Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διολίσθηση μπορεί να εξελιχθεί σε κατολίσθηση για την τουρκική λίρα στις 8,3 ανά δολάριο – Αποδομείται η Κεντρική Τράπεζα

Η διολίσθηση μπορεί να εξελιχθεί σε κατολίσθηση για την τουρκική λίρα στις 8,3 ανά δολάριο – Αποδομείται η Κεντρική Τράπεζα
Στο 19% τα επιτόκια στην Τουρκία και ο πληθωρισμός στο 15,6%
Σχετικά Άρθρα

Μετά την αποχώρηση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας που είχε δημιουργήσει ένα κλίμα σχετικής εμπιστοσύνης των αγορών προς την τουρκική οικονομία, η νέα αποπομπή του αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας… συντηρεί το αρνητικό κλίμα για την λίρα που διολίσθησε στις 8,30 λίρες ανά δολάριο.
Να σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020 στις 8,52 τουρκικές λίρες ανά δολάριο για να ανακάμψει έως τις 6,97 λίρες ανά δολάριο και εκ νέου εσχάτως να προσεγγίσει τα ιστορικά χαμηλά.

Οι αποπομπές συνεχίζονται

Ο αναπληρωτής διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Murat Cetinkaya, απομακρύνθηκε από τη θέση του στις 30 Μαρτίου 2021 σχεδόν 10 ημέρες μετά την αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Ο τραπεζίτης Duman διορίστηκε αναπληρωτής διοικητής και κατείχε εκτελεστικές θέσεις στη Morgan Stanley Securities και είχε επίσης θέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα

Στο 19% τα επιτόκια στην Τουρκία

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο της λίρας κατά 200 μονάδες βάσης στο 19% στις 18 Μαρτίου.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης που αντικαταστάθηκε προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές, αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό στο 15,6%
Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης που τον αντικατέστησε απέρριψε τις «προκατειλημμένες» προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες.
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος ζητάει χαμηλά επιτόκια από την κεντρική τράπεζα αλλά η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο συνδυασμός επιτοκίων, πληθωρισμού και συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν πληγεί είναι εκρηκτικός συνδυασμός.
Μόνο το 2020 οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησαν σχεδόν 90 δισεκ. δολάρια σε αποθέματα για να στηρίξουν το νόμισμα.

Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την λίρα – Συνάντηση με επενδυτές

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεχίσει να διατηρεί το βασικό επιτόκιο αναφοράς της πάνω από τον πληθωρισμό έως ότου υπάρξει μόνιμη πτώση των τιμών καταναλωτή.
Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και προσδοκιών για τον πληθωρισμό κατά την τρέχουσα περίοδο απαιτούν αυστηρή στάση νομισματικής πολιτικής δήλωσε ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Kavcıoglu στην ετήσια γενική συνέλευση στις 30 Μαρτίου 2021.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο πληθωρισμό 5% αλλά ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα έχει συναντήσεις με επενδυτές την 1η Απριλίου 2021.
Συγκεκριμένα 14 ξένοι οικονομολόγοι με έδρα την Τουρκία θα έχουν τηλεδιάσκεψη με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Lira.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης