Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές μετά το νέο ράλι των ομολόγων – Πτώση -0,32% για S&P 500

Νευρικότητα στις αγορές μετά το νέο ράλι των ομολόγων – Πτώση -0,32% για S&P 500

Αρνητικά πρόσημα στη Wall μετά το νέο ράλι των αποδόσεων

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Με ήπιες απώλειες κινήθηκαν σήμερα 30/3 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω ενός νέου ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο από την κατάρρευση της Archegos Capital Management.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε νωρίτερα στο 1,77% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ παραμένει σε ανοδικό έδαφος κοντά στο 1,75%.
Η νέα άνοδος των αποδόσεων έρχεται καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι μετά το γιγαντιαίο πακέτο των 1,9 τρισ. δολ. η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει να δρομολογήσει ένα νέο πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών για την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης.
Αυτό ενισχύει τους φόβους για τον κίνδυνο έξαρσης του πληθωρισμού καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει με ολοένα και πιο γρήγορους ρυθμούς.
Το νέο πακέτο επενδύσεων του Αμερικανού προέδρου Biden αναμένεται να φτάσει τα 3 τρισ. με 4 τρισ. δολάρια ενώ στον αντίποδα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και σε αυξήσεις φόρων ύψους έως 3 τρισ. δολάρια.
Οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται να σταθεροποιούνται μετά την νευρικότητα που επικράτησε την περασμένη Παρασκευή στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως η Archegos Capital Management δεν κατάφερε να καλύψει τα περιθώρια εγγύησης (margin calls) αναγκάζοντας μεγάλες τράπεζες όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs Group και η Deutsche Bank AG να πουλήσουν μεγάλα πακέτα μετοχών, στο πλαίσιο της ρευστοποίησης των θέσεων της Archegos.
Σύμφωνα με κάποια πρακτορεία, οι ρευστοποιήσεις την προηγούμενη Παρασκευή πλησίασαν τα 30 δισ. δολ. προκαλώντας παγκόσμιους κλυδωνισμούς.
Χτες τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Credit Suisse και η Νomura.
Η Nomura Holdings προειδοποίησε χτες για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων στην αμερικανική θυγατρική της, στέλνοντας τη μετοχή της στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας, στο 16%.
Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι το πλήγμα των 2 δισ. δολαρίων προέκυψε από συναλλαγές με έναν Αμερικανό πελάτη.
Παράλληλα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν και τα δικά της αποτελέσματα α' τριμήνου, καθώς η τράπεζα άρχισε να αποχωρεί από θέσεις, αφότου η Archegos αθέτησε τα margin calls.

O Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,31% στις 33.066 μονάδες
Ο S&P 500 υποχώρησε -0,32% στις 3.958 μονάδες
Ο Nasdaq σημείωσε πτώση -0,11% στις 13.045 μονάδες

ΗΠΑ: Αλμα 11,2% στις τιμές των κατοικιών τον Ιανουάριο

τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών τον πρώτο μήνα του έτους, καθώς η παραμονή στο σπίτι λόγω της πανδημίας έχει αυξήσει τη ζήτηση.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι τιμές των κατοικιών κινήθηκαν 11,2% υψηλότερα τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P Case-Shiller, που καλύπτει είκοσι μεγάλες πόλεις.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2006.
Τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί αύξηση των τιμών κατά 10,4% και τον Νοέμβριο κατά 9,5%.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 10,5% σε ετήσια βάση.
Το Φίνιξ, το Σιάτλ και το Σαν Ντιέγκο συνέχισαν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών μεταξύ των 20 πόλεων.

Covid19: Φόβοι για νέα πανδημικά κύματα λόγω παραλλάξεων - Αναποτελεσματικά σε ένα χρόνο τα εμβόλια

Την ώρα που στην Ευρώπη η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel προειδοποιεί για αυστηρότερα μέτρα και την ώρα που στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Joe Biden καλεί τις Πολιτείες να βάλουν φρένο στα «ανοίγματα» των οικονομικών και κοινωνικών τους δραστηριοτήτων και στην χαλάρωση των περιορισμών διαφορετικά επίκειται καταστροφή, οι επιστήμονες εκτιμούν πως σε ένα χρόνο το αργότερο θα πρέπει να είναι έτοιμη η νέα γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Επιδημιολόγοι, ιολόγοι και ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες υποστηρίζουν πως το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, τα σημερινά εμβόλια θα είναι αναποτελεσματικά λόγω των παραλλάξεων του ιού και θα πρέπει να έχουν τροποποιηθεί, τη στιγμή που άλλοι προειδοποιούν για ένα νέο κύμα πανδημίας από το ερχόμενο φθινόπωρο εφόσον επικρατήσουν παραλλάξεις του ιού, τις οποίες τα εμβόλια δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Για αυτό το λόγο ζητείται να επεκταθούν και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες του πλανήτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίζονται διαρκώς νέες παραλλάξεις που θα ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως 36 κράτη δεν έχουν λάβει έως σήμερα ούτε μια δόση εμβολίου, ενώ μεγάλες ανισότητες στην προμήθεια και διάθεση των εμβολίων παρατηρείται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία μελέτης που δείχνει ότι δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση των πρώτων δόσεων των εμβολίων Pfizer και Moderna, καταγράφεται κατά 80% μείωση του κινδύνου μόλυνσης, ποσοστό που φτάνει στο 90% δύο εβδομάδες μετά και τη δεύτερη δόση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης – έγινε σε περίπου 4.000 υγειονομικούς στις ΗΠΑ – επιβεβαιώνουν ότι τα δύο αυτά εμβόλια αρχίζουν να αποδίδουν πολύ γρήγορα μετά την πρώτη δόση καθώς και ότι εμποδίζουν και τις ασυμπτωματικές μολύνσεις.

Συνέχισαν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Κοντά στα ιστορικά τους υψηλά έκλεισαν αρκετές ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ελπίδων ότι η οικονομική ανάκαμψη με οδηγό τα εμβόλια θα κερδίσει ορμή τους επόμενους μήνες παρά την άσχημη επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% και έκλεισε στις 430,65 μονάδες.
Ο δείκτης απέχει λιγότερο από 1% από το υψηλό που είχε σημειώσει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άλμα 2,7% μετά την υποχώρηση τους κατά 1% τη Δευτέρα, αντλώντας ώθηση από την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη εν μέσω ελπίδων για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Η ελβετική Credit Suisse πάντως υποχώρησε 3,1% μετά την χθεσινή κατρακύλα σε ποσοστό σχεδόν 14% στον απόηχο της προειδοποίησης της τράπεζας για σημαντικές και ουσιώδεις ζημιές μετά την αποτυχία ενός μεγάλου fund, το οποίο πηγές προσδιόρισαν ως το Archegos Capital, να καλύψει τα margin calls.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,3% και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 15.008,61 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,2% στις 6.088,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 6.772,12 μονάδες.

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Μεγάλη αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 101 από 93,4 μονάδες.
Βελτιώθηκε επίσης η εμπιστοσύνη σε όλους τους οικονομικούς τομείς που έγινε η έρευνα καθώς και μεταξύ των καταναλωτών.
Οι αυξήσεις ήταν οι μεγαλύτερες από το περασμένο καλοκαίρι.

Γερμανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ

Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Γερμανία τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2% σε ετήσια βάση, με την ΕΚΤ να έχει θέσει στόχο κοντά αλλά κάτω του 2%.
Τα στοιχεία κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με το Reuters.
Tη μεγαλύτερη άνοδος, της τάξης του 4,8%, σημείωσαν οι τιμές της ενέργειας.
Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική υπηρεσία (Destatis).

Γαλλία: Απροσδόκητη αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Απροσδόκητη βελτίωση σημείωσε η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών τον Μάρτιο.
Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSEE ο μηνιαίος δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και έφτασε τις 94 μονάδες τον Μάρτιο, από 91 τον Φεβρουάριο.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, παρά το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται σε lockdown, ενώ δεν αποκλείεται και η επιβολή νέων μέτρων, αφού ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» για να προστατευτεί ο πληθυσμός από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οριακές μεταβολές στην Ασία

Οριακές μεταβολές κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τη Nomura στο επίκεντρο λόγω της «βουτιάς» που σημείωσε λόγω την κατάρρευση του αμερικανικού fund Archegos.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,2% στις 4.015 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,2%, στις 29.432 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,8% στις 28.577 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 3.456 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άλμα +2,4% στις 50.183 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης