Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευφορία στις αγορές - Σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν Dow Jones και S&P 500

Ευφορία στις αγορές - Σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν Dow Jones και S&P 500

Κλειστές παραμένουν οι αγορές σε Κίνα, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, καθώς και οι αγορές της Ευρώπης

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν σήμερα 5/4 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την αγορά εργασίας και ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εκθέσεις των Institute for Supply Management και IHS Markit για τον κλάδο των υπηρεσιών.

Οι αμερικανικές αγορές παρέμειναν κλειστές την Παρασκευή λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής για το Πάσχα των Καθολικών.
Κλειστές παραμένουν οι αγορές σε Κίνα, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, καθώς και οι αγορές της Ευρώπης.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο -ένα υψηλό επταμήνου- οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στο 6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία ξεπέρασαν με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας ανεβάζει ταχύτητα καθώς η οικονομία βγαίνει από την κρίση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ σημείωσε άλμα τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα σκαρφάλωσε στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση στις 60,0 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.
Ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο του 2014.
Στην αντίστοιχη έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο ο μη μεταποιητικός δείκτης σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό στις 63,7 μονάδες από 55,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 59,0 τον Μάρτιο.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,13% στις 33.527,19 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,44% στις 4.077,91 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο Nasdaq ενισχύθηκε +1,67% στις 13.705,59 μονάδες

Την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας τροφοδοτεί και το νέο πακέτο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden για μαζικές επενδύσεις στις υποδομές ύψους άνω των 2 τρισ. δολ.
Η νέα δημοσιονομική δράση, λίγο μετά το ιστορικό πακέτο ανακούφισης των 1,9 τρισ. δολ. έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη για το 2023 ή το 2024.
Με φόντο τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, σκαρφαλώνοντας πάνω από το επίπεδο του 1,7% σε υψηλό περίπου 14 μηνών.
Έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών προωθεί η Janet Yellen, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει αποκλειστικά η Axios.
Σύμφωνα με την Axios, στόχος της Yellen είναι να χρησιμοποιήσει την δύναμή της, ώστε να αποτρέψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από την μετεγκατάσταση που μπορεί να προκαλέσει το σχέδιο του Προέδρου Joe Biden να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Η αύξηση του εταιρικού συντελεστή στις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει η Axios, η Yellen θεωρεί ότι το να πειστούν οι άλλες χώρες να επιβάλουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο θα μείωνε την πιθανότητα μετεγκατάστασης εταιρειών σε υπεράκτιες περιοχές, καθώς η Biden επιδιώκει να αυξήσει τον εταιρικό συντελεστή από 21% σε 28%.
«Η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ανταγωνίζονται άλλες εταιρείες σε παγκόσμιες αγορές», θα υποστηρίξει η Yellen, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της εισήγησης που θα έχει η Yellen, στο Chicago Council on Global Affairs.
«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης.
Συνεργαζόμαστε με τα κράτη της G20 για να συμφωνήσουμε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών που μπορεί να σταματήσει τον αγώνα αυτό», θα πει η Yellen.

Κλείνει την Ευρώπη η βρετανική παράλλαξη της covid – Οδικό χάρτη για διεθνή ταξίδια ανακοινώνει ο Johnson

Με την Ευρώπη να τελεί υπό περιορισμό και lockdown καθώς την έχει κυριεύσει η βρετανική παράλλαξη του ιού, στις ΗΠΑ οι τελευταίες οδηγίες αναφέρουν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικάνοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, εφόσον αυτό επιτρέπεται και από τις χώρες – προορισμούς.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου τον ανανεωμένο οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας και για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών χάρη στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς.
Ο Johnson αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια του για τα «διαβατήρια εμβολιασμών» και για τα διεθνή ταξίδια, κάτι που αναμένεται να δώσει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους τουρισμός το φετινό καλοκαίρι.
Βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, οι διεθνείς μετακινήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν νωρίτερα της 17ης Μαΐου αν και όπως αναφέρεται ο Johnson δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο μαζικό testing προκειμένου να αρχίσει και η άρση των περιορισμών.
Πάντως, η επιδημία καταγράφει ανησυχητική αναζωπύρωση στην Ινδία, εξακολουθεί να θερίζει τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία, ενώ η Κίνα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και δύο μήνες.

Κέρδη για Nikkei 225 και Kospi - Κλειστά Χρηματιστήριο Αθηνών και ευρωαγορές λόγω Δευτέρας του Πάσχα Καθολικών

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, καθώς είναι κλειστές οι περισσότερες αγορές στην Ασία λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε κέρδη +0,79% στις 30.089,25 μονάδες.
Παράλληλα, στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε +0,26% στις 3.120,83 μονάδες, με τη μετοχή της LG Electronics να σημειώνει άνοδο +0,6%.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κλείνει τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, στις οποίες εμφανίζει ζημιές, για να εστιάσει τους πόρους σε τομείς ανάπτυξης όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα έξυπνα σπίτια, οι διασυνδεμένες συσκευές κ.ά..
Η μονάδα κινητής τηλεφωνίας -η μικρότερη από τις πέντε μονάδες της LG- που συνεισφέρει περίπου 7% στα συνολικά έσοδα της, αναμένεται να έχει κλείσει έως τις 31 Ιουλίου και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες δραστηριότητες και θυγατρικές της LG Electronics.
Σημειώνεται πως οι αγορές σε Αυστραλία, Κίνα και Χονγκ Κονγκ είναι κλειστές λόγω αργίας.
Εν τω μεταξύ, κλειστές σήμερα και οι ευρωαγορές καθώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της Δευτέρας του Πάσχα.
Στα μάκρο, η ιαπωνική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών διεύρυνε την πτώση τον Μάρτιο καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν πλήρως στις επιπτώσεις της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης