Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αντάρτες Χούθι απέρριψαν την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για κατάπαυση του πυρός

Οι αντάρτες Χούθι απέρριψαν την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για κατάπαυση του πυρός
Η Σαουδική Αραβία πρότεινε συνολική κατάπαυση του πυρός ώστε να μπει ένα τέλος στον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη, ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τους αντάρτες Χούθι

Η Σαουδική Αραβία πρότεινε σήμερα 22/3 μια συνολική κατάπαυση του πυρός ώστε να μπει ένα τέλος στον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη, ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε αμέσως από τους αντάρτες Χούθι.
Το σουνιτικό βασίλειο, που από το 2015 έχει τεθεί επικεφαλής ενός διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους Χούθι, έχει κάνει πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων και μια συνολική κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η σαουδαραβική κυβέρνηση σήμερα.
Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή, η οποία, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός.
Ωστόσο οι αντάρτες, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, απέρριψαν την πρόταση.
Η Σαουδική Αραβία πρέπει να ανακοινώσει το τέλος της επίθεσης και να άρει πλήρως τον αποκλεισμό (της Υεμένης), γιατί το να προωθείς ιδέες που συζητιούνται εδώ και πάνω από έναν χρόνο δεν είναι κάτι το καινούριο, είπε ένας εκπρόσωπός τους, ο Μ. Abdelsalam, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah, που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Το Ριάντ πρότεινε μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Σαναά, της πρωτεύουσας την οποία έχουν καταλάβει οι Χούτι από το 2014, καθώς και να ξαναρχίσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της υεμενίτικης κυβέρνησης και των ανταρτών.
Πρόσφατα οι αντάρτες έθεσαν ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος να ανοίξει ο εναέριος και ο θαλάσσιος χώρος της Υεμένης.
Η κυβέρνηση της Υεμένης, όπως ήταν αναμενόμενο, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης