Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Εθνική +6% λόγω Ασφαλιστικής αλλά Πειραιώς -6%, το ΧΑ +1,76% στις 851 μον. - Σε κρίσιμες αντιστάσεις η αγορά

Με Εθνική +6% λόγω Ασφαλιστικής αλλά Πειραιώς -6%, το ΧΑ +1,76% στις 851 μον. - Σε κρίσιμες αντιστάσεις η αγορά
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851 μονάδες πλησίον της κρίσιμης ζώνης αντίστασης των 850 μονάδων, έχοντας απομακρυνθεί από τις 830 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Aνοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 851 μονάδες, με επίκεντρο τη Εθνική +5,53% λόγω της πώλησης της Εθνική Ασφαλιστικής στο αμερικάνικο fund CVC, ενώ πτωτικά έκλεισε η Πειραιώς στο -5,72% από αρχικά κέρδη +4% και χαμηλό πλησίον του -8%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851 μονάδες, πλησίον της ισχυρής αντίστασης των 850 μονάδων και έχοντας απομακρυνθεί από τις 830 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωσή της, η Τρ. Πειραιώς σχεδιάζει προνομιακή κατανομή για τους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της Διεθνούς Προσφοράς και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν είτε στη Διεθνή Προσφορά είτε στην Ελληνική Προσφορά.
Η απόφαση του ΔΣ για διενέργεια αύξησης κεφαλαίου αναμένεται περί τα μέσα Απριλίου 2021.
Από την άλλη, το fund Lansdowne μηδένισε τη short θέση του στην Πειραιώς από 0,73% που είχε από τις 23 Μαρτίου 2021.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 543 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 530 - 540 μονάδων.
Στις υπόλοιπες τράπεζες ανοδικά έκλεισε η Eurobank +4% και ακολούθησε η Alpha Bank στο +1,77%.
Στα στατιστικά της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη +2,25%, ο  FTSE 25 σημείωσε άνοδο +2,32% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε με κέρδη +4,24%.

Έκλεισε το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC  

Μετά την έγκριση που έλαβε από το ΤΧΣ, έστω και με ενστάσεις αλλά και με διάφορα σενάρια από την Barclays και την Deloitte…η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII με το τίμημα στα 454 εκατ. ευρώ
Το 100% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτιμήθηκε 505 εκατ.
Να σημειωθεί ότι μέρος του τιμήματος μέχρι και 120 εκατ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων έως το 2026. 

Επίσης, σήμερα 26/3 ανακοινώθηκαν και τα ετήσια αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη στα 38 εκατ. ευρώ και 1,098 δισ. ευρώ έκτακτα

Συνεχίζονται οι αγορές ΓΕΚΤΕΡΝΑ από τον Γ. Περιστέρη

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η στρατηγική της αποεπένδυσης της Reggeborgh από τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, με τον βασικό μέτοχο Γιώργο Περιστέρη να αποκτά το πακέτο του 1,74% του ομίλου με το ποσοστό του να φτάνει στο 28,90% .
Ειδικότερα, διακινήθηκε ένα πακέτο, συνολικής αξίας 20,16 εκατ. ευρώ και όγκου 1,8 εκατ. τεμαχίων στην τιμή 11,20 ευρώ, με premium 15,5% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

Κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips 

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισε το σύνολο των τίτλων με ΑΔΜΗΕ +4,64%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,37% .....ενώ πτωτικά έκλεισαν μόνο Ελλάκτωρ στο -1,84% και Aegean -1,54%

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,39% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,38%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράςις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις Εθνική +6,11% και Eurobank +4,46% .......αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Coca Cola.... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,81% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,98%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,76% στις 851 μονάδες έχοντας υψηλό στις 853,63 μονάδες και χαμηλό 840,10 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων. Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 25 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 45 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 24,7 εκατ. ευρώ και όγκου 2,25 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ διακίνησε 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 20,15 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 118 χιλ. τεμάχια αξάις 1,34 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 753 χιλ. ευρώ και η Lamda 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 850 μονάδων και ακολουθούν οι 860 - 870 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830 - 820 μονάδες και ακολουθούν οι 810 - 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 543 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 530 - 540 μονάδων  και ακολουθούν οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  510 – 500 μονάδες  και ακολουθούν οι 490 και οι 480 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ν. Ευρώπη

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης όπως επίσης σταθεροποιητικά  κινείται και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 1,65% από 1,75% πρόσφατα.  
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,87% και το ιταλικό 10ετές στο 0,62% και με το μεταξύ τους spread στις 25 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 81 μονάδες ή 0,81% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Το ενδιαφέρον μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα η τρ. Πειραιώς με την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση 1 με 1,1 ή 1,2 ευρώ με τιμή αύξησης στο εύρος μεταξύ 1 και 1,20 ευρώ μετά τα reverse split (ή με βάση τις τρέχουσες 0,06 με 0,07 ευρώ) αποτελεί το όχημα του αρχικού πειράματος της κυβέρνησης.
Η αύξηση κεφαλαίου πάντως με βάση τους όρους που πραγματοποιείται θα είναι 1000% επιτυχής, οι όροι μηδενίζουν τους παλαιούς μετόχους και δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα στους νέους μετόχους.
Θα εισέλθουν νέοι μέτοχοι, υπολογίζεται ότι το 60% της Πειραιώς θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση.
Η κυβέρνηση θα δεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μειώσει το ποσοστό του στην Πειραιώς από 61,34% στο 30% με 32% για της κάλυψης 300 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά.
Ωστόσο στο εσωτερικό του ΤΧΣ όπως διαπιστώθηκε επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς ζητούν το ποσοστό να είναι υψηλότερο, δεν δέχονται ειδικά τα ξένα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υποστεί τέτοια αραίωση – απίσχναση το Ταμείο που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο.
Οι σύμβουλοι Goldman Sachs και UBS προτείνουν το ΤΧΣ να μειωθεί στο 20% ή 26%, η κυβέρνηση αποδέχεται να μειωθεί το ΤΧΣ κάτω από την καταστατική μειοψηφία το 33% και μέλη του Ταμείου αντιδρούν και ζητούν υψηλότερο ποσοστό.

Οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ

Η 26η Μαρτίου 2021 είχε οριστεί ως η τελευταία προθεσμία ώστε οι δύο βασικοί πόλοι μετόχων να πετύχουν μια συμφωνία για κοινό διοικητικό συμβούλιο και στήριξη της αύξησης κεφαλαίου στον Ελλάκτωρ.Ωστόσο η αυτονόητη συνεργασία των μετόχων δεν έχει επιτευχθεί και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει αδιέξοδο.Ενώ θα υπάρξει απαρτία μετόχων στις 2 Απριλίου 2021 περίπου 75% με 80% ελλείψει αυτής της συμφωνίας μετόχων ενώ θα καταψηφιστεί η πρόταση της Greenhill των εφοπλιστών Καυμένακη και Μπάκου να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο… θα καταψηφιστεί και η πρόταση της Reggeborgh για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ με τιμή 0,90 ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα λοιπόν είναι το εξής το αδιέξοδο μεταξύ των μετόχων που οδηγεί;
Εφόσον καταψηφιστεί η αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ που είναι απολύτως απαραίτητη… προφανώς και δεν θα περάσει και η πρόταση για δάνειο γέφυρα μέσω ομολόγου 50 εκατ το οποίο θα έχει διάρκεια 12 μήνες και θα αποπληρωθεί από την αύξηση κεφαλαίου.
Ενώ η πλευρά της Reggeborgh είχε αναφέρει ότι θα καταβάλλει 50 εκατ ως δάνειο γέφυρα… ουσιαστικά έχει ανακαλέσει την στρατηγική της και ζητάει από τους μετόχους να καλύψουν το δάνειο γέφυρα.
Ταυτόχρονα συνδέει το δάνειο γέφυρα με το εάν θα περάσει η αύξηση κεφαλαίου στην Γενική Συνέλευση γιατί εάν δεν περάσει… παγώνει το δάνειο γέφυρα καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός αποπληρωμής
Με βάση φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά η μετοχή της Ελλάκτωρ παραμένει στα 1,46 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 314 εκατ ευρώ επειδή οι μέτοχοι προετοιμάζονται για την αύξηση κεφαλαίου.
Μάλιστα μέχρι τις 26 Μαρτίου 2021 όσοι μέτοχοι κατέχουν μετοχές της Ελλάκτωρ μπορούν να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 2 Απριλίου 2021.
Πρακτικά από τις 29 Μαρτίου θα μπορούσε η μετοχή της Ελλάκτωρ να πιέζεται χρηματιστηριακά…
Τι θα συμβεί εάν δεν εγκριθεί η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;
Ο Άκτωρ σε μηνιαία βάση χάνει περίπου 5 εκατ ευρώ ενώ κάτω από ένα τέτοιο σκηνικό ακραίας αβεβαιότητας δεν μπορεί να πάρει εγγυητικές επιστολές για να συμμετάσχει σε έργα.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό πόλωσης είναι πιθανό να συμβεί το εξής… όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές…
Να ζητήσει ο Ελλάκτωρ να συγκληθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων και να επαναφέρει το θέμα της αύξησης κεφαλαίου των 120,50 εκατ ευρώ αλλά με πολύ χειρότερους όρους π.χ. στην τιμή διάθεσης καθώς είναι προφανές, όταν η χρηματιστηριακή αγορά δει ότι δεν καλύπτεται η αύξηση θα πιεστεί η αποτίμηση του Ελλάκτωρ.

Η επικαιρότητα

Χωρίς κάποια πειστική πρόταση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και χωρίς κάποια τελική απόφαση για το εάν θα προχωρήσει σε μπλόκο στην εξαγωγή εμβολίων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος πορεύεται η Ευρώπη μετά και την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής – πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης -, τη στιγμή που η ΕΕ όντας αδύναμη να ελέγξει το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, καταφεύγει στη λύση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ μέρα με την ημέρα οδεύουν προς ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας τους καθώς χάρη και στους μαζικούς εμβολιασμούς, αίρουν τους περιορισμούς σε ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις ενώ παράλληλα αύξηση καταγράφεται και στις μετακινήσεις, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος λόγω των παραλλάξεων του ιού.
Στη Μ. Βρετανία η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως παρά τις διάφορες αντιπαραθέσεις για τη διανομή εμβολίων, θα έχει καταφέρει έως τα μέσα Απριλίου να εμβολιάσει όλους τους πολίτες της που είναι άνω των 50 ετών, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει για την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική όπου επιδημία μοιάζει να κινείται ανεξέλεγκτη.
Στην Ελλάδα, η επιδημία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης και ειδικότερα στην Αττική με τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας να λειτουργούν εδώ και ημέρες πάνω από τα όρια τους .
Συνεδρίασαν σήμερα 26/3  οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου αφενός να αποτιμήσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και αφετέρου να εξετάσουν εάν και πότε μπορεί να γίνουν τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Τα δεδομένα και οι αριθμοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Είναι ξεκάθαρο πως την ερχόμενη Δευτέρα 29/3 δεν πρόκειται να ανοίξει το λιανεμπόριο, όπως τουλάχιστον είχε προγραμματιστεί, ενώ είναι αβέβαιο εάν αυτό θα συμβεί ακόμα και τη Δευτέρα 5/4 μια και η ίδια η κυβέρνηση φέρεται να θεωρεί ως πιο πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα την 12η Απριλίου.
Με την ίδια λογική παρατείνεται για τα μέσα Απριλίου το άνοιγμα των σχολείων και για τα τέλη Απριλίου η λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους
Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες ημέρες και από τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 247.992, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.649 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 26/3 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,56%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +1,63%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,57% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,09%

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 26/3 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ισορροπούν ανάμεσα τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην προοπτική ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης καθώς και πετρελαίου και αερίου κατέγραφαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη, με κέρδη 2,1% και 1,8%, χάρη στις υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται  στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,65%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,95% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,80%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται  στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο +1,86% (26,35 δολ. ).

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχώρισε η Εθνική, πιέσεις στην  Πειραιώς

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ξεχωρίζει.....και με την Πειραίως να καταγράφει έντονη μεταβλητότητα και να κλείνει τελικά με απώλειες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5750 ευρώ, με άνοδο +5,53% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,92 ευρώ, με άνοδο +1,77%, με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,4051 ευρώ, με πτώση -5,72% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 337 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 22/3/2021 στα 0,4280 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε 23/3/2021 στα 0,3690 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7278 ευρώ, με άνοδο +4% με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9320 ευρώ, με άνοδο +2,08% και με κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2050 ευρώ, με πτώση -0,49% και όγκο 602 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με άνοδο +2,97% και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε σχεδόν το σύνολο των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων .
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν AΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ......
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ -1,84% και  Aegean -1,54%.
H Coca Cola έκλεισε στα 26,52 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση στα 9,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με με άνοδο +1,04% και αποτίμηση 6,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,01 ευρώ, με άνοδο +0,33% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,82 ευρώ, με άνοδο +4,64% και κεφαλαιοποίηση 648 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεσε στα 11,39 ευρώ, με άνοδο +1,42% και αποτίμηση 3,89 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,98 ευρώ, με άνοδο +2,18% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεσε στα 5,50 ευρώ, με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,77 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,08 ευρώ, με άνοδο +3,96% και κεφαλαιοποίηση 754 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,28 ευρώ, με άνοδο +2,64% και κεφαλαιοποίηση 223 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού ενώ στην συνέχεια είχαμε αποκλιμάκωση μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι ο ρυθμός των αγορών ομολόγων θα επιταχυνθεί το επόμενο τρίμηνο.
Επίσης, στις 17/3 η Fed αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προσδοκίες της για την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων έως το 2023, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, τον οποίο συνεπάγεται η οικονομική υπερθέρμανση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,87% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,87% με το αμερικανικό 10ετές 1,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,86% με απόδοση πώλησης 0,84%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 81 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,81% ή 81 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/3 στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την  Ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Μαρτίου 2021 στο 0,62%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/3/2021 στο -0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,32%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης