Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η κανονικότητα θα καθυστερήσει - H παγκόσμια παραγωγή θα κυμανθεί χαμηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις

ΔΝΤ: Η κανονικότητα θα καθυστερήσει - H παγκόσμια παραγωγή θα κυμανθεί χαμηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις
Το Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή μεσοπρόθεσμα θα κυμανθεί περίπου 3% χαμηλότερα έως το 2024 σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.

H παγκόσμια παραγωγή μεσοπρόθεσμα θα κυμανθεί περίπου 3% χαμηλότερα έως το 2024 σε σχέση με τις εκτιμήσεις προ πανδημίας, αναφέρει με ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπονοώντας ότι η «κανονικότητα» θα καθυστερήσει.
Οι υφέσεις προκαλούν καταστροφές και η ζημιά είναι συχνά μακροχρόνια.
Οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι επενδυτικές δαπάνες μειώνονται και τα άτομα που δεν εργάζονται χάνουν, προϊόντος του χρόνου, τα κίνητρα και τις εργασιακές δεξιότητές τους.
Όμως, η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 δεν είναι συνηθισμένη ύφεση.
Σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις, η συρρίκνωση ήταν ξαφνική και βαθιά.
Βάσει των στοιχείων του τελευταίου τριμήνου, η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε περίπου τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, στο μισό χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η πορεία προς την ανάκαμψη παραμένει γεμάτη από προκλήσεις - ειδικά για χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

Μαθήματα ιστορίας

Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τις «ουλές» που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αναφέρει το Ταμείο.
Ως εκ τούτου, θα διαφέρει από χώρα σε χώρα και θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:
α)Την πορεία της πανδημίας
β)Την ικανότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών
γ)Την αποτελεσματικότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Τα παραπάνω καθιστούν την αβεβαιότητα που υπάρχει μεγάλη.
Στο παρελθόν, έπειτα από περιόδους βαθιάς ύφεσης, οι απώλειες παραγωγής ήταν μεγάλες.
Παρότι που η πανδημία ενίσχυσε την ψηφιοποίηση και την καινοτομία στις διαδικασίες παραγωγής, η ανακατανομή πόρων που απαιτείται για να προσαρμοστεί η παγκόσμια κοινότητα στη νέα κανονικότητα μπορεί να είναι περισσότερο απαιτητική σε σχέση με το παρελθόν, επηρεάζοντας την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ένας άλλος κίνδυνος που ανέδειξε η πανδημία είναι η αύξηση της ισχύος των μεγάλων επιχειρήσεων, με βαριές συνέπειες στον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα της αγοράς.
Η παραγωγικότητα επηρεάστηκε επίσης, λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Φυσικά, οι τομείς της ψυχαγωγίας, της εστίασης και της φιλοξενίας επηρεάστηκαν περισσότερο από όλους.
REVISED-FINAL-eng-weo-chp-2-blog-march-24-chart-1-1.png
Μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις

Παρά την υψηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη, το Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή μεσοπρόθεσμα θα κυμανθεί περίπου 3% χαμηλότερα το 2024 σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να υποστούν βαθύτερα πλήγματα σε σχέση με τις προηγμένες οικονομίες, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών χαμηλού εισοδήματος.
Αυτή η απόκλιση είναι συνέπεια των διαφορετικών οικονομικών δομών και του μεγέθους των απαντήσεων που δόθηκαν σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής.
Το ΑΕΠ στα νησιά του Ειρηνικού, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι είναι 10% χαμηλότερο το 2024 σε σχέση με τις εκτιμήσεις προ πανδημίας.
Η εμπειρία από προηγούμενες υφέσεις υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής χρηματοοικονομικών δυσχερειών και της εξασφάλισης αποτελεσματικής πολιτικής στήριξης έως ότου η ανάκαμψη μπει στις ράγες.
eng-weo-chp-2-blog-march-24-chart-2.jpg
Προτεραιότητες

Καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν και οι περιορισμοί αίρονται, πρέπει να υπάρξουν τρεις προτεραιότητες:
α)Να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για υγειονομική περίθαλψη
β)Να υποστηριχθεί η παραγωγικότητα
γ)Να υπάρξει ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων σε πράσινες υποδομές
δ)Να υπάρξει διεθνής συνεργασία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης