Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μόλις στο 13,5% η πληρότητα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη το α΄ δίμηνο 2021 - Επανάληψη του 2020 ή και χειρότερα

Μόλις στο 13,5% η πληρότητα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη το α΄ δίμηνο 2021 - Επανάληψη του 2020 ή και χειρότερα

Οι πρώτοι δύο μήνες του 2021 στα ξενοδοχεία δείχνουν δραματική πτώση και σε σχέση με το 2020

Σχετικά Άρθρα
Τα στοιχεία της μέτρησης Benchmarking απόδοσης ελληνικών ξενοδοχείων της GBR Consulting αποτυπώνουν με αμείλικτο τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
Οι βασικοί δείκτες για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 σε σύγκριση με το 2020 και το 2019 «γκρεμίζουν» τις διανυκτερεύσεις στο -86,7% και την ίδια στιγμή τα έσοδα, στο -89,5%.

Αποδεικνύεται μάλιστα, πως εάν οι επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση δεν είχαν εμφανιστεί από πέρυσι το Μάρτιο, η κίνηση στα ξενοδοχεία δεν θα είχε επηρεαστεί, αλλά είχε πολλές πιθανότητες να πάει και καλύτερα. Και αυτό γιατί, οι διανυκτερεύσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου (δείγμα της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με όσα ξενοδοχεία συμμετέχουν σε αυτήν) που το 2019 έφτασαν τις 381.017, το 2020 ανήλθαν σε 393.615.
Ενώ τους ίδιους μήνες φέτος, κατρακύλησαν στις... 50.615 πανελλαδικά.
Μέσα σε ένα χρόνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχασαν το 80,4% της μέσης τιμής ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar, σύγκριση δύο πρώτων μηνών 2020/2021), ενώ η πληρότητα από το 54,1% για Ιανουάριο – Φεβρουάριο έπεσε στο 13, 5%.
Σύμφωνα δε, με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της GBR Consulting για την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής, η ελληνική πρωτεύουσα ολόκληρη την περσινή χρονιά κατέγραψε πληρότητα μόλις 19,7% όταν αντίστοιχα το 2019 ήταν στο 77,5%, ενώ η απώλεια των εσόδων για τον ξενοδοχειακό τομέα της Αττικής άγγιξε τα 700 εκατ. ευρώ.

Το καλό και το κακό σενάριο για την Αττική

Το αποτύπωμα της κρίσης είναι πιο ισχυρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχείων.
«Το καλό σενάριο για την Αθήνα, είναι να είμαστε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά», δηλώνει στο bankingnews.gr o γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ και B’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ευγένιος Βασιλικός.
«Εάν από Σεπτέμβριο δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, πολύ φοβάμαι ότι θα είμαστε χειρότερα από το 2020, γιατί όπως είδατε, οι δύο πρώτοι μήνες πέρυσι, ήταν σε μια κανονικότητα», επισημαίνει και προσθέτει ότι τα ξενοδοχεία πόλης βρίσκονται σε αναμονή για το εάν και πότε θα υπάρξει επανεκκίνηση των συνεδρίων, όπου για την ώρα «δεν φαίνεται φως».
Η καλοκαιρινή τουριστική κίνηση παραμένει ο «άγνωστος χ». Κρατήσεις δεν υπάρχουν, ξεκαθαρίζουν οι ξενοδόχοι της Αττικής και όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά του ταξιδιωτικού κοινού.
Αν δηλαδή, αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν λιγότερες μετακινήσεις και δεν συμπεριλάβουν την Αθήνα στη λογική του να αποφύγουν ενδεχόμενο συγχρωτισμό, αυτό θα είναι μέσα στο κακό σενάριο. «Μπορεί να πει ο Γερμανός, ο Γάλλος ή ο Αμερικανός, εντάξει θα δω μια άλλη φορά την Ακρόπολη», έλεγε γνωστός ξενοδόχος.
Και τονίζουν εμφατικά, ότι «ο εμβολιασμός θα «ξεκλειδώσει» τον τουρισμό φέτος» και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά βασικές παραδοσιακές αγορές της Αθήνας, όπως Αμερική και Ασία, αλλά και ο επαγγελματικός – συνεδριακός τουρισμός, όπως και η κρουαζιέρα.

Ξενοδόχοι σε απόγνωση στη Θεσσαλονίκη

Οι ξενοδόχοι μεταθέτουν τις ελπίδες για τουριστική ανάκαμψη για τα έτη 2022 – 2025 και μάλιστα με αρκετές δυσκολίες, αφού η κάθε επιχείρηση θα έχει να καλύψει σημαντικές απώλειες τουλάχιστον δύο ετών.
Για το λόγο αυτό, βλέπουν να εφαρμόζεται «εσωτερικό μνημόνιο» σε αρκετές από αυτές που παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Χαρακτηριστική ήταν η «κραυγή αγωνίας» του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέα Μανδρίνου σε διαδικτυακή συζήτηση με τη συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Εκτίμησε ότι «αναπόφευκτα θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας».
«Εκείνο που ζητάμε, είναι να ανοίξουν όλα στη Θεσσαλονίκη: εστίαση και καταστήματα για να κινηθεί ο προορισμός.
Προϋπόθεση βέβαια είναι να ανοίξουν όλες οι χερσαίες πύλες εισόδου ώστε να μην αποκλειστούν εθνικότητες που θα θελήσουν να έρθουν.
Αν οι τουρίστες είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, είτε με πιστοποιητικά εμβολιασμού είτε με τεστ, τότε ναι, να μπορέσουν να έρθουν.
Να μην επαναληφθεί ο περσινός συνωστισμός που παρατηρήθηκε σε δύο μόνο διαβάσεις, θέλουμε να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί για να μην υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία.
Έτσι δεν θα έχουμε τις ίδιες δυσκολίες και θα ενισχύσουμε τον οδικό μας τουρισμό», τονίζει στο bankingnews.gr ο κ. Μανδρίνος.

Προέχει η υγεία και έπεται η οικονομία

Για την κυβέρνηση το δόγμα «προέχει η υγεία και έπεται η οικονομία» παραμένει οδηγός στον όποιο σχεδιασμό της, με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα να διευκρινίζει με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ότι το ΥΠΟΙΚ σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο υγειονομικό πεδίο και «ερχόμαστε εμείς ως οικονομικό επιτελείο να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις».
Ανακοίνωσε μάλιστα, ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, με πόρους από το ΕΣΠΑ, αντίστοιχη με αυτή που έγινε στον τομέα της εστίασης.
«Ένα είναι βέβαιο και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.
Η στήριξη που δέχεται ο τουρισμός σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα επιστρέψει στην ελληνική οικονομία, πολλαπλάσια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021 καθώς «θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας, από μία συρρικνωμένη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παγκόσμια τουριστική πίτα».
«Παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.
Και αυτό προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη Γερμανία, πρόσφατα τη Γαλλία, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Εμπροσθοβαρή μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι

Στην ξενοδοχειακή κοινότητα, η αισιοδοξία για φέτος είναι συγκρατημένη.
Θα είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά με σημαντική μείωση του τζίρου, ακόμα και εάν το 2021 είναι καλύτερο από το 2020 και μακριά από τον «εφιάλτη» των απωλειών στο – 78% των εσόδων.
«Είμαστε σε δεύτερη χρονιά covid, η οποία σίγουρα και αυτή θα έχει απώλειες σε σύγκριση με το 2019.
Η στήριξη που είχαμε από την κυβέρνηση αφορούσε την τεράστια μείωση του τζίρου μας πέρυσι και ζητάμε εμπροσθοβαρή μέτρα γιατί η κρίση έχει συνέχεια, εξαιτίας των δύσκολων επιδημιολογικών δεδομένων, με τα εποχικής λειτουργίας στην καλύτερη περίπτωση να κάνουν σεζόν για μόνο τέσσερις μήνες και τα συνεχούς λειτουργίας σχεδόν καθόλου», δηλώνει στο bankingnews.gr ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Mέτρα που ζητούν οι ξενοδόχοι μεταξύ άλλων:

  • Na επεκταθεί το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε όλο το έτος και να μην ισχύει μόνο για 8 μήνες
  • Να δοθεί η δυνατότητα, τα χρήματα που έλαβαν μέσω του ΤΕΠΙΧ να αποπληρωθούν μετά τις 30/6/2021 και του Ταμείου Εγγυοδοσίας μετά το Νοέμβριο
  • Στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων να μην προσμετρηθεί ολόκληρη η επιστρεπτέα προκαταβολή, να αφαιρεθεί το τμήμα της που είναι «δάνειο» και να στηριχθεί μέσω αυτού και η εποχικότητα
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τέλους του έτους
  • Οι δόσεις για οφειλές προς το δημόσιο να γίνουν τουλάχιστον 60, όπως και οι αποπληρωμές των δανείων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης