Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβάθμισε σε σταθερό το outlook για τις τράπεζες της Ρωσίας

Moody's: Αναβάθμισε σε σταθερό το outlook για τις τράπεζες της Ρωσίας
Moody's: Αναβαθμίζει το outlook για τις τράπεζες της Ρωσίας σε σταθερό

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας για τους επόμενους 12-18 μήνες σε σταθερές από αρνητικές, χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και σε μια σταδιακή άρση των περιορισμών του κορωνοϊού.
Η πανδημία και η μείωση των τιμών του πετρελαίου, βασικού προϊόντος εξαγωγών της Ρωσίας, έχουν πιέσει τον τραπεζικό κλάδο.
Η μεγαλύτερη τράπεζα Sberbank ανακοίνωσε νωρίτερα τον Μάρτιο ότι έχασε τον προ πανδημίας στόχο, καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 10% εξαιτίας των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.
Η Moody’s τόνισε πως αναμένει το ρωσικό ΑΕΠ να αυξηθεί 2,3% το 2021 και 2,1% το 2022, μετά από συρρίκνωση 3,1% το 2020.
Οι εκτιμήσεις ήταν χαμηλότερες από τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2021 και 3,2% το 2022.
Ακόμη πιο αισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις της Ευρασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,3% στη Ρωσία το 2021 και 4% στο γειτονικό Καζακστάν.
Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένει ότι τα δάνεια του τραπεζικού τομέα θα αυξηθούν 12% το 2021 σε σχέση με το 14% πριν από ένα χρόνο, όταν οι τράπεζες εξέδωσαν δάνεια επιδοτούμενα από την κυβέρνηση για να υποστηρίξουν τους πολίτες που επηρεάστηκαν από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης