Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αίτημα για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης του Ελλάκτωρ - Εμπλοκή στο ποσοστό συμμετοχής της Greenhill - Για πραξικόπημα μιλά η Reggeborgh

Αίτημα για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης του Ελλάκτωρ - Εμπλοκή στο ποσοστό συμμετοχής της Greenhill - Για πραξικόπημα μιλά η Reggeborgh

Ο δικηγόρος του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh έκανε λόγω για πραξικόπημα καθώς οι εφοπλιστές προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι έχουν δικαιώματα ψήφου για 42 εκατ. μετοχές ενώ τα δικαιώματά τους είναι 3,4 εκατ.

Σχετικά Άρθρα
Αίτημα αναβολής της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ έχει υποβληθεί και όπως όλα δείχνουν η νέα Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί στις 22 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ επεισοδιακά φαίνεται ότι εξελίσσεται η γενική συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ, σήμερα 2 Απριλίου 2021, καθώς έχει προκύψει εμπλοκή με το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Greenhill, των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη.
Όπως υποστήριξε το προσωρινό προεδρείο της γενικής συνέλευσης, η Greenhill, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση της ΕΧΑΕ, έχει ποσοστό δικαιωμάτων επί 3.433.433 μετοχών.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών υποστηρίζουν ότι έχουν δικαιώματα για 42.980.666 μετοχές, ήτοι ποσοστό 18,5%.

Για πραξικόπημα μιλά η Reggeborgh

Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά της Greenhill, οι 39.647.333 μετοχές ανήκουν στην ενεχυρούχο δανείστρια Aiolos Investor, για την οποία όμως δεν έχει κατατεθεί πληρεξούσιο άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου.
Ο δικηγόρος του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh έκανε λόγω για πραξικόπημα καθώς οι εφοπλιστές προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι έχουν δικαιώματα ψήφου για 42 εκατ. μετοχές ενώ τα δικαιώματά τους είναι 3,4 εκατ.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε ποια είναι η εταιρεία Aiolos Investor, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά, και σε ποιον ανήκει.
Τόνισε επίσης ότι η κίνηση αυτή της Greenhill σημαίνει είτε ότι δεν ξέρει τις της γίνεται είτε έκανε την ανακριβή δήλωση συμμετοχής στη ΓΣ με στόχο την εξαπάτηση των μετόχων.

Στο 59,16% η απαρτία

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ έχει απαρτία 59,16% και έχει διακοπεί προς επιβεβαίωση των στοιχείων συμμετοχής.

Τι ανέφερε νωρίτερα το Bankingnews.gr

Τι θα συμβεί στην Συνέλευση του Ελλάκτωρ 2/4; - Τίποτε η επόμενη 22/4… και 4 σημαντικά νέα για Reggeborgh – Greenhill

Συγκαλείται σήμερα 2 Απριλίου 2021 η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ και τα βασικά σενάρια είναι δύο
1)Να αναβληθεί για τις 22 Απριλίου 2021
2)Να διεξαχθεί και να καταψηφιστεί η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ στην τιμή των 0,90 ευρώ.
Ένα ποσοστό 33% ή μεταξύ 29% και 33% θα καταψηφίσει το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου καθώς δεν έχει επέλθει συμφωνία μετόχων.

Εάν υπάρξει αναβολή θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα ζητήσει αναβολή, η πλευρά της Reggeborgh ή η πλευρά της Greenhill.
Η πλευρά της Reggeborgh που ελέγχει έμμεσα 38% του Ελλάκτωρ αλλά άμεσα 14,75% (Reggeborgh 14,75%, Μπόμπολας 12,55% και 10% επενδυτές προσκείμενοι στην Reggeborgh ή μετοχές που κατέχει μέσω τρίτων) υποστηρίζει ότι οι μέτοχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η πλευρά της Greenhill με 25,58% των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη αναφέρει ότι υποστηρίζει την αύξηση κεφαλαίου αλλά ζητάει συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο που σήμερα δεν συμμετέχει και συνεννόηση των βασικών μετόχων που σήμερα δεν υπάρχει.
Ζητείται από το 25,58% των μετόχων να βάλει πλάτη, να στηρίξει την αύξηση κεφαλαίου αλλά δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο και αυτό ονομάζεται εταιρική διακυβέρνηση… άρτια μάλιστα.

Σημαντικό νέο πρώτο – Ποιος θα ζητήσει αναβολή;

Έχει μεγάλη σημασία ποιος εκ των δύο μετόχων Reggeborgh ή Greenhill θα ζητήσει αναβολή γενικής συνέλευσης στον Ελλάκτωρ.
Πάντως η επόμενη συνέλευση θα διεξαχθεί 22 Απριλίου 2021 οπότε ίσως ο χρόνος επιτρέψει στους δύο βασικούς μετόχους να βρουν μια ισορροπία και μια επικοινωνία που σήμερα… βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Σημαντικό νέο δεύτερο... οι εφοπλιστές αγοράζουν 

Η πλευρά της Greenhill δεν κατέχει 25,58% αλλά περίπου 28,8% καθώς μέσω τρίτων επενδυτών αγοράζει μετοχές του Ελλάκτωρ.
Φαίνεται ότι αγορές πραγματοποιεί και η Reggeborgh μέσω τρίτων επενδυτών.
Οι αγορές κρατούν υψηλά την μετοχή του Ελλάκτωρ που παρά τις ζημίες βρίσκεται στα 1,44 ευρώ.
Οπότε έχουμε δύο μετόχους που αυξάνουν τις συμμετοχές τους έμμεσα… χωρίς να έχουν επιτύχει έως σήμερα μια συνεννόηση.
Να σημειωθεί ότι το μπλοκ των εφοπλιστών κατέχει 25,58% άμεσα και 28,8% έμμεσα, ο Διαμαντίδης (Delta Tanker και Marmaras) περίπου 4,2% δηλαδή συνολικά 33%

Σημαντικό νέο τρίτο… ήταν 800 εκατ δάνειο από Εθνική 

Ο Ελλάκτωρ με την υποστήριξη των τραπεζών, στο παρελθόν και ειδικά της Εθνικής είχε λάβει ειδική χρηματοδότηση 800 εκατ για την Εγνατία Παραχωρήσεις.
Ενώ ο Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατήλθαν στην διαγωνιστική διαδικασία ο Ελλάκτωρ περιθωριοποιήθηκε.
Ο Ελλάκτωρ έριξε την ευθύνη στην Roadis την Ισπανική εταιρία καναδικών συμφερόντων με την οποία συνεργαζόταν και η Roadis κατηγόρησε τον Ελλάκτωρ για το φιάσκο της διαγωνιστικής διαδικασίας στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού που είναι τεράστιο έργο από πλευράς εσόδων από παραχωρήσεις και κατασκευή.
Εκτιμάται ότι το τίμημα για την Εγνατία Παραχωρήσεις θα φθάσει στο 1,2 δισεκ. ευρώ ή 1,3 δισεκ. ευρώ.

Σημαντικό νέο τέταρτο – Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Οι επιλογές για το μέλλον του Ελλάκτωρ είναι οι εξής

1)Τα βρίσκουν οι βασικοί μέτοχοι Reggeborgh και Greenhill και προχωράει η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ και το δάνειο γέφυρα που έχει μετατραπεί σε ομόλογο 12μηνης διάρκειας με εξόφληση από τα κεφάλαια της αύξησης.
Άρα χωρίς αύξηση κεφαλαίου δεν υπάρχει και ομόλογο – δάνειο γέφυρα.

2)Οι βασικοί μέτοχοι δεν τα βρίσκουν και ο Ελλάκτωρ υποχρεώνεται να αναθεωρήσει τους όρους της αύξησης π.χ. μειώνοντας την τιμή της αύξησης από 0,90 σε 0,40 ευρώ.

3)Οι βασικοί μέτοχοι σχεδιάζουν δημόσιες προτάσεις για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Ελλάκτωρ.
Η πλευρά της Reggeborgh υποστηρίζει ότι «δεν θα κάνουμε την χάρη στην Greenhill να τους δώσουμε λεφτά για να αποχωρήσουν» αλλά εάν αυτό ισχύει, η Greenhill δεν ζήτησε λεφτά και το κυριότερο δεν σχεδιάζει δημόσια πρόταση η Reggeborgh.
Οι δημόσιες προτάσεις είναι ένα ενδεχόμενο.

4)Η Reggeborgh προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο του Ελλάκτωρ και ξεκινάει τον τεμαχισμό ώστε μέσα από πωλήσεις να βγάλει εκ νέου χρήματα.
Τα 150 εκατ που πήρε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν σχεδιάζει να τα επενδύσει στον Ελλάκτωρ.

5)Επαναξιολογεί την κατάσταση και πουλάει η Reggeborgh σε κάποιο νέο επενδυτή και αποχωρεί από την Ελλάδα.
Ειδικά αυτή την προοπτική κάποιοι την αποκλείουν και κάποιοι άλλοι την υποστηρίζουν ένθερμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης