Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η ψυχολογία της πληρότητας του 7% στην τουριστική αγορά - Τι προβλέπεται για το 2021

Η ψυχολογία της πληρότητας του 7% στην τουριστική αγορά - Τι προβλέπεται για το 2021
Αγωνία «στο κόκκινο» για μια ασφαλή επανεκκίνηση
«Δεύτερο χαμένο καλοκαίρι θα ισοδυναμούσε με καταστροφή» είναι η μόνιμη κουβέντα μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, λένε ότι «θα ανοίξουν γιατί δεν αντέχουν άλλη μια χρονιά κλειστοί» και δηλώνουν ούτε αισιόδοξοι, ούτε όμως και απαισιόδοξοι, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για όλα τα επιμέρους ζητήματα.
«Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις που δεχόμαστε στα συστήματά μας, παράγουν δυστυχώς μονοψήφια ποσοστά πληρότητας που δεν ξεπερνούν το 7%.
Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε κρατήσεις που είχαν γίνει για παράδειγμα από το Φεβρουάριο και ξεκινούσαμε από μια ικανοποιητική βάση, ασχέτως αν υπήρξαν μετά ακυρώσεις αφού δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν οι πελάτες μας. Φέτος ξεκινάμε από το απόλυτο μηδέν και όσο δεν βλέπουμε κινητικότητα, είναι λογικό να απογοητευόμαστε» λέει στο bankingnews.gr η κα Ευαγγελία Ξυπτερά, ξενοδόχος της Πιερίας.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην ελληνική περιφέρεια και δη, σε αυτήν όπου ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού είναι οδικός, η κυρία Ξυπτερά προβλέπει ότι η σεζόν θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου και έπειτα. Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη είναι οι κύριες δεξαμενές από όπου παραδοσιακά η περιοχή αντλεί τουρίστες.
Η γερμανική αγορά κρατά «κλειστά τα χαρτιά της», ενώ για τη βαλκανική «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πως θα ταξιδεύουν».

Άρση περιορισμών και ξεκάθαρες συμφωνίες

Πρόβλημα ουσίας παραμένει το πόσοι μπορούν τελικά να έρθουν στην Ελλάδα και με ποιον τρόπο.
Αεροπορικές εταιρείες και tour operators πιέζουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους να δώσουν εγκαίρως ημερομηνίες οπότε και θα επιτρέψουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους - γιατί αυτό το last minute ή κατά άλλους... last second συντηρεί τον εκνευρισμό – και ζητούν να γνωρίζουν τους όρους με κάθε λεπτομέρεια.
Άλλες χώρες - όπως η γειτονική Ιταλία - φέρουν το παράδειγμα της Ισπανίας και το δικό μας: «Η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της για τους τουρίστες στις 14 Μαίου και θα προλάβει τον ανταγωνισμό».
Την ίδια στιγμή, κύριες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών που μας τροφοδοτούν με τουρισμό, έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά του επικεφαλής του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου ότι η Ελλάδα χρειάζεται σύνθετες δράσεις για να ενδυναμωθούν οι ροές από τις βασικές αγορές, αλλά και για να εμπλουτίσουμε τις χώρες προέλευσης επισκεπτών.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, οι συμφωνίες που θα προκύψουν, θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν ξεκάθαρους κανόνες, ως προς τις προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου επισκεπτών» είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τηςΤτΕ.

«Μάχη» σε δύο πεδία για να ανοίξει ο τουρισμός

Οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή η “μάχη” γίνεται σε δύο πεδία: Στο να έχουμε (και να διατηρήσουμε) το «πράσινο» επιδημιολογικό προφίλ στους προορισμούς μας, αλλά και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι με άρτιο σχεδιασμό, ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια.
Και αυτή η «δίδυμη μάχη» θα πηγαίνει χέρι – χέρι έως ότου τελειώσει η φετινή τουριστική περίοδος – εκεί κάπου στο Νοέμβριο όπως εκτιμούν, αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν και θεωρούμε ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει στην περιοχή μας από τα μέσα Ιουνίου. Έχουμε την πολύ σημαντική περσινή εμπειρία με τα πρωτόκολλα, αν και πιστεύουμε ότι παρά τις διορθώσεις που έγιναν, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Είναι σημαντικό ο κόσμος του τουρισμού να εμβολιαστεί, ώστε να έχουμε μια θετική εικόνα στο εξωτερικό και να μας εμπιστευτούν οι επισκέπτες», δηλώνει από την πλευρά του ο κ Δημήτρης Κατάκης που διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή των Χανίων.
Η αύξηση των κρουσμάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για χαμόγελα.
Τις τελευταίες ημέρες, προστίθενται και άλλοι σε εκείνους που μοιάζουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, «μήπως κάτι πάει στο τέλος στραβά και πλήξει την εικόνα της χώρας μας, η οποία αυτή τη στιγμή δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά σε επίπεδο αναζήτησης στο διαδίκτυο».
Την ίδια στιγμή, η μεγάλη και εύλογη αδημονία της ελληνικής κοινωνίας να επιστρέψει στην κανονικότητα, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα και αυτή η ισορροπία από μόνη της, περιορίζει την προοπτική του να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε μεγάλες τουριστικές ροές.
«Έχουμε μπροστά μας μια δεύτερη δύσκολη χρονιά επιβίωσης.
Λογικά ο τουρισμός στη Χαλκιδική θα αρχίσει να ανοίγει, αν όλα πάνε καλά σε επίπεδο επιδημιολογικών δεδομένων, από τα μέσα Ιουνίου και μετά.
Βρισκόμαστε στη φάση «βλέποντας και κάνοντας» και άλλες μέρες είμαστε αισιόδοξοι και άλλες, πάλι όχι», επισημαίνει στο bankingnews.gr o κ. Γιάννης Λασπάς, ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Κατά τον ίδιο, η κατάσταση θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει εφόσον η βούληση να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα γίνει πράξη με τις κατάλληλες υποδομές και την απαραίτητη στελέχωση σε όλες τις διαβάσεις και επίσης, εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και ανοίξουν οι πτήσεις.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης