Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιάννης Τσακίρης (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Αυτά είναι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ

Γιάννης Τσακίρης (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Αυτά είναι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ
Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές, με ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα επισημαίνει ο Γιάννης Τσακίρης Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το ΕΣΠΑ είναι ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο που έχει αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την οικονομία πέραν της πλήρους αξιοποίησής του.
Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 βρίσκονται σε φάση πλήρους ωριμότητας, με τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων αλλά και απορρόφησης των πόρων να αυξάνονται διαρκώς, ανταποκρινόμενα τόσο στις συνεχείς ανάγκες των διαφόρων τομέων πολιτικής, όσο και στις έκτακτες που δημιούργησε η υγειονομική και οικονομική κρίση του κορονοϊού.
Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, που οι πληρωμές της ολοκληρώνονται στα τέλη του 2023, η περαίωση έργων υποδομής, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη της απασχόλησης θα είναι οι τρεις βασικοί τομείς με το μεγαλύτερο θετικό αποτύπωμα.

Το χρονοδιάγραμμα


Αναφορικά με το σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 26,7 δις ευρώ προγραμματίζουμε την ολοκλήρωσή τους μέχρι το φθινόπωρο του 2021 και έως τώρα δεν έχουμε αποκλίνει από τον «οδικό χάρτη που ακολουθούμε.
Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές, με ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία. Παράλληλα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά στην αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, μια ανάγκη αδήριτη που θα εδράζεται στη στήριξη της υγιούς εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και στην καινοτομία.

Αλλαγή μοντέλου

Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η αναστροφή του «παραδοσιακού» μοντέλου της μη αποτελεσματικής διάχυσης των κοινοτικών πόρων, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων, μη έγκαιρης ωρίμανσης έργων, βεβιασμένων δράσεων και προγραμμάτων, επιπρόσθετης ελληνικής γραφειοκρατίας στην ήδη υπάρχουσα της Ευρώπης, αλλά και απουσίας ενδεχομένως μιας συνεκτικής και μακροχρόνιας πολιτικής.
Τα έργα/δράσεις που προσανατολιζόμαστε να χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας, ακολουθούν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και βέβαια το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.

Οι στόχοι
Ειδικότερα, στόχοι μας μεταξύ άλλων είναι:

  • η προώθηση του έξυπνου και καινοτόμου μετασχηματισμού της οικονομίας, με την αναβάθμιση του συστήματος της έρευνας, η μετάβαση στη Βιομηχανία 4.0, ο «πράσινος» και ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, οι συνέργειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (clusters), η ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση,
  • οι πράσινες επενδύσεις και η εξοικονόμηση ενέργειας (με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κυκλική οικονομία, η προστασία της βιοποικιλότητας, η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων),
  • οι έξυπνες, «καθαρές» και πολυτροπικές μεταφορές (οδικοί άξονες, λιμενικές υποδομές, σιδηροδρομικές μεταφορές),
  • η ενίσχυση της εργασίας (κατάρτιση, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης), η ενδυνάμωση του συστήματος της δημόσιας υγείας, η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η κοινωνική ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, οι δράσεις για το παιδί (child guarantee), οι πολιτικές κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της ακραίας φτώχειας.


Εν κατακλείδι το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να αποτελέσει ένα βασικό βήμα για τον οριστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μια βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενός διαφορετικού ΕΣΠΑ δηλαδή, που μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης θα σηματοδοτήσουν την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, την Ελλάδα της κοινωνικής ανάτασης και της οικονομικής ανάταξης.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης