Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (EKT): Οι αγορές ομολόγων θα γίνονται με βάση τις αποδόσεις και όχι τον όγκο

Schnabel (EKT): Οι αγορές ομολόγων θα γίνονται με βάση τις αποδόσεις και όχι τον όγκο
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε κατά 50% τον όγκο αγοράς ομολόγων, ενώ οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ Isabel Schnabel υποδηλώνουν ότι η εστίαση πλέον θα είναι στις αποδόσεις των ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

Μετατοπίζεται το επίκεντρο κατά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ στις αποδόσεις των ομολόγων μετακινούμενο από τον όγκο των αγορών,δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα τυο Reuters, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε σημαντική αύξηση του ρυθμού αγοράς των ομολόγων του ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.
Η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά το ήμισυ την προηγούμενη εβδομάδα, αποκλιμακώνοντας τις αποδόσεις των τίτλων του ευρώ, αλλά τα σχόλια της Schnabel υποδηλώνουν ότι η εστίαση τους επόμενους μήνες είναι προσανατολισμένη στη διακύμανση της καμπύλης απόδοσης και όχι στη μηχανική εκπλήρωση του στόχου για ένα συγκεκριμένο ποσοστό αγορών.
 
Συνθήκες χρηματοδότησης
 
«Η δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης μετατοπίζει την εστίαση από την ποσότητα – τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζουμε - προς τις σποδόσεις - τους όρους υπό τους οποίους κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πίστωση», δήλωσε η Schnabel, η οποία είναι υπεύθυνη για τις πράξεις αγοράς της ΕΚΤ.
«Κατά την πρώτη φάση της κρίσης, οι ποσότητες ήταν αυτοσκοπός», δήλωσε ο Schnabel.
«Σήμερα, (σ.σ. ο όγκος των αγορών) εντάσσεται σε έναν σκοπό: Χρησιμοποιούνται στο βαθμό που είναι απαραίτητο για να εκπληρώσουν τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης».

Καμπύλη απόδοσης

Ωστόσο, η Schnabel αρνηθηκε τις μομφές ότι η Κεντρική Τράπεζα εχει στόχο τώρα τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης, υποστηρίζοντας ότι οι «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» είναι μια σχετική αφηρημένη ιδέα και τα επιθυμητά επίπεδα των αποδόσεων διαμορφώνονται ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.
Υποβάθμισε επίσης το ρόλο των ονομαστικών επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια - τα οποία μειώθηκαν απότομα τον Μάρτιο - είναι η σημαντικότερη  κινητήρια δύναμη για την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Ονομαστικά επιτόκια

«Τα πραγματικά επιτόκια επηρεάζουν τις καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις», σημείωσε
Από μόνα τους, τα ονομαστικά επιτόκια συνήθως δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Ενώ η Schnabel έχει επίμονα επικεντρωθεί στα πραγματικά ποσοστά, άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde και ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, επισημαίνουν συχνά τη σημασία των ονομαστικών επιτοκίων.

Αντιπαραγωγική αύξηση

Η Schnabel ισχυρίστηκε επίσης ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, οπότε το καλύτερο που μπορεί τώρα να διασφαλίσει η ΕΚΤ είναι να διατηρήσει για όσο χρειάζεται το χαμηλό κόστος δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης