Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel (Γερμανία): Ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός είναι «εργαλείο» περιορισμένου χρόνου και σκοπού

Merkel (Γερμανία): Ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός είναι «εργαλείο» περιορισμένου χρόνου και σκοπού

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», επισήμανε στην Βundestag η καγκελάριος της Γερμανίας Angels Merkel κατά την ομιλία της για την κύρωση της σχετικής νομοθεσίας, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz ο οποίος υπαινίχθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει τον κοινό δανεισμό ως εφάπαξ γεγονός

 Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», επισήμανε στην Βundestag η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel  κατά την ομιλία της για την κύρωση της σχετικής νομοθεσίας, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz ο οποίος υπαινίχθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει τον κοινό δανεισμό ως εφάπαξ γεγονός
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάληψη σε μαζική κλίμακα κοινού χρέους προκειμένου να κατευθύνει τους πόρους στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία είναι ο σωστός τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά πρέπει να παραμείνει ένα «εφάπαξ» εργαλείο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πάμπτη 25 Μαρτίου.

Ανάκαμψη

Μιλώντας στην Βundestag πριν από την τελική ψηφοφορία για την έγκριση του σχεδίου (καθώς αυτό πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών της Ευρωζώνης), η καγκαλάριος προέτρεψε το σώμα να κυρώσει τη νομοθεσία για την απόφαση της ΕΕ όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα παράσχει τους απαραίίτητους πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.


Συναίνεση

«Στη σημερινή συζήτηση, θα πρέπει καταστεί σαφές εκ νέου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εφάπαξ μέσο περιορισμένου χρόνου και σκοπού», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ήταν ένα «απαραίτητο» εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων που ελήφθησαν.
Τα σχόλιά της έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους βουλευτές του CDU και από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πολιτική αντιπαράθεση

Το ζήτημα εάν η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει μελλοντικά νέο κοινό χρέος με άλλες στοχεύσεις θα καταστεί πιθανώς να είναι ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, δήλωσε ότι η ενίσχυση των σχέσεων εντός της Ευρώπης θα ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του.
Επίσης, υπαινίχθηκε ότι δεν θεωρεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με από κοινού εκδοθέν χρέος ως έκτακτο γεγονός.

Αρχιτέκτονας

Ο Scholz ήταν ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες ενός γαλλο-γερμανικού σχεδίου που επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει το κοινό χρέος και να διοχετεύσει τα χρήματα στα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο από το COVID-19.
Αυτό το σχέδιο άνοιξε το δρόμο για τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης