Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις της εστίασης δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα 330 εκατ. ευρώ

Περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις της εστίασης δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα 330 εκατ. ευρώ
Το πλέγμα των παρεμβάσεων δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστησαν οι εστιάτορες
Σχετικά Άρθρα

Σε δυο στρατόπεδα χώρισαν τον κλάδο της εστίασης τα μέτρα και οι …μικρές ενέσεις ρευστότητας των 330 εκατ ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Το πλέγμα των παρεμβάσεων δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστησαν οι εστιάτορες σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά (ταχυφαγεία και τα CAFÉ) με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν τριβές μεταξύ τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΣΕ) κι Γιώργος Καββαθάς μετά το πέρας της συνάντησης καλωσόρισε τα μέτρα ενώ η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ έμαθε εκ των υστέρων τα όσα συνέβησαν σήμερα.
Η διοίκηση της Ένωσης ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις εξελίξεις και τη σύσκεψη του πρωθυπουργού.
Οι επιχειρήσεις της Οργανωμένης Εστίασης αντιπροσωπεύουν εκείνες τις εταιρείες που διαθέτουν τουλάχιστον 5 καταστήματα και έχουν χαρακτηριστικά αλυσίδας καταστημάτων.
Πηγή της Ένωσης δεν επιθυμούσε να σηκώσει τους τόνους λόγω της απουσίας της από τη σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση προέχει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και όχι να υιοθετήσουμε λογικές και πρακτικές για το ποιος «φωνάζει» πιο δυνατά.

Δύο στρατόπεδα

Πάντως η κυβέρνηση στην πράξη δημιούργησε δύο στρατόπεδα στον κλάδο της εστίασης επιλέγοντας ως συνομιλητή ένα κομμάτι της εστίασης και άφησε εκτός τους πιο ισχυρούς ομίλους του κλάδου.
Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ έχει ως μέλη της επιχειρήσεις που καλύπτουν το 35% του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.
Η κυβέρνηση «μοιράζει» σε 77.000 επιχειρήσεις 330.000.000 ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης όταν έρθει η πολυπόθητη άνοιξη στον κλάδο της εστίασης.
Η απλή διαίρεση αποκαλύπτει ότι το ποσό που αναλογεί ανά επιχείρηση αντιστοιχεί σε 430 ευρώ. Η απόφαση της όμως δεν δίνει λαβές για σκληρή κριτική αφού έβαλε κριτήρια στην χρηματοδότηση και στην κατανομή του πακέτου των 330.000.000 ευρώ.
Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χορηγηθεί ανά ΑΦΜ είναι το ποσό των 100.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να δικαιολογηθεί με αγορές. Και στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν το μέγιστο ποσό είναι 3300 επιχειρήσεις.
Βέβαια καμία επιχείρηση δεν θα είναι σε θέση να πιάσει το μέγιστο ποσό καθώς τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά προϊόντων δηλαδή τα αναγκαία για τη λειτουργία του εστιατορίου.
Η αγορά εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 30.000 επιχειρήσεις και να μείνουν εκτός της χρηματοδότησης περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις.
Ο κλάδος της εστίασης εξαιτίας της πανδημίας έχασε έσοδα που αγγίζουν το 1,8 δισ ευρώ το 2020 χωρίς να υπολογιστεί η ζημία του πρώτου τριμήνου του 2021 όταν μάλιστα ο χρόνος επανεκκίνησης της εστίασης πιθανολογείται για μέσα του Απριλίου και θα αφορά μόνο εκείνες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή

Ο συνολικός τζίρος του κλάδου της εστίασης ανήλθε σε 6,4 δισ ευρώ το 2019 έναντι 4,6 δισ ευρώ το 2020.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος είναι ανάμεσα στους βασικούς κλάδους που φοροδιαφεύγουν. Η συμμετοχή στη χρηματοδότηση διασφαλίζεται όταν μία επιχείρηση μπορεί να αποδείξει ότι ο τζίρος της πέρυσι ήταν τουλάχιστον κατά 30% μειωμένος σε σχέση με το 2019.
Το κυβερνητικό μέτρο ενίσχυσης της εστίασης έχει βάλει «κόφτες» περιορίζοντας την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να φτάσει στην… πηγή.
Πάντως οι Οργανωμένες Επιχειρήσεις Εστίασης που έχουν καταστήματα με τη μέθοδο του Franchise εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι βασικοί όμιλοι θα μείνουν εκτός της χρηματοδότησης.
Η Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης έχει διατυπώσει βασικά αιτήματα επαναλειτουργίας της εστίασης. Ζητάει να διατηρηθεί η μείωση του ενοικίου κατά 50% για τους επόμενους έξι μήνες. Να συνεχιστούν τα προγράμματα αναστολής των υπαλλήλων καθώς καμία επιχείρηση δεν θα αξιοποιήσει το 100% του προσωπικού της διότι και στο στάδιο της επανεκκίνησης θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Ακόμη να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και να μην επανέλθει ο συντελεστής του 24% από το Σεπτέμβριο του 2021.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης