Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιώργος Περδικάρης, (Μέλος Δ.Σ., Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Επενδύσεις και νέα έργα στον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης

Γιώργος Περδικάρης, (Μέλος Δ.Σ., Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Επενδύσεις και νέα έργα στον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης
Θα δημιουργηθούν 20.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία αναφέρει ο Γιώργος Περδικάρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Με νέα έργα και επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ανέκαθεν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του την ατζέντα που αποτελεί σήμερα τον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόκειται για έργα και επενδύσεις στους άξονες παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας / περιβάλλον και βιώσιμες υποδομές-παραχωρήσεις.
Κύρια γνωρίσματά τους είναι η ωριμότητα και ο «πράσινος» χαρακτήρας, η συνεισφορά στην ταχύτατη απολιγνιτοποίηση / δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και τον μετασχηματισμό της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό παίκτη, η προώθηση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και των στόχων κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής και καινοτομιών, η εξωστρέφεια και συνεπώς η διασφάλιση ευνοϊκής χρηματοδότησης.

20.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία

Ο Όμιλος προσελκύει διεθνείς επενδυτές και χρηματοδότηση, δραστηριοποιείται σε στρατηγικής σημασίας κλάδους και δημιουργεί μαζική και ποιοτική απασχόληση.
Η εγχώρια προστιθέμενη αξία που πολλές φορές υπερβαίνει ακόμη και το 70%, σε τομείς με πολλαπλασιαστή 1,8 συμβάλλουν στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και στον ερχομό μιας εποχής εκρηκτικής μεν ανάπτυξης, αλλά με ήπιο, πράσινο προσανατολισμό.

Ηγέτης στην καθαρή ενέργεια και το περιβάλλον


Η θυγατρική του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υλοποιεί επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και το περιβάλλον, που περιλαμβάνουν ανάπτυξη νέων χερσαίων αιολικών πάρκων, δύο συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση σε Κρήτη και Αμφιλοχία, χερσαία και πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα και πρότυπες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Το συνολικό αποτύπωμα του Ομίλου στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και το περιβάλλον υπερβαίνει αυτή τη στιγμή τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει τη συνεργασία με την Ocean Winds για ανάπτυξη θαλάσσιων πλωτών αιολικών πάρκων 1,5 GW στην Ελλάδα.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ και μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ διεθνώς.
Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή στοχεύοντας στα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Πρωταγωνιστής στις βιώσιμες υποδομές και τις παραχωρήσεις


Ο Όμιλος υλοποιεί και αναπτύσσει επίσης μεγάλα έργα υποδομών και παραχωρήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Αττική, το Ελληνικό (σε κοινοπραξία με την αμερικανική Mohegan).
Στο χαρτοφυλάκιο καίριων υποδομών του Ομίλου βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Ε65, που βγάζει από την απομόνωση την Κεντρική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Και ακόμα, το έργο μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, που μετατρέπει τη Μεγαλόνησο σε περιφερειακό αεροπορικό κόμβο, καθώς και σειρά σημαντικών συμβάσεων παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ για μείζονες υποδομές της χώρας.
Το ανεκτέλεστο του Ομίλου από υπογεγραμμένες και προς υπογραφή συμβάσεις στους τομείς υποδομών και παραχωρήσεων υπερβαίνει σήμερα τα 3 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τον στην πρώτη θέση, ενώ παράλληλα είναι ο ένας εκ των δύο διεκδικητών της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Όμιλος έχει προκριθεί στη Β’ φάση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας και της ΛΑΡΚΟ.

Ο Ελληνικός Όμιλος με το διεθνές αποτύπωμα


Είναι γνωστό ότι ο βασικός μέτοχος του Ομίλου κ. Γ. Περιστέρης υλοποιεί ήδη την εξαγορά μεγάλου μέρους των μετοχών του Ομίλου από το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh, ανεβάζοντας έτσι το μερίδιό του στα επίπεδα του 32% - 33%, καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα καθιστούσε εκ του νόμου υποχρεωτική την υποβολή δημόσιας πρότασης.
Παράλληλα, στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου εισήλθε και η κα Μαριάννα Λάτση με ποσοστό 7,6%.
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους πλέον εξωστρεφείς ελληνικούς Ομίλους, με δραστηριότητα σε 16 χώρες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή.
Η επιτυχής παρουσία του σε χώρες στις οποίες κυριαρχούν οι ισχυρότεροι διεθνείς ανταγωνιστικοί όμιλοι είναι και αυτή δείγμα της Ελλάδας που ισχυροποιείται - και μέσα από την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης