, η δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος δράσεων βιομηχανικής πολιτικής θα συμβάλλει καταλυτικά στην πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αλλά, ταυτόχρονα, θα υποβοηθήσει τις εγχώριες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, και φυσικά να προσαρμοσθούν εγκαίρως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η προτεραιότητα


Το γεγονός αυτό, μας υποδεικνύει την πραγματική αναπτυξιακή στόχευση για την Ελλάδα, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία: ενίσχυση, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας. Άρα, πραγματική, με σχέδιο και στρατηγική στόχευση, και όχι πρόσκαιρη και ευκαιριακή, αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Άλλωστε, η “αναπτυξιακή μονομέρεια” βλάπτει την ανάκαμψη της χώρας.
Βεβαίως, όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη με τη λήξη της πανδημίας είναι ιδιαίτερα θετικές.
Όμως θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι την «επόμενη μέρα» ίσως ολόκληροι κλάδοι ή επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ άλλοι θα αναπτυχθούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα αναπτυχθούν πολύ και πολύ γρήγορα, ενώ κάποιες άλλες θα εξακολουθήσουν να είναι σε ύφεση, ή, εν πάσει περιπτώσει, σε δυσανάλογα μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις προηγούμενες.
Για τον «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ) οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι σε σχέση ακριβώς με την προετοιμασία της χώρας μας σε δυο επίπεδα: αφενός να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα ή τη «νέα κανονικότητα» που θα διαμορφωθεί μετά τη λήξη της πανδημίας και αφετέρου τις δράσεις προσαρμογής που θα πρέπει να υλοποιηθούν για μην χάσουμε γι’ ακόμη μια φορά το τραίνο της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Απλώς πρέπει να σκεφθούμε ότι η «νέα πραγματικότητα» μας συμπεριλαμβάνει όλους: κυβέρνηση, επιχειρήσεις, τράπεζες και νοικοκυριά, με την έννοια ότι όλοι αυτοί είμαστε συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι για το καλό ή το κακό σενάριο της επόμενης ημέρας.

Εκλογίκευση προσδοκιών

Επίσης, οι προσδοκίες των διαφορετικών μερών για την επόμενη ημέρα πρέπει να είναι εκλογικευμένες.
Η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κράτος δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η οικονομία μας δεν αντέχει για πολύ.
Τα περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.

Άρα, πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η χώρα μας θα πρέπει να εργασθεί στην προοπτική παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής ζήτησης.
Όμως η συγκεκριμένη στόχευση δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν προσαρμόσουμε έγκαιρα το πλέγμα των πολιτικών μας για την ουσιαστική υποστήριξη της εγχώριας μεταποίησης.
Η Κυβέρνηση έλαβε μια σπουδαία απόφαση τον Αύγουστο του 2020, κατανοώντας έγκαιρα το πρόβλημα, και γι’ αυτό δημιούργησε την «Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας», με βασική αποστολή τη διαμόρφωση συνεκτικής εθνικής στρατηγικής της βιομηχανίας.
Προτείνω λοιπόν την άμεση ενεργοποίηση του πολύ σπουδαίου αυτού «εργαλείου» διαμόρφωσης της κατάλληλης βιομηχανικής πολιτικής για την πατρίδα μας, το οποίο με την εξαιρετική του σύνθεση έχει πραγματικά τη δυνατότητα να εισφέρει τα μέγιστα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των κατάλληλων δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την προσαρμογή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ανάγκη γενναίων επιχορηγήσεων
Στο πλαίσιο ακριβώς των πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν για τη βιομηχανία είναι απόλυτα ενθαρρυντικό το εγγονός ότι η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, με σκοπό τη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος για τις επενδύσεις.
Για να υλοποιηθούν επενδύσεις από τη βιομηχανία είναι αναγκαία η παροχή υψηλών ποσοστών επιχορήγησης, μιας και θεωρούμε αυτονόητη την κατά προτεραιότητα ύπαρξη άμεσων ενισχύσεων, και δευτερευόντως την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων και απαλλαγών.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, προτείνουμε να διευρυνθεί κατά το δυνατόν ο κατάλογος των καθεστώτων ενίσχυσης και να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε παλαιά βιομηχανικά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από νέους επενδυτές.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το νέο ΕΣΠΑ και το “Ταμείο Ανάκαμψης” μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην αναμόρφωση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας και να οδηγήσουν στο εδώ και πολλά χρόνια βασικό ζητούμενο της περιφερειακής πολιτικής: στη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί αρραγής ο κοινωνικός ιστός στην Ελληνική περιφέρεια.
Για παράδειγμα με έναν μέσον όρο περίπου 3,2 δις € τα οποία θα διοχετευθούν στην Ελληνική οικονομία μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης» από το 2021 έως και το 2025, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας μπορεί να ελπίζει στην «επαναβιομηχάνιση» μέσω της υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων.
Βεβαίως, για να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και για επιτευχθεί η περιφερειακή σύγκλιση θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο, να διαθέτουμε ξεκάθαρες δομές διακυβέρνησης για το θέμα, σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά, πάνω απ’ όλα απαιτείται να επιλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα κληθούν να διαχειριστούν τα συγκεκριμένα κονδύλια, αποφεύγοντας την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.
Είμαστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάληψη και υλοποίηση της σπουδαίας αυτής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης