Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Νέοι παίκτες επενδύουν στο ελληνικό real estate | Το Lindian Village ως ακίνητο απέκτησε η Zeeland

tags :
Νέοι παίκτες επενδύουν στο ελληνικό real estate | Το Lindian Village ως ακίνητο απέκτησε η Zeeland
του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε Μέκκα των υψηλών αποδόσεων για επενδυτικά κεφάλαια μετατρέπεται η Ελλάδα. Η αρχή έγινε στον τουρισμό που αναμένεται να επιστρέψει οσονούπω στις υψηλές αποδόσεις, ενώ τη σκυτάλη πήραν τα εμπορευματικά κέντρα κλάδος με υψηλή προοπτική για τη χώρα.
Την ίδια ώρα μάχη χαρακωμάτων δίνουν τους τελευταίου μήνες διεθνή funds σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα αλλά και στη Βόρειο Ελλάδα για την αγορά αποθηκών.
Ο κλάδος των logistics παρά την πρωτοφανή κρίση επιδεικνύει σημαντικές αντοχές αλλά και πολλές ευκαιρίες δεδομένου ότι ξένοι παίκτες αναζητούν τις υψηλές αποδόσεις που δίνουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις.
Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο ακόμη και αναζήτηση έκτασης από την Amazon για τον ίδιο λόγο, ενώ δυνατοί παίκτες στην αγορά του λιανεμπορίου κινούνται στην ίδια κατεύθυνση Ειδικοτερα στο μικροσκόπιο ξένων funds και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκεται το ελληνικό real estate, το οποίο παρά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού προσελκύει το ενδιαφέρον Ισραηλινών, Ισπανών, Γάλλων και Κινέζων που προτίθενται να τοποθετηθούν στην εγχώρια κτηματαγορά και στοχεύουν στην απόκτηση τόσο αυτοτελών κτιρίων οικιστικού ενδιαφέροντος, όσο και ξενοδοχείων.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην Αθήνα, με αιχμή την αθηναϊκή Ριβιέρα, η ανάπλαση της οποίας μαγνητίζει τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν θέση στο real estate με στρατηγικές κινήσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday λίαν προσφάτως το πολυτελές ξενοδοχείο Lindian Village στη Ρόδο πουλήθηκε ως ακίνητο στο ολλανδικό Fund Zeeland, επενδυτικό κεφάλαιο που σκανάρει εδώ και καιρό την ελληνική αγορά και ετοιμάζεται και για άλλες κινήσεις.

Μπαίνουν στην αγορά

Παρουσία στην ελληνική κτηματαγορά απέκτησε πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Cassalta, με κεφάλαια που προέρχονται από Ισραηλινούς επενδυτές. Η εταιρεία, ποντάροντας στις δυνατότητες επανεκκίνησης και εκ νέου ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, επενδύει στην απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων ή και αυτοτελών ακινήτων που δύνανται να ανακαινιστούν και να διαμορφωθούν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε πολυτελείς σουίτες.
Η Cassalta, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της την ελληνική κτηματαγορά εδώ και έναν χρόνο, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους τηρούσε στάση αναμονής, έχει πλέον προχωρήσει σε μπαράζ κινήσεων, επενδύοντας στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε ένα αυτοτελές ακίνητο περίπου 2.500 τ.μ. στον Κεραμεικό, ένα ακόμη αυτοτελές ακίνητο 1.200 τ.μ. πλησίον της Ομόνοιας και ένα κτίριο έκτασης 1.800 τ.μ. στο Κουκάκι.
Αυτή την περίοδο, μάλιστα, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αγορά ενός ακόμη αυτοτελούς κτιρίου πέριξ της πλατείας Μαβίλης, σε μικρή απόσταση από την Αμερικανική Πρεσβεία.
Στη δυναμική του ελληνικού real estate και συγκεκριμένα στη «hot» τάση που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με την ανάπτυξη ιδιωτικών φοιτητικών εστιών επενδύουν μέσω γερμανικής επενδυτικής εταιρείας ακινήτων ισραηλινά κεφάλαια. Η συγκεκριμένη εταιρεία επιδιώκει την αγορά αυτοτελών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας ή/και πλησίον των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.
Στην εγχώρια κτηματαγορά εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους και κινεζικά κεφάλαια, τα οποία μέσω επενδυτικής εταιρείας που λειτουργεί στην Ελλάδα, στοχεύουν κατά βάση στην απόκτηση ακινήτων με απόδοση άνω του 7%.
Στο στόχαστρο των Κινέζων βρίσκονται ακίνητα που είναι κυρίως μισθωμένα σε τράπεζες, σε αλυσίδες super market ή και σε οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εξετάζουν και το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε διαμερίσματα με θέα θάλασσα, καθώς η αναβάθμιση των υποδομών στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών.

Οικιστικά ακίνητα

Στην αγορά αυτοτελών οικιστικών ή/και γραφειακών κτιρίων που μπορούν να ανακαινίσουν ριζικά και να διατεθούν ως διαμερίσματα είτε προς πώληση, είτε προς μακροχρόνια μίσθωση μέχρι τα οικονομικά δεδομένα να είναι τέτοια που η πώληση θα επιφέρει το επιθυμητό κέρδος, επενδύει την ίδια στιγμή η ισραηλινών συμφερόντων Fractal Property, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες συναλλαγές της.

Στο επίκεντρο ο τουρισμός

Στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού ποντάρει και ένα ακόμη fund, αυτή τη φορά ισπανικών συμφερόντων, το οποίο παρακολουθεί στενά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας εδώ και έναν χρόνο. Οι επικεφαλής του συγκεκριμένου fund στοχεύουν στην εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων που είτε βρίσκονται σε λειτουργία, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους.
Το ενδιαφέρον του fund επικεντρώνεται και σε ημιτελή αυτοτελή κτίρια οικιστικού ενδιαφέροντος, παλαιά αυτοτελή κτίρια που χρήζουν ανακαίνισης, καθώς και σε ολόκληρα κτίρια, των οποίων η χρήση θα μπορούσε να αλλάξει και να διαμορφωθούν με όρους τουριστικής ζήτησης.
Παράλληλα, εξετάζει την επέκτασή του και σε μικρότερα projects μεμονωμένων οικιστικών ακινήτων και διαμερισμάτων σε περιοχές όπου δημιουργήσουν επενδυτικές αξίες μέσω των έργων ανάπλασης και υποδομών που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται, όπως η γραμμή 4 του μετρό.
Σε πόλο έλξης για τους Ισπανούς αναδεικνύεται και ο Πειραιάς χάρη στα έργα υποδομής που υλοποιούνται, αλλά και στη διαθεσιμότητα αυτοτελών κτιρίων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και πλησίον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Τέλος, το ισραηλινών συμφερόντων fund Zoia, το οποίο είχε προχωρήσει στην εξαγορά σειράς ακινήτων στην Αθήνα με στόχευση στην τουριστική ανάπτυξή τους, προχώρησε στην πώληση μέρος του χαρτοφυλακίου του σε αμερικανικό sovereign επενδυτικό κεφάλαιο.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης