Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ήπια άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων καθώς η ΕΚΤ διατηρεί υψηλό ρυθμό στις αγορές

Ευρωζώνη: Ήπια άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων καθώς η ΕΚΤ διατηρεί υψηλό ρυθμό στις αγορές
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηξε κατά τέσσερις μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής 19 Μαρτίου 2021, φθάνοντας το -0,32%, καταγράφοντας υψηλό έξι ημερών

Με ήπια άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ξεκίνησε η εβδομάδα. καθώς η ανακούφιση από το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ μετά την αποκόλληση του πλοίου αντιστάθμισε τις ανησυχίες από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, τα οποία τις τελευταίες ημέρες έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.
Συμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ οι καθαρές αγορές ομολόγων οι οποίες εκκαθαρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα (22 - 26/3) αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 21,1 δισεκατομμύρια ευρώ που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε επιπλέον τέσσερις μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, φθάνοντας το -0,32%, υψηλό έξι ημερών.
Αναλυτές επικαλέστηκαν επίσης και την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μπλοκάρει την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, ως ακόμη ένα λόγο για τη νέα κλιμάκωση των αποδόσεων.
Οι Γερμανοί επικριτές του Ταμείου Ανάκαμψης διατείνονται ότι το εν λόγω σχέδιο παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες καθώς ανοίγει το δρόμο για κοινό δανεισμό από τις χώρες μέλη.

Συνέπειες

Ο Holger Smithing, οικονομολόγος της Berenberg, επισημαίνει ότι, παρότι δεν είναι ακόμη γνωστές όλες οι νομικές παράμετροι, δεν πιστεύει ότι η απόφαση θα πυροδοτήσει μεγάλες ρευστοποιήσεις σε κρατικά ομόλογα του ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που καθυστερήσει η επικύρωση του Ταμείου από τη Γερμανία.
«Περαιτέρω καθυστέρηση στην απελευθέρωση των κονδυλίων από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης πέραν του μέσου του 2021 θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη.
Όμως, δεν θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα ακόμη και για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ιταλία», συμπληρώνει ο αναλυτής, καθώς οι χώρες θα συνεχίσουν να δανείζονται σε άκρως χαμηλά επιτόκια.

Περιφέρεια

Κατά δύο έως τρεις μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ τόσο στον πυρήνα όσο και στην ευρωπεριφέρεια.
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 0,86%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά άγγιξε και το 0,87%, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 64 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Πληθωρισμός

Ωστόσο, αναλυτές της Mizuho επισημαίνουν ότι μπορεί να αρχίσει και στην Ευρώπη να προεξοφελίται η επιστροφή του πληθωρισμού, γεγονός που εάν πράγματι επαληθευτεί θα μπορούσε να ωθήσει σε σημαντική άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων.
Οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο 2% έως το τέλος του έτους.
Για επιστροφή του πληθωρισμού κάνει λόγο και ο γνωστός αναλυτής Edward Yardeni.
Προβλέπει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στις αγορές, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα κινηθεί μεταξύ 2,5% και 3% τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης