Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Δικαστική προσφυγή κατά της Κομισιόν εάν δεν εφαρμοσθεί άμεσα ο μηχανισμός του κράτους Δικαίου

Ευρωκοινοβούλιο: Δικαστική προσφυγή κατά της Κομισιόν εάν δεν εφαρμοσθεί άμεσα ο μηχανισμός του κράτους Δικαίου

 Προθεσμία έως την 1η Ιουνίου δίνει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην Κομισιόν για τη διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών όσον αγορά τον μηχανισμό

Σχετικά Άρθρα

Για την ταχεία εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωκοινοβούλιο, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στις 25 Μαρτίου 2021.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία, τελούν υπό επίσημη έρευνα της ΕΕ για παραβίαση του κράτους δικαίου, αναμένεται να χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Σε αναστολή

Ο μηχανισμός του κράτους δικαίου είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου αλλά έχει τεθεί σε αναστολή στην πράξη
Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα χρήματα της ΕΕ από κατάχρηση σε περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, το δικαστικό σύστημα μιας χώρας δεν εγγυάται τη δίκαιη εκδίκαση υπόθεσης ύστεσα καταγγελία σχετικά με διαγωνισμό για έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Πολωνία και Ουγγαρία προσέφυγαν στις αρχές του Μαρτίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του μηχανισμού και η διαδικασίας εξέτασης της προσφυγής θα διαρκέσει περί τους δέκα μήνες.

Κατευθυντήριες γραμμές

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου πριν η Κομισιόν εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του μηχανισμού.
Με την σημερινή τους απόφαση, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η εφαρμογή της αρχής «δεν πρέπει να εξαρτάται από την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών».
Όμως "αν η Κομισιόν τις κρίνει απαραίτητες", θα πρέπει αυτές να υιοθετηθούν «το αργότερον μέχρι την 1η Ιουνίου 2021», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.
Σε αντίθετη περίπτωση, "το Κοινοβούλιο θα θεωρήσει το γεγονός παράλειψη και επιφυλάσσεται να προσφύγει με την σειρά του στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία διαδικασία πολύ σπάνια στην ευρωπαϊκή ιστορία.
«Όσο περισσότερο περιμένει η Επιτροπή, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Terry Reintke από την Ομάδα των Πρασίνων.
«Γι 'αυτό πρέπει να δούμε αυτόν τον μηχανισμό να εφαρμόζεται και η Επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε έναν κανονισμό για το κράτος δικαίου, προτού να είναι πολύ αργά για να αντιστρέψει τα πραγματικά περιστατικά».
Το κείμενο της απόφασης υπερψηφίσθηκε από 529 εκ των 687 ευρωβουλευτών, ενώ 148 την καταψήφισαν και 10 απείχαν.

Το ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί μετ’ επιτάσεως την Κομισιόν να αποφύγει κάθε νέα καθυστέρηση στην εφαρμογή του μηχανισμού, που αποτελεί προϊόν δύσκολου ευρωπαϊκού συμβιβασμού, και εξακολουθεί να αμφισβητείται από την Βαρσοβία και την Βουδαπέστη.
Την θέσπιση του μηχανισμού που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου επεδίωκαν η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα κράτη μέλη με επικεφαλής την Ολλανδία.
Όμως, απέναντι στις απειλές του ουγγρικού και του πολωνικού veto στο Ταμείο Aνάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, τα κράτη μέλη υποχώρησαν και δέχθηκαν ότι ο μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί μέχρι το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να αποφανθεί για την ισχύ του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης