Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Αιχμές σε Draghi για την επικείμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων - Θα σταματήσουν οι προσπάθειες να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Αισιόδοξη η Wells Fargo

tags :
Commerzbank: Αιχμές σε Draghi για την επικείμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων - Θα σταματήσουν οι προσπάθειες να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Αισιόδοξη η Wells Fargo
Μία νέα παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων εξαλείφει τις προσπάθειες και τις πιέσεις να επιταχυνθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Kraemer «ο Draghi επιχειρεί να μετατρέψει την ευρωζώνη σε μία ιταλική ένωση.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι επικρίσεις στην πολιτική της ΕΚΤ από τη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα έντονες, αφού πρόσφατα και ο πρόεδρος της χώρας, ο C. Wolf, αμφισβήτησε τη νομιμότητα αυτής της απόφασης της ΕΚΤ.
"Μακροπρόθεσμα αυτό δεν μπορεί να δώσει τίποτε καλό", δήλωσε ο Wolf, προσθέτοντας ότι θεωρεί ¨"αμφισβητήσιμη σε νομικό επίπεδο τη μαζική αγορά ομολόγων ορισμένων χωρών".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi είχε υποσχεθεί στις αρχές Αυγούστου νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κρατικού χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρόκειται για παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων, χωρίς όμως να δώσει σαφείς λεπτομέρειες. Ο Draghi αναμένεται να πει περισσότερα για το ζήτημα αυτό την 6η Σεπτεμβρίου, στη μηνιαία συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη μετά τη σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ, στην οποία θα μιλήσει επίσης για την απόφασή της σχετικά με το βασικό της επιτόκιο.
Η Γερμανία και ειδικά η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το πρόγραμμα κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως ο καθορισμός από την ΕΚΤ ενός ορίου σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και το spread (την ψαλίδα) των επιτοκίων των χωρών-μελών της ευρωζώνης από εκείνα της Γερμανίας είναι κάτι «πολύ προβληματικό» από θεωρητικής σκοπιάς, ενώ στην μηνιαία έκθεσή της για τον Αύγουστο η Bundesbank επανέλαβε την «κριτική» της σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι αυτό δημιουργεί «αυξημένους κινδύνους για τη σταθερότητα».

Wells Fargo: Bundesbank και EKT θα συμφωνήσουν τελικά σε συμβιβαστική λύση για τις αγορές ομολόγων

Παρά τις αντιρρήσεις που προβάλει ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, αναφορικά με το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης, η Wells Fargo εκτιμά ότι τελικά οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει το έναυσμα αυτών των αγορών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Nick Bennenbroek, αναλυτή της Wells Fargo στο Bloomberg, «υπάρχει μια επιρροή από τον κ. Weidmann, αλλά υπάρχει επίσης μια επιρροή από την καγκελάριο Angela Merkel, που έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον κ. Draghi. Έτσι, η ιδανική λύση θα ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ της Bundesbank και της ΕΚΤ. Πιστεύω ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα γίνει άμεσα».
Σημειώνεται ότι ο Weidmann εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύει να γίνει «εθιστικό σαν ναρκωτικό».
«Στις δημοκρατίες, τα κοινοβούλια και όχι οι Κεντρικές Τράπεζας, είναι αυτά που θα πρέπει να αποφασίζουν τέτοια κατανομή κινδύνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Weidmann σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

Επίθεση στις χώρες του Νότου από τον Stark


Κατά ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε εκ νέου, το πρώην μέλος του δ.σ. Juergen Stark.
Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Stark σημειώνει ότι αν προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για σταθερότητα τιμών.
Ο Stark, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το δ.σ. της ΕΚΤ το 2011, εν μέρει και λόγω του πρώτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, υποστηρίζει στο άρθρο του ότι η επανέναρξή του οδηγεί σε πληθωριστικούς κινδύνους και υπονομεύει την πολιτική ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ εξαπολύει κατηγορίες εναντίον των μελών του δ.σ. που προέρχονται από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ότι χρησιμοποιούν την ΕΚΤ ώστε να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους.
«Ο ρόλος ο οποίος η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει υπονομεύει την ανεξαρτησία της απέναντι στην πολιτική. Στο τέλος, η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον βασικό της στόχο που δεν είναι άλλος από τη σταθερότητα των τιμών», τονίζει ο Stark.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης