Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών - Μεγάλη διασπορά σε Αττική, Μακεδονία, Αχαΐα - Στο 90,2% η βρετανική μετάλλαξη

Ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών - Μεγάλη διασπορά σε  Αττική, Μακεδονία, Αχαΐα - Στο 90,2% η βρετανική μετάλλαξη
Ανοίγουν με ενστάσεις και διπλά self test τα λύκεια στις 12 Απριλίου - Χάνεται και το φετινό Πάσχα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με αυξητικούς ρυθμούς κινείται η πανδημία στη χώρα, κυρίως στους σκληρούς δείκτες του συστήματος υγείας που αποτελούν πια τον οδηγό για τις επόμενες κινήσεις περί την οικονομική και κοινωνική ζωή.
Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων χθες 8/4 στους 776 από 749, αρνητικό ρεκόρ και στις εισαγωγές των νοσοκομείων.
Η σφοδρότητα του κορωνοϊού μεταφράστηκε σε 670 νέες νοσηλείες για ασθενείς με COVID-19 το περασμένο 24ωρο, πρωτοφανής επίδοση από την αρχή της πανδημίας. Το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 άγγιξε τους 5.486, με τους 4.261 σε απλές κλίνες και τους 1.225
σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).
Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα μαρτυρούν την αυξητική τάση της πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει τα αναγκαία αλλά προσεκτικά ανοίγματα.
Η αρχή έγινε με το λιανεμπόριο για την επαναλειτουργία της οικονομίας, η συνέχεια έρχεται τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε με χρήση διπλού self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς ανοίγουν τα γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτύπωμα από την επαναφορά της δια ζώσης εκπαίδευσης θα φανεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Εντούτοις, ένα άλλο αποτύπωμα, αυτό της 25ης Μαρτίου, καταγράφηκε χθες στην τεράστια πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας.

Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία – Σε κατάσταση συναγερμού το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στο «κόκκινο».
Στην Αττική, που χθες νοσηλεύονταν 2.508 ασθενείς –οι 401 εκ των οποίων διασωληνωμένοι–, η τεράστια πίεση αναπροσαρμόζει διαρκώς το σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της, σύμφωνα με το οποίο το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19 αποκλειστικά, ενώ προβλέπεται και η παραχώρηση κλινών ΜΕΘ-COVID-19 στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», και «Ελπίς».
Η πανδημία «γονατίζει» εξίσου τα νοσοκομεία σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονταν έως χθες βράδυ 1.338 ασθενείς με COVID-19, οι 187 διασωληνωμένοι.
Πάνω από τους μισούς νοσηλευόμενους βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, 7 νέες εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης (νοσηλεύονταν ήδη 54 ασθενείς), 5 στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας (55 συνολικά νοσηλευόμενοι), 11 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας (44 νοσηλευόμενοι ήδη) και 5 στης Έδεσσας (νοσηλεύονταν 32 ασθενείς).
Μεγάλη αύξηση δέχεται, τέλος, το σύστημα υγεία σε Αχαΐα, με 270 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της, όπως και στην Κρήτη∙ στη μεγαλόνησο, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν χθες τους 156, αύξηση κατά 60% σε έναν μήνα.
Παρά την κατάσταση συναγερμού που έχει περιέλθει καιρό τώρα το ΕΣΥ και την προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών, δεν λείπουν οι ατυχίες και οι αρνητικές εξελίξεις που λειτουργούν ως πρόσκομμα στην επιχείρηση αναχαίτισης της πανδημίας.
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε για τα εμβόλια της AstraZeneca λόγω πιθανής σύνδεσης με επεισόδια θρόμβωσης και θρομβοπενίας, στην επιφάνεια ανασύρεται διαρκώς το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, γεγονός που έχει σχετιστεί με σημαντικές απώλειες για το ΕΣΥ λόγω αναρρωτικών αδειών και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς.
Στην ατζέντα ειδικών και κυβέρνησης για τα παραπάνω έχουν προστεθεί το ενδεχόμενο χορήγησης του βρετανο-σουηδικού εμβολίου έναντι της COVID-19 σε άλλες ηλικιακές αλλά και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και η σκέψη να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς από το φθινόπωρο, αποκάλυψη που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βράζουν» Αττική, Μακεδονία, Αχαΐα - Στο 90,2% η βρετανική μετάλλαξη

Οι 58.456 νέοι έλεγχοι κορωνοϊού στην επικράτεια εντόπισαν 3.228 κρούσματα, με το μεγαλύτερο βάρος των εγχώριων στις συνήθεις υπόπτους: Αττική, Θεσσαλονίκη (αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), Αχαΐα και Λάρισα.
Στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 1.578 κρούσματα για σήμερα, με τον ιό σε τριψήφιες επιδόσεις για κάθε γειτονιά: 454 στο Κέντρου, 245 στον Πειραιά, 246 στα Δυτικά Προάστια, 196 στα Βόρεια και 132 στα Νότια, 174 στην Ανατολική και 117 στη Δυτική Αττική.
Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία εντοπίζονται 724 νέα κρούσματα, τα 435 είναι στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα ως εξής: 23 στην Ημαθία, 25 στο Κιλκίς, 55 Πέλλα, 18 στην Πιερία, 55 στις Σέρρες, 33 στην Χαλκιδική, 5 στα Γρεβενά, 52 στην Κοζάνη, 20 στην Καστοριά και 3 στην Φλώρινα.
Από τις μεγάλες περιφερειακές ενότητες 117 κρούσματα κατέγραψε η Αχαΐα, 89 η Λάρισα, 42 η Αιτωλοακαρνανία και 82 συνολικά νέες λοιμώξεις η Κρήτη, 45 στο Ηράκλειο, 31 στα Χανιά και 6 στο Λασίθι.
Χθες 8/4 ανακοινώθηκαν και τα νέα αποτελέσματα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σχετικά με τα δείγματα από τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021.
Σε σύνολο 897 δειγμάτων, 711 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία πλέον απαριθμεί τα 4.084 θετικά δείγματα (κυρίως στην Αθήνα) επί συνόλου 4.365 μεταλλάξεων στη χώρα, 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (VariantE484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (VariantΕ484Κ). Τέλος, στα 59 ανέρχονται τα θετικά δείγματα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Στους 8.680 οι νεκροί

Τα νέα 8/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.228, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 288.230, εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 102 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.844 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_8_4_1.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 58.456 τεστ, εκ των οποίων 18.058 μοριακά και 40.398 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα φτάνει το 5,52%, ελαφρά μειωμένη έναντι της χθεσινής (6,24%).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.680 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 776 (χθες 749).
eody_8_4_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.825 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 595 (ημερήσια μεταβολή +13,55%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 103 έτη).
eody_8_4_5.jpg

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Το εργαλείο των self test αποτελεί και το κλειδί για το άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, δεδομένου πως έχουν μείνει κλειστά δυσανάλογα πολύ καιρό και ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Παράλληλα, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκ περιτροπής διαλείμματα για τους μαθητές, αντισηπτικά, απολυμάνσεις και καλός αερισμός.
Επιπλέον προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.
Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  • Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό

  • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό

  • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Προτεραιοποιήσαμε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους:

  • γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
  • γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Οδηγίες

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις – Οι λόγοι που επιτρέπονται, οι εξαιρέσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σχετικές διευκρινίσεις δίνει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέροντας ότι εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για συγκεκριμένους λόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης