Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου το κεντρικό θέμα στη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας

Η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου το κεντρικό θέμα στη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας
Η αποπυρηνικοποίηση θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος άσκησης της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Κορέα

Η αποπυρηνικοποίηση θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος άσκησης της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Κορέα και η οποιαδήποτε προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ θα γίνει σε «συντονισμό» με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Price.
Ο Price έκανε το σχόλιο αυτό στη διάρκεια μιας συνηθισμένης ενημέρωσης, πριν από τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ J. Salivan με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση Biden ολοκληρώνει την επανεξέταση της πολιτικής της απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
Ο Price δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή θα είναι μία ευκαιρία προκειμένου να επικοινωνήσει στους συμμάχους των ΗΠΑ «το που βρισκόμαστε από την άποψη της επανεξέτασης» ενώ εκείνοι θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους.
«Δε θα ήθελα να προκαταλάβω το συμπέρασμα της οποιασδήποτε επανεξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έχουμε δηλώσει ότι η αποπυρηνικοποίηση θα παραμείνει στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Price.
«Επίσης γνωρίζουμε ότι η οποιαδήποτε προσέγγιση απέναντι στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να υλοποιηθεί σε συντονισμό με τους στενούς συνεργάτες μας, συμπεριλαμβανομένων στην περίπτωση αυτή των συμμάχων μας μέσω συμφωνιών, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα», επεσήμανε ο ίδιος.
Ο Salivan θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του S. Kitamura, αλλά και τον ομόλογο του από τη Νότια Κορέα Souh Xoun στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Ανάπολις.
Η κυβέρνηση Biden έχει ταυτόχρονα αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή στην πολιτική της για τη Βόρεια Κορέα και αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποπυρηνικοποίηση, αλλά και τις κυρώσεις.
Παράλληλα η Ουάσινγκτον πραγματοποιεί κινήσεις για μία διπλωματική προσέγγιση, τις οποίες έχει απορρίψει η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο πρόεδρος Biden είχε δηλώσει την προηγούμενη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές στη διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα, παρά τις πρόσφατες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, αλλά είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αν η Βόρεια Κορέα κλιμακώσει (την άσκηση της πίεσης) στα ανοιχτά ζητήματα.
Ο Biden δεν έχει πρόθεση να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, έπειτα από ερώτηση για το αν προγραμματίζει να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο πρώην πρόεδρος Trump, ο οποίος συνάντησε τον Kim Jong Un τρεις φορές, αλλά απέτυχε να τον πείσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Biden έκανε ένα πρώτο βήμα που ήταν λάθος, καταλογίζοντας «μία βαθιά ριζωμένη εχθρότητα» σε αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως μία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση αυτοάμυνας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης