Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στα 1,61 δισ. ευρώ οι άμεσες ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό

tags :
Στα 1,61 δισ. ευρώ οι άμεσες ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Ακρογωνιαίος λίθος οικονομικής ανάπτυξης και απορρόφησης μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας μας είναι ο τομέας της Φιλοξενίας, με μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,61 δις ευρώ.
* Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δις ευρώ.
* Η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ.
Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης.
Όπως υπογραμμίζει η μελέτη η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας).
Το παραπάνω συμπέρασμα αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στη μελέτη της Grant Thornton με τίτλο: «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα».
Η μελέτη, διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και παρουσιάστηκε σήμερα σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.
Η μελέτη εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της Φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι:
* Κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης.
* Παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες 12 δις ευρώ περίπου.
* Αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (κατά 3 δις ευρώ).
* Η ικανότητα της να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.

Εντοπισμός «συνδεόμενων» κλάδων οικονομίας

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Φιλοξενία συνδέει μέσω της διεύρυνσης των επαγγελμάτων – δραστηριοτήτων που αντιστοιχούν ανά επιμέρους κατηγορία εργασιών ανακαίνισης 17 κύριους διψήφιους κλάδους δραστηριότητας.
Αυτοί αφορούν τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες, τη λιανική και χονδρική πώληση και τη μεταποίηση των απαιτούμενων εμπορευμάτων (επίπλων, ειδών διακόσμησης κλπ.). Καθώς και την επίβλεψη των έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
H μελέτη ακτινογραφώντας την ελληνική οικονομία διαβλέπει 9 επηρεαζόμενους τομείς δραστηριότητας από το σύνολο των 20 τομέων της οικονομίας.
Το 45% των τομέων της οικονομίας επηρεάζονται άμεσα από τη Φιλοξενία. Πρόκειται για τους τομείς:
* Βιομηχανία – μεταποίηση.
* Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.
* Κατασκευές.
* Χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
* Μεταφορά και αποθήκευση, Ενημέρωση και επικοινωνία.
* Επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.
* Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Η φιλοξενία ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής και εργοδότης της χώρας

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης της Grant Thornton ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε:
«H έρευνα της Grant Thornton πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την Εθνική οικονομία.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης