Διεθνή

O Warren Buffet ξορκίζει την κατάρα των παραγώγων: Η Archegos και τα total return swaps

O Warren Buffet ξορκίζει την κατάρα των παραγώγων: Η Archegos και τα total return swaps
Ο Warren Buffett χαρακτήρισε τα παράγωγα «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής που ενέχουν δυνητικά θανατηφόρους κινδύνους»
Σχετικά Άρθρα

Τα παράγωγα που πυροδότησαν την κατάρρευση της Archegos Capital Management τελούν τόσο υπό την εποπτεία της αρμόδιας αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής (SEC) όσο και υπό τον έλεγχο των μεγαλύτερων επενδυτών της Wall Street, π.χ. από τον θρυλικό Warren Buffet.
Στην ετήσια έκθεση της Berkshire Hathaway το 2020, ο Buffett χαρακτήρισε τα παράγωγα «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής που ενέχουν δυνητικά θανατηφόρους κινδύνους».
Οι επενδύσεις της Archegos Capital Management αφορούσαν παράγωγα που ονομάζονται total return swaps.

Η περίπτωση της LTCM και τα total return swaps

Η στρατηγική διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει υψηλό βαθμό μόχλευσης και, μοιραία, είχε σοβαρές επιπτώσεις στην καταστροφή της Long-Term Capital Management, ενός αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης που χρεοκόπησε το 1998 και τελικά διασώθηκε από μια κοινοπραξία τραπεζών της Wall Street προκειμένου να αποφευχθεί μια εκτεταμένη χρηματοοικονομική κατάρρευση.
Στην επιστολή του, ο Buffett περιγράφει πώς η LTCM χρησιμοποίησε τα total return swaps και πώς τα παράγωγα διευκολύνουν να υπάρξει ακόμα και 100% μόχλευση σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.
Σε μια συναλλαγή με total return swaps, ένα μέρος, συνήθως μια τράπεζα, καταθέτει χρήματα για την αγορά μιας μετοχής και ο αντισυμβαλλόμενος, χωρίς να καταθέσει κεφάλαια, συμφωνεί ότι σε μια μελλοντική ημερομηνία θα εισπράξει το όποιο κέρδος ή θα πληρώσει την όποια απώλεια υπάρξει σε σχέση με την αξία της εν λόγω μετοχής, εξήγησε ο Buffett.
«Ουσιαστικά, τα total return swaps προκαλούν margin calls.
Πέρα από αυτό, άλλοι τύποι παραγώγων περιορίζουν σοβαρά την ικανότητα των ρυθμιστικών αρχών να ελέγξουν τη μόχλευση και γενικά να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο που υπάρχει για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» είπε ο επενδυτής, προσθέτοντας πως έμπειροι επενδυτές και αναλυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα κατά την ανάλυση των χρηματοοικονομικών συνθηκών των εταιρειών που συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό σε συμβάσεις παραγώγων, συμπεριλαμβανομένων των total return swaps.

Σαφής τοξικότητα

«Το τζίνι των παραγώγων είναι πλέον πολύ έξω από το μπουκάλι, και αυτά τα φαινόμενα τύπου Archegos θα πολλαπλασιαστούν σε ποικιλία και αριθμό έως ότου κάποιο γεγονός καταστήσει την τοξικότητά τους σαφή» δήλωσε ο θρυλικός επενδυτής.
Προειδοποίησε δε ότι οι συμβάσεις παραγώγων επεκτείνονταν «ανεξέλεγκτα», ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν βρήκαν αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου τους - ούτε καν παρακολούθησης των κινδύνων που ενέχουν αυτά τα συμβόλαια.
Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η χρήση παραγώγων από τον Bill Hwang της Archegos τον βοήθησε να έχει πρόσβαση σε μόχλευση, κάτι που τελικά προκάλεσε απώλειες 20 δισεκ. δολ.
Ως αποτέλεσμα οι μετοχές της ViacomCBS και της Discovery αντιμετώπισαν μεγάλες απώλειες.
Και ενώ ορισμένες τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Wells Fargo κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο ρευστοποιώντας γρήγορα την έκθεσή τους στην Archegos, άλλες όπως η Nomura και η Credit Suisse έχουν να αντιμετωπίσουν δισεκατομμύρια απώλειες.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα, αλλά ο έλεγχος μπορεί να μην οδηγήσει σε απόδοση ευθυνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης