Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Yani κατήρτισε νέο ειρηνευτικό σχέδιο

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Yani κατήρτισε νέο ειρηνευτικό σχέδιο
Ο Αφγανός πρόεδρος A. Yani κατήρτισε νέο ειρηνευτικό σχέδιο ενόψει μιας διεθνούς διάσκεψης με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν

Ο Αφγανός πρόεδρος A. Yani κατήρτισε νέο ειρηνευτικό σχέδιο ενόψει μιας διεθνούς διάσκεψης με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν, οι οποίες έχουν τελματώσει, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο AFP.
Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται την ώρα που οι ΗΠΑ -με τη στήριξη άλλων διεθνών παραγόντων- επιθυμούν, βάσει ενός άλλου σχεδίου το οποίο έχει αποκαλυφθεί στα μέσα ενημέρωσης, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ταλιμπάν.
Ωστόσο ο Yani έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί από τον λαό.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο Αφγανός πρόεδρος προβλέπει να παρουσιάσει το σχέδιό του σε τρεις φάσεις στη διάρκεια μιας διάσκεψης στην Τουρκία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Η ημερομηνία της διάσκεψης αυτής δεν έχει οριστεί ακόμη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην πλήρη απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2020 Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν στη Ντόχα.
Ήδη έχει προειδοποιήσει ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, με τους αντάρτες να απαντούν από την πλευρά τους ότι οι ΗΠΑ θα ευθύνονται για τις συνέπειες.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Yani, για τα βασικά στοιχεία του οποίου έχει ενημερωθεί το AFP, περιλαμβάνει κυρίως μια πολιτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν και τη σύναψη εκεχειρίας την οποία θα εποπτεύουν άλλες χώρες.
Επίσης προτείνει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν οι αντάρτες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ειρήνης.
Αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά προγραμμάτων ανάπτυξης σε όλο το Αφγανιστάν, τα οποία θα ακολουθήσει η ανοικοδόμηση μιας συνταγματικής δομής.
Ο Yani έχει ήδη αποκαλύψει το σχέδιό του σε πολλούς διπλωμάτες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο AFP.
To Aνώτερο Αφγανικό Συμβούλιο για την Εθνική Συμφιλίωση ανακοίνωσε  ότι θα υποβάλει δική του πρόταση αφού συγκέντρωσε 30 έγγραφα από διάφορα πολιτικά κόμματα, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και από τον Yani και τον Abdula Abdulah, επικεφαλής του Συμβουλίου.
Οι Ταλιμπάν, η υπερσυντηρητική ισλαμιστική κυβέρνηση των οποίων ανετράπη το 2001 από την αμερικανική επέμβαση, απορρίπτουν τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης