Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα - Στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα - Στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο ο σύνθετος PMI
Το τρίτο κύμα της πανδημίας απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη

Στην ανάπτυξη επέστρεψε απροσδόκητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο, ωστόσο οι οικονομίες προετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα Covid-19, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη.
Ο σύνθετος PMI της IHS Markit για τη ζώνη του ευρώ, η οποία εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στις κατασκευές όσο και στις υπηρεσίες, αυξήθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι 48,1 τον Φεβρουάριο. Μια ένδειξη άνω των 50 αντιπροσωπεύει μια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν την πρώτη οικονομική επέκταση στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο.
«Η οικονομία της ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο, δείχνοντας μια πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη επέκταση, χάρη κυρίως στην αύξηση ρεκόρ της παραγωγής,» δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ο μεταποιητικός τομέας υπήρξε ο μεγαλύτερος μοχλός οικονομικών επιδόσεων αυτό τον μήνα, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών - που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία - παρουσίασε επίσης βελτίωση, φτάνοντας στο υψηλό των επτά μηνών.

Το τρίτο κύμα απειλεί την ανάκαμψη

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την απόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς επεκτείνονται τα lockdown.
Η Γερμανία αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα να παρατείνει το lockdown και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς εν όψει Πάσχα. Στη Γαλλία, το Παρίσι και περίπου 14 άλλες περιοχές έχουν επίσης τεθεί lockdown, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων. Η Πολωνία ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερους περιορισμούς κυκλοφορίας.
IHS695.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης