Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Άνοδος επιτοκίων - Πόσο διαρκής μπορεί να είναι;

HellasFin: Άνοδος επιτοκίων - Πόσο διαρκής μπορεί να είναι;
Ρίγη ανησυχίας στους συμμετέχοντες στις αγορές...

Ρίγη ανησυχίας στους συμμετέχοντες στις αγορές έχει προκαλέσει η από τις αρχές Φεβρουαρίου ταχεία κλιμάκωση των μακροχρόνιων επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα 12μήνου, στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο αναπτυγμένο και μη.
Ο πρωτόγνωρος και πειραματικός κατά τον J Powell, συνδυασμός χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής και επεκτατικών δημοσιονομικών, οπωσδήποτε έφερε εγγύτερα στον ορίζοντα το ενδεχόμενο των υψηλότερων επιτοκίων.
Με την προοπτική της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης και την δεδηλωμένη βούληση της Fed να αφήσει την οικονομία να υπερθερμανθεί για κάποιο διάστημα, οι επενδυτές αρχίζουν να απαιτούν υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της μελλοντικής αύξησης τους.
Η μέχρι τώρα άνοδος του 10ετούς αμερικανικού επιτοκίου προέκυψε σχεδόν ισομερώς από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και από την δυναμική της ανακάμπτουσας οικονομικής δραστηριότητας.
Στα παλαιότερα χρόνια ήταν κυρίαρχη στους συμμετέχοντες στις αγορές η επιταγή ότι δεν πρέπει κάποιος να καταπολεμά ή να αντιτίθεται στην κεντρική τράπεζα (Don’t fight the Fed).
Εντρυφώντας όμως στην ιστορία συναντώνται συχνά συγκυρίες όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ της βούλησης της κεντρικής τράπεζας και των απόψεων των αγορών, ιδιαίτερα στον χρονισμό της εφαρμογής τής νομισματικής πολιτικής.
Αυτές οι δυσαρμονίες εκτιμήσεων συνιστούν πηγή αστάθειας (Volatility) και μπορούν να αποτελέσουν μοναδικές ευκαιρίες επενδυτικών τοποθετήσεων.
Επί του παρόντος η κυρίαρχη απόκλιση στις εκτιμήσεις συνίσταται στον χρόνο που θα προκύψει η πρώτη αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου εκ μέρους της Fed. Δηλαδή η κεντρική τράπεζα ισχυρίζεται ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί επί μακρόν ενώ η αγορά προσδιορίζει την πρώτη αύξηση όχι μόνο νωρίτερα αλλά και το εύρος των αυξήσεων θα είναι μεγαλύτερο.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Fed διαθέτει αρκετά εργαλεία προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία των μακροπρόθεσμων επιτοκίων όταν αυτή θα το θεωρήσει πρόσφορο, θα πρέπει να θεωρούμε σαν θετικό το γεγονός της αύξησης αυτών των αποδόσεων όταν αυτές συμβαίνουν υπό το πρίσμα της υγιούς και σθεναρούς οικονομικής ανάκαμψης.
Εάν η αύξηση των επιτοκίων συμβαίνει υπό την σκιά του φόβου της αύξησης του πληθωρισμού, θα πρέπει οπωσδήποτε να διακρίνουμε την ενδεχόμενη διάρκεια της επικράτησης του.
Εάν δηλαδή θα είναι πρόσκαιρος ή προσωρινός.

Πληθωριστικές πιέσεις

Η χρονική διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων καθορίζεται κυρίως από τον συσχετισμό της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και την παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας να ανταποκριθεί σ΄αυτήν.
Πολλοί μακροχρόνιοι παράγοντες καθόρισαν τις τελευταίες δεκαετίες αυτόν τον συσχετισμό.
Αναφέρουμε συνοπτικά την γηράσκουσα δημογραφία, την παγκοσμιοποίηση, το δολάριο, τα ελλείμματα, την διαπραγματευτική αδυναμία των εργατικών συνδικάτων, τη νέα ηλεκτρονική οικονομία.
Η αλληλεπίδραση αυτών θα συνεχίσει να καθορίζει το αποτέλεσμα.
Η παγίωση υψηλών πληθωριστικών πιέσεων αυτήν την στιγμή φαίνεται αδύνατη.
Η πρόσκαιρη όμως εκτόξευση των προσδοκιών είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα και συνιστά ευκαιρία (σταδιακής) αύξησης θέσεων σε μέσο-μακροπρόθεσμα ομόλογα, με σκοπό την παραγωγή εισοδήματος τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το ιστορικό πρότυπο των προηγούμενων ανοδικών επιτοκιακών κύκλων, η άνοδος των μακροχρόνιων επιτοκίων προηγείται αυτής των βραχυπρόθεσμων και τερματίζεται όταν το επίπεδο τους προσεγγίζει το επίπεδο των μακροχρόνια αναμενόμενων παρεμβατικών επιτοκίων της Fed*.

  • Σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση της Fed τα μακροχρόνια επιτόκια των Fed Funds ανέρχονται στο 2,5%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης