Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΚΕ: Αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο για τα εργασιακά του Υπουργείου Εργασίας

ΚΚΕ: Αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο για τα εργασιακά του Υπουργείου Εργασίας

"Η ανάγκη "ρύθμισης της τηλεργασίας" αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της", τονίζει το ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών», αναφέρει το ΚΚΕ.
Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, το ΚΚΕ τονίζει ότι «αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται αποτελούν τους "όρους" της ανάκαμψης που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας».
Όπως εξηγεί, «η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα - κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων».
«Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται κατ' εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Ακόμη, σημειώνει πως «η ανάγκη "ρύθμισης της τηλεργασίας" αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής».
«Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της», τονίζει το ΚΚΕ και «καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».

Το δημοσίευμα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής , με τίτλο «Αλλάζουν όλα στην εργασία», θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο, αμέσως μετά το Πάσχα, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών και επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, ανατρέποντας την εργατική νομοθεσία του 1982.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη ο Κ. Χατζηδάκης προπαρασκευάζει σχετική νομοθετική παρέμβαση, την οποία αντιμετωπίζει ως τη σημαντικότερη αλλαγή στην εργασιακή νομοθεσία έπειτα από εκείνη του 1982 που επέβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Μάλιστα, ο υπουργός δηλώνει ότι οδεύουμε προς ριζικό εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας, χωρίς να κρύβει ότι πρόκειται να εισαχθούν σημαντικά στοιχεία ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων αλλαγών που έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών.
Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο Κ. Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, προβλέπει την καθιέρωση ψηφιακής κάρτας εργασίας και απόλυτη ευελιξία στην τηλεργασία, δυνατότητες ευελιξίας ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για δραστηριότητες που διακρίνονται από έντονη εποχικότητα με ατομικές συμβάσεις στις οποίες θα συμφωνείται ελεύθερα ο χρόνος απασχόλησης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα για τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας με δυνατότητα διήμερης ανάπαυσης εντός της εβδομάδας, εξίσωση και αύξηση των υπερωριών σε 150 τον χρόνο για όλους τους κλάδους, μητρώα μελών στα συνδικάτα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης