Άμυνα – Διπλωματία

Το φθινόπωρο του 2021 η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - O διάλογος με Biden στις 25 Μαρτίου

Το φθινόπωρο του 2021 η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ   - O διάλογος με Biden στις 25 Μαρτίου
H Αθήνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν έντονα επικριτικές απέναντι στην Τουρκία , τη Ρωσία και την Κίνα κατά την παρέμβαση τους στη Σύνοδο Κορυφής
Σχετικά Άρθρα

Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται από την κυβέρνηση η ορατή αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων , η οποία αναδείχθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΒΗΜΑ, η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, αμέσως μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης (25/3) έδειξε ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας και σίγουρα εντός του 2021 με πιο πιθανή ημερομηνία το φθινόπωρο.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την επικριτική στασή των ΗΠΑ στην Τουρκία

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν λάβει ραγδαία αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια ενώ η συνεργασία σε αμυντικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας και πληροφοριών είναι στενότερη από ποτέ ενώ συζητείται και η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για νέες διευκολύνσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν έντονα επικριτικές απέναντι στην Τουρκία , τη Ρωσία και την Κίνα κατά την παρέμβαση τους στο Συμβούλιο.
Όπως σχολιάστηκε από τον διεθνή Τύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πλέον τυχερός μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών καθώς ήταν ο μόνος που συνομίλησε κατ ιδίαν με τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο διάλογος της 25ης Μαρτίου

Το καλό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον αλλά και η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποκαλύπτει ο διάλογος Μητσοτάκη – Biden, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής».
Στην ημίωρη συνομιλία τους, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο.
Είμαι εδώ για να βοηθήσω».
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, το βράδυ της Πέμπτης (25/3/2021), διαμορφώνει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας σε ανώτατο επίπεδο, η οποία επισφραγίστηκε με την πρόσκληση που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Πότε θα έρθεις στην Ουάσινγκτον;» ρωτά ο Biden τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Όποτε με καλέσεις» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης