Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουτιά 16% για την τουρκική λίρα, μετά τη νέα αλλαγή στην Κεντρική Τράπεζα - Έφτασε στις 8,4 ανά δολάριο

Βουτιά 16% για την τουρκική λίρα, μετά τη νέα αλλαγή στην Κεντρική Τράπεζα - Έφτασε στις 8,4 ανά δολάριο
Ο νυν κεντρικός τραπεζίτης να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα επιτόκια και διαβεβαίωσε, πως δεν σχεδίαζε καμία άμεση αλλαγή πολιτικής, επισημαίνει το Reuters
Σχετικά Άρθρα

Βουτιά 16,3% σημειώνει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου στην πρώτη αντίδραση των αγορών στην Ασία, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της γειτονικής χώρας.
Ο διορισμός του Sahap Kavcioglu, πρώην τραπεζίτη και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, τις πρώτες πρωινές ώρες το Σάββατο (20/3) σήμανε την τρίτη αποπομπή ενός κεντρικού τραπεζίτη στην Τουρκία από τα μέσα του 2019.
Ο Kavcioglu είχε προσπαθήσει να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα επιτόκια και διαβεβαίωσε, πως δεν σχεδίαζε καμία άμεση αλλαγή πολιτικής, επισημαίνει το Reuters.
Ωστόσο, η Goldman Sachs προέβλεψε πως η τουρκική λίρα θα υποχωρούσε δραματικά, μόλις άνοιγαν οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 16% στις 8,4 έναντι του δολαρίου, από τις 7.2185 την Παρασκευή (19/3).

Συνεχείς αλλαγές και πληθωρισμός

Ο προκάτοχος του Kavcioglu, Naci Agbal αποπέμφθηκε από τον Erdogan, δύο μέρες μετά από μία αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%.Ο Agbal, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο 2020.
Είχε διοριστεί από τον Erdogan στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.
Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού επιτοκίου repo της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στο 19%.
Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.
Κατά την Γαλλική Τράπεζα Societe Generale η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να αποδοθεί «σε ένα προκλητικό πλαίσιο εσωτερικών παραμέτρων και πολιτικής πίεσης ενάντια στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αύξησε το επιτόκιο repos για να αντιμετωπίσει και τον πληθωρισμό.
Η κίνηση, αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών.
Και ενώ τα Erdoganomics - χαρακτηρίζονται οι παρεμβάσεις Erdogan στην οικονομία - φάνηκε να έχει τελειώσει κάποια στιγμή στα τέλη του 2020, όταν λίγο μετά το διορισμό του Agbal, ο γαμπρός του Erdogan Berat Albayrak - τότε υπουργός Οικονομικών - επίσης παραιτήθηκε απροσδόκητα.

Στόχος η μείωση του πληθωρισμού

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής θα εξαρτηθεί από τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος είπε ότι ήταν ο πρωταρχικός στόχος.
Διευκρίνισε πως η τράπεζα θα επικεντρωθεί στη μόνιμη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει κολλήσει διψήφια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης