Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Σαφές το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία - Η παρέμβαση Biden είχε τριπλή σημασία

Βαρβιτσιώτης: Σαφές το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία - Η παρέμβαση Biden είχε τριπλή σημασία
"Η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου προς τον Κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον δείχνει πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν ισχυρό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο", αναφέρει ο Μ. Βαρβιτσιώτης

«Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφές προς την Τουρκία, ότι αν επιθυμεί μία θετική ατζέντα, θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η στάση της είναι σταθερή, συνεπής και ειλικρινής», τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δικαιώνουν τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές μέρος των ευρωτουρκικών σχέσεων», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής".
Προσθέτει, ακόμη, ότι «η Άγκυρα βρίσκεται ενώπιον της απειλής ενός ισχυρού πλαισίου κυρώσεων, που μπορεί να ενεργοποιηθούν, στην περίπτωση που επιστρέψει σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες».

Το μήνυμα Biden

Ακόμη, στη συνέντευξή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλάει για το μήνυμα Biden και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Όπως αναφέρει, «η παρέμβαση Biden είχε τριπλή σημασία. Το μήνυμά του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αποτελούν ισχυρή στήριξη προς την Ελλάδα. Με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε δύο ακόμη δυνατά μηνύματα: Την ανησυχία του για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία αλλά και για τη σύμπλευσή της με τη Ρωσία. Η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον δείχνει πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν ισχυρό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο».

Για τη Λιβύη

Κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη την προσεχή Τρίτη, υπογραμμίζει ότι «αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσθέτει ότι «η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη και στοχεύει στην ομαλοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεων μας με τη γειτονική χώρα, μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την άμεση λειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη».

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης συμπίπτει με τα 40 χρόνια ΕΕ – Ελλάδας. Η διαβούλευση θα ξεκινήσει τον Μάιο και στόχος μας είναι να δώσουμε φωνή στους Έλληνες πολίτες, που μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν για περισσότερη Ευρώπη, κλείνοντας τα αυτιά στους λαϊκιστές».
Προσθέτει πως «η εθνική πρόταση περιλαμβάνει 6+1 άξονες: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο Άμυνας και Ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές Πολιτικές Συνοχής, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, το Μεταναστευτικό, την Έρευνα και την Καινοτομία, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της πορτογαλικής Προεδρίας, η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση για την “Κοινωνική Ευρώπη” με ένα πλαίσιο προτάσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ειδική μέριμνα για τη Νέα Γενιά, το δημογραφικό, την ισότητα των φύλων, την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών».

Για εσωτερική πολιτική επικαιρότητα

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει στην πράξη ότι επιδιώκουν τη συνεννόηση, τη συνεργασία και τη συναίνεση, όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επιδιώκει να “ναρκοθετήσει” την κοινωνική ειρήνη» επισημαίνει, κληθείς να απαντήσει εάν μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις τουλάχιστον για κάποιες μείζονες προκλήσεις, όπως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης