Τελευταία Νέα
Speculator

Όταν ο τακτικός ελεγκτής εισηγμένης, γίνεται μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, που «ελέγχει» τον προηγούμενο εργοδότη του!!!

Όταν ο τακτικός ελεγκτής εισηγμένης, γίνεται μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, που «ελέγχει» τον προηγούμενο εργοδότη του!!!

Η περίπτωση Τζιρακιάν, Delta Partners και της ορκωτού κας Ελένης Ζερβίνη

Κι όμως όλα μπορεί να συμβούν.
Να είναι κάποιος τακτικός και αναπληρωματικός ελεγκτής εισηγμένης εταιρίας και να βρεθεί τα επόμενα χρόνια μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Πρόκειται για την κα Ελένη Ζερβίνη η οποία είναι ορκωτή ελέγκτρια σε αναστολή και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της εισηγμένης εταιρίας Τζιρακιάν.
H κα Ζερβίνη εξελέγη στη θέση αυτή το 2019 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας.
Από το βιογραφικό της που περιλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις της Τζιράκιάν μαθαίνουμε ότι «η κα Ζερβίνη είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πτυχίο στην Οικονομική Επιστήμη και κάτοχος επαγγελματικού τίτλου του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.
Έχει εργαστεί επι σειρά ετών ως Ορκωτή Ελέγκτρια σε διάφορες εταιρείες και βρίσκεται σε αναστολή από τον Αύγουστο 2018.
Διαθέτει επαρκείς γνώσεις στον τομέα της βιομηχανίας σωλήνων μορφής στον οποίο δραστηριοποιείται η Εταιρεία».
Βέβαια η εισηγμένη εταιρία παραλείπει (τυχαίο;) να αναφέρει ότι η κα Ελένη Ζερβίνη ως ορκωτή ελέγκτρια διενήργησε τον τακτικό έλεγχο της Τζιρακιάν ως ελεγκτής της Delta Partners για τις οικονομικές χρήσεις 2014 και 2015 και ήταν αναπληρωματική ορκωτός για τις οικονομικές χρήσεις 2016 και 2017.
Η Delta Partners συνεχίζει να είναι η εταιρία που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις της Τζιρακιάν και το 2020.

Οι διατάξεις της νομοθεσίας για τους ορκωτούς

Όμως υπάρχει μια μικρή … λεπτομέρεια .
Και αυτή δεν είναι άλλη από το άρθρο 22 του νόμου 4449/2017 που αναφέρεται στην «απασχόληση από ελεγχόμενες οντότητες πρώην ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή υπαλλήλων ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή ελεγκτικών εταιρειών.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει τα εξής:

1.«Πριν από τη λήξη περιόδου διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους ή, στην περίπτωση υποχρεωτικού ελέγχου οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, πριν από τη λήξη περιόδου διάρκειας τουλάχιστον δύο (2) ετών από την ημέρα κατά την οποία έπαψε να δρα ως ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή κύριος εταίρος ελέγχου σε σχέση με την ελεγκτική εργασία, ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή ο κύριος εταίρος ελέγχου που διενεργεί υποχρεωτικό έλεγχο εκ μέρους της ελεγκτικής εταιρείας:

α) δεν αναλαμβάνει βασική διευθυντική θέση στην ελεγχόμενη οντότητα,
β) κατά περίπτωση, δεν συμμετέχει ως μέλος στην επιτροπή ελέγχου της ελεγχόμενης οντότητας ή αν δεν υφίσταται τέτοια επιτροπή, στο όργανο που εκτελεί καθήκοντα ισοδύναμα με αυτά της επιτροπής ελέγχου,
γ) δεν συμμετέχει ως μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ελεγχόμενης οντότητας.

2. Οι υπάλληλοι, οι μέτοχοι ή οι εταίροι εκτός των κυρίων εταίρων του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας που διενεργεί υποχρεωτικό έλεγχο, καθώς και οποιοδήποτε άλλο φυσικό πρόσωπο, οι υπηρεσίες του οποίου τίθενται στη διάθεση ή υπό τον έλεγχο του εν λόγω ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, δεν αναλαμβάνουν, στην περίπτωση που οι εν λόγω υπάλληλοι, μέτοχοι, εταίροι ή άλλα φυσικά πρόσωπα έχουν λάβει προσωπικά άδεια ως ορκωτοί ελεγκτές λογιστές, οποιαδήποτε από τα καθήκοντα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α ́, β ́ και γ ́ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, πριν από το πέρας περιόδου τουλάχιστον ενός (1) έτους από την άμεση συμμετοχή τους σε εργασία υποχρεωτικού ελέγχου».
Άραγε η κα Ζερβίνη πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου;
Άραγε έχει το ζήτημα ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εποπτεύει τις Επιτροπές Ελέγχου;
Έχει λάβει γνώση η Εποπτική Αρχή της προηγούμενης σχέσης της κας Ζερβίνη τόσο με τη Τζιρακιάν όσο και τη Delta Partners;
Και αν όλα είναι όπως προβλέπεται γιατί η Τζιρακιάν στο βιογραφικό της κας Ζερβίνη δέχεται να αποκρύπτεται η προηγούμενη ιδιότητά της, αυτής της τακτικής και αναπληρωματικής ελέγκτριας της εισηγμένης;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης