Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέος «εμφύλιος» στην Δικαιοσύνη: Ποιοι θέλουν άνοιγμα των δικαστηρίων και ποιοι όχι - Διχασμένοι για την νέα ΚΥΑ

Νέος «εμφύλιος» στην Δικαιοσύνη: Ποιοι θέλουν άνοιγμα των δικαστηρίων και ποιοι όχι - Διχασμένοι για την νέα ΚΥΑ
Η Δικαιοσύνη φαίνεται πως είναι για ακόμη μια φορά διχασμένη λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων από την μια πλευρά αλλά και το «πάγωμα» των δραστηριοτήτων από την άλλη
Σχετικά Άρθρα
Νέος γύρος αντιδράσεων ξεσπά στους κόλπους της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά με αφορμή το ζήτημα του ανοίγματος των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Δικαιοσύνη φαίνεται πως είναι για ακόμη μια φορά διχασμένη λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων από την μια πλευρά αλλά και το «πάγωμα» των δραστηριοτήτων από την άλλη. 
Δικαστές, επικεφαλής δικαστικών σχηματισμών, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι
τοποθετούνται με ανακοινώσεις γύρω από το θέμα.

Οι δικαστές

Οι δικαστές από την πλευρά τους δεν θέλουν να ανοίξουν ολοκληρωτικά τα δικαστήρια.
«Μετά από πολλές παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις Δικαστικές Ενώσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων από 6/4 .
Τη στιγμή που τα κρούσματα από covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τους τελευταίους μήνες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερπλήρεις, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δικαστές την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η απόφαση του Υπουργείου μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνη»
“Δεν μπορούμε να δεχθούμε την διακινδύνευση της υγείας και της ζωής όσων καθημερινά θα συνωστίζονται στα Δικαστήρια.
Είναι πλέον απαίτηση ο προηγούμενος εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια”.
Μάλιστα οι δικαστές υπενθυμίζουν ότι δεν ζήτησαν προνομιακή μεταχείριση , αλλά τώρα πλέον που “έφτασε η σειρά του εμβολιασμού του προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, δικαιούται να ζητά την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού”.

Οι Δικηγόροι

Οι δικηγόροι απο την πλευρά τους συμφωνούν για τα μέτρα προστασίας και κυρίως πως “για την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων θα πρέπει να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, σε προαιρετική βάση, να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού”.
Το δικηγορικό σώμα εχει χάσει πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και σίγουρα έχει πληρώσει μεγάλο λογαριασμό.
Έτσι η θέση τους διαμορφώνεται ως εξής:
Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που επιχειρείται με την νέα ΚΥΑ, με τις όποιες ασάφειες και αντιφάσεις παρατηρούνται, έρχεται να αποκαταστήσει, εν μέρει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απονομή της δικαιοσύνης και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας του ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου και μόνο και ουδενός άλλου απονέμεται”.

Δικαστικοί υπάλληλοι

Οι δικαστικοί υπάλληλοι εκφράζουν την αντίθεσή της σε άνοιγμα των δικαστηρίων χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους δικαστές και εισαγγελείς.
Ζητούν δε άμεση δέσμευση για προτεραιοποίηση, εντός του Απριλίου στους εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες:
Ως τότε όμως κάθε απόφαση περί πλήρους ή κατά μεγάλο μέρος επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων, εκτός και αν πρόθεσή σας είναι η δημιουργία «ανοσίας της αγέλης», αναφέρουν.

Η λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών:

Διαβάστε αναλυτικά για το Πρωτοδικείο 

Με rapid tests και αυστηρούς περιορισμούς η μερική επανεκκίνηση των δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη

Με αυστηρά μέτρα προστασίας, περιορισμούς και δωρεάν rapid test σε κάθε ενδιαφερόμενο πραγματοποιήθηκε η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που επιτρέπει από σήμερα 6/4 τη διεξαγωγή κάποιων δικαστικών πράξεων και ενεργειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας.
Ως «ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα» χαρακτήρισαν εκπρόσωποι του δικηγορικού κλάδου την εξέλιξη αυτή.
Άλλωστε ήταν πάγιο το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όλο το προηγούμενο διάστημα να ανοίξουν τα Δικαστήρια, με συγκεκριμένα όμως μέτρα.
Βέβαια, ο αριθμός των δικαστικών πράξεων που επαναλαμβάνονται είναι περιορισμένος και αφορά κυρίως πολιτικές δίκες, όπως ανακοπές εκτέλεσης, εργατικές υποθέσεις, διατροφές και τις αντίστοιχες υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων.
Κατά τη σημερινή μέρα, οι περισσότεροι δικηγόροι αιτήθηκαν αναβολές στις προαναφερόμενες δίκες, επικαλούμενοι ως επί το πλείστον τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας τους από τη στιγμή δημοσιοποίησης της νέας ΚΥΑ.
Σε ό,τι αφορά τα ποινικά δικαστήρια, η εικόνα δεν διέφερε πολύ από αυτή των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, καθώς με τη νέα ΚΥΑ δεν άλλαξε το πλαίσιο εκδίκασης των κακουργημάτων και πλημμελημάτων, με συνέπεια ο αριθμός των υποθέσεων που προσδιορίστηκαν προς εξέταση να είναι ελάχιστος.

www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης