Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντρεψε» την απαγόρευση των πλειστηριασμών με το νέο πτωχευτικό κώδικα

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντρεψε» την απαγόρευση των πλειστηριασμών με το νέο πτωχευτικό κώδικα
Μέχρι τις 16 Ιουλίου απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί - Ποια κατηγορία οφειλετών αδικείται
Σχετικά Άρθρα

Νέες ημερομηνίες για την εκκίνηση των πλειστηριασμών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο όμως την ίδια στιγμή αξιοποιεί και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφή ημερομηνία επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.
Ωστόσο η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταχειρίζεται τους οφειλέτες του δημοσίου με άδικο τρόπο, καθώς σε διάστημα 17 ημερών μπορεί να προσδιοριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού όταν από την 1 Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς δίνοντας νέες ημερομηνίες αλλά είναι υπό- αίρεση καθώς απαιτείται η επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης στο σύνολο της.
Το προς ψήφιση νομοσχέδιο καθιστά σαφές ότι απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έως τις 13 Μαΐου χωρίς διακρίσεις. Δηλαδή απαγορεύονται για όλες τις κατηγορίες οφειλετών.
Όμως από τις 14 Μαΐου μπορεί να προσδιοριστεί νέα ημερομηνία πλειστηριασμού από τον επισπεύδων για όσους είχαν αναβληθεί τους προηγούμενες μήνες λόγω μη λειτουργίας της Δικαιοσύνης και αφορά την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Τα κριτήρια προστασίας για τους οφειλέτες εξαιτίας του COVID 19

Οι οφειλέτες που επλήγησαν από τον COVID 19 και πληρούν τα κριτήρια προστασίας δεν κινδυνεύουν να βγει στο σφυρί η πρώτη τους κατοικία αφού προστατεύονται μέχρι τις 31 Μαΐου. Πέντε είναι τα κριτήρια ένταξης προστασίας της πρώτης κατοικίας.
α) Η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
β) Το οικογενειακό εισόδημα του φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τις 17.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 13.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβίο ή συμβία και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι 3 εξαρτώμενα μέλη.
γ) Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του φυσικού προσώπου, του/της συζύγου ή συμβίου ή συμβίας του και των εξαρτώμενων μελών στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
δ) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου της οφειλής για την οποία επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
ε) Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του ή της συζύγου ή συμβίου ή συμβίας και των εξαρτώμενων μελών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να έχει συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Ποιος πιστοποιεί ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται

Να σημειωθεί ότι ο οφειλέτης που προστατεύεται για την πρώτη κατοικία και πληροί τα επιμέρους κριτήρια θα πρέπει σε διάστημα 15 ημερών πριν την ημερομηνία πλειστηριασμού να προσκομίσει τη βεβαίωση ένταξής του προς τον επισπεύδοντα και τον συμβολαιογράφο για να σταματήσει η διαδικασία.
Ο οφειλέτης ανατρέχει στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ειδικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και με τους κωδικούς TAXIS αναζητεί τη βεβαίωση ένταξης των κριτηρίων.
Ωστόσο ο νομοθέτης ορίζει ότι σε διάστημα 15 ημερών πρέπει να παραδώσει τη αντίστοιχη βεβαίωση. Έτσι η αρχική ημερομηνία προστασίας μέχρι τις 30 Μαΐου στην ουσία «καίγεται» διότι εάν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού στις 30 Μαρτίου πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Η ελπίδα να παραμείνουν κλειστά τα Δικαστήρια

Oι οφειλέτες που δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια όπως είναι η αξία του ακινήτου και των υπολοίπων κριτηρίων στηρίζουν τις ελπίδες τους στην διατήρηση του lockdown για Δικαστήρια.
Τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους προσδοκούν να φτάσουν στην 1η Ιουνίου χωρίς να έχει διενεργηθεί ο πλειστηριασμός. Στην παραπάνω ημερομηνία εκτός απροόπτου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
Η βασική διαφορά για τον οφειλέτη ανάμεσα στην διαδικασία του πλειστηριασμού και της ένταξής τους στον Πτωχευτικό Κώδικα είναι η εξής. Στον πλειστηριασμό χάνεται το σπίτι και το ποσό που δεν καλύπτεται από την πώληση του ακινήτου παραμένει ως οφειλή για την τράπεζα.
Αντίθετα με τον Πτωχευτικό Κώδικα και από τη στιγμή που δεν δύναται να υλοποιηθεί ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, ο οφειλέτης χάνει την πρώτη του κατοικία αλλά δεν θα έχει καμία οφειλή καθώς το χρέος διαγράφεται. Αυτό είναι άλλωστε ο λόγος που λέγεται ως δεύτερη ευκαιρία.

Απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 16 Ιουλίου

Ο νομοθέτης πρόσθεσε μία ακόμη κρίσιμη ημερομηνία όπως αυτή της 16η Ιουλίου που απαγορεύει στους επισπεύδοντας να προσδιορίσουν νέα ημερομηνία πλειστηριασμού για παλιές υποθέσεις πριν τις 16ης Ιουλίου. Η ημερομηνία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από συμβολαιογράφους και αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι δύο εβδομάδες του Ιουλίου πριν σταματήσουν τον Αύγουστο. Οι πιστωτές θέλουν να επαναφέρουν στην διαδικασία πλειστηριασμούς που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας και θεωρούνται σημαντικοί για τους ίδιους. Οι τρεις ημερομηνίες απαγόρευσης και εκκίνησης των πλειστηριασμών αναμένεται να προκαλέσει νομικά ζητήματα καθώς ενδιάμεσα πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες νομικές διαδικασίες. Τέλος να σημειωθεί ότι από την στιγμή της κατάσχεσης του ακινήτου απαιτούνται τουλάχιστον επτά μήνες για τον προσδιορισμό του πλειστηριασμού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης