Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πράσινο φως για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης των 45 χιλιομέτρων

Τουρκία: Πράσινο φως για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης των 45 χιλιομέτρων
Το κανάλι θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα βόρεια της Κωνσταντινούπολης με τη Θάλασσα του Μαρμαρά στα νότια και εκτιμάται ότι κοστίζει 9,2 δισ. δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία ενέκρινε τα αναπτυξιακά σχέδια για το τεράστιο κανάλι στην Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε το Σάββατο (27/3/2021) ο υπουργός Περιβάλλοντος Murat Kurum, προωθώντας ένα έργο το οποίο έχει προκαλέσει κριτική για το κόστος και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.
Το βήμα ήρθε ένα χρόνο αφότου η Τουρκία πραγματοποίησε τον πρώτο διαγωνισμό για την ανοικοδόμηση δύο ιστορικών γεφυρών στη μεγαλύτερη πόλη της, όπου θα σκαφτεί το Kanal Istanbul 45 χιλιομέτρων.
«Έχουμε εγκρίνει τα σχέδια ανάπτυξης του έργου Kanal Istanbul και τα θέσαμε για δημόσια διαβούλευση.
Θα προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα για να εμπλουτίσουμε τη χώρα μας και την ιερή μας πόλη με το Kanal Istanbul », έγραψε ο Kurum στο Twitter.

Το μεγαλεπήβολο έργο

Το κανάλι θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα βόρεια της Κωνσταντινούπολης με τη Θάλασσα του Μαρμαρά στα νότια και εκτιμάται ότι κοστίζει 75 δισεκατομμύρια λίρες (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η κυβέρνηση αναφέρει πως θα διευκολύνει τη ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Βοσπόρου, ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια περάσματα του κόσμου, και θα αποτρέψει ατυχήματα παρόμοια με αυτό στη Διώρυγα του Σουέζ, όπου συνεχίζονται οι εργασίες απελευθέρωσης ενός γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων που προσάραξε.

Οι επικρίσεις

Αλλά όπως και άλλα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια της 18ετούς διακυβέρνησης Erdogan, το Kanal Istanbul δέχεται επικρίσεις για επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή και μόλυνση των υδάτινων πόρων στην Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu, από το κόμμα της μειζονος αντιπολίτευσης, συγκαταλέγεται στους ένθερμους επικριτές του έργου.
Τόνισε, πως η σπατάλη πόρων στο κανάλι, ενώ η Τουρκία καταπολεμά το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι «εντυπωσιακή.»
konst_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης