Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μελέτη ICAP: Πτώση 25% στα EBITDA 125 εισηγμένων το 9μηνο του 2020

Μελέτη ICAP: Πτώση 25% στα EBITDA 125 εισηγμένων το 9μηνο του 2020

H Ελλάδα βίωσε ύφεση 10% τo 2020. Αναμένεται σημαντική επιδείνωση αποτελεσμάτων. Προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 20%

Θετικές επιδράσεις στις ελληνικές εταιρείες είχε η ελαφρά ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2017-2019 μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά τους αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου εταιρειών ICAP.

Ωστόσο, η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η εξάπλωσή της στη χώρα από τον Μάρτιο του 2020, άλλαξε πάλι τα δεδομένα και ανέτρεψε εντελώς τη θετική εικόνα των προηγουμένων ετών.
Η ICAP συνέλεξε και επεξεργάστηκε τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 21.922 επιχειρήσεων, για τα έτη 2019 και 2018 και όπως προέκυψε, το 2019 οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφάνισαν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους και στα λειτουργικά τους αποτελέσματα.
Ωστόσο, η διαμόρφωση αρνητικού μη λειτουργικού αποτελέσματος το 2019 είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση της καθαρής κερδοφορίας τους.
Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 21.349 ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός τραπεζών και ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2019 σημειώθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και στα λειτουργικά τους αποτελέσματα.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών αυξήθηκε κατά 4,2% ανερχόμενος σε 161 δισ. ευρώ ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 24,4% έναντι της προηγούμενης χρήσης.
Ωστόσο, σε επίπεδο καθαρών προ φόρου κερδών η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται μείωση αυτών κατά 21,2% ή 1,4 δισ. ευρώ, μεταβολή που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της ενέργειας και ιδιαίτερα από την ΔΕΗ η οποία παρουσίασε σημαντική αύξηση των ζημιών της κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως εκτιμά ο κ. Κωνσταντέλλος για το 2020, που η Ελλάδα βίωσε μια ύφεση 10%, αναμένεται σημαντική επιδείνωση των αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα σημειώνει ότι από τα οικονομικά αποτελέσματα 125 ελληνικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 20% περίπου το εννεάμηνο του έτους και σημαντική μείωση των κερδών EBITDA κατά 25%.
«Η υγειονομική κρίση, η οποία παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία θα συνεχιστεί για μερικούς ακόμα μήνες, εντείνει τα σημαντικότατα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ και ένα χρόνο, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Θεωρώ ότι, με την σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς, θα έχουμε μία δυναμική ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2021 και θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέψει στον επιχειρηματικό τομέα να λειτουργήσει απρόσκοπτα, να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, υλοποιώντας επενδύσεις, παράγοντας που αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης