Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει - Σημαντική η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει - Σημαντική η επιτάχυνση των εμβολιασμών
"Είναι σημαντικό να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε., προκειμένου να ανοίξει με ασφάλεια η οικονομική δραστηριότητα", αναφέρει ο Μ. Βαρβιτσιώτης

«Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την υιοθέτηση της πρότασης του Πρωθυπουργού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
«Η υιοθέτηση της πρότασης του Πρωθυπουργού για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή αλλιώς Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. είναι κίνηση εξαιρετικής ευρωπαϊκής και εθνικής σημασίας.
H χώρα μας λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον Τουρισμό, αναμένει πολύ σημαντικά οφέλη από την κίνηση αυτή και ευελπιστούμε ότι τη φετινή θερινή περίοδο θα δούμε τουλάχιστον διπλάσιες τουριστικές αφίξεις συγκριτικά με το 2020.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε., προκειμένου να ανοίξει με ασφάλεια η οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Παραπολιτικά".
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως «επιδίδεται σε μία αντιπολίτευση ανευθυνότητας και προφανώς, δεν θέλει να αποδεχτεί την πραγματικότητα: ότι δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει!».

Για Τουρκία

Αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι «η απομόνωση της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την απειλή των κυρώσεων είναι οι βασικές παράμετροι που έφεραν την Τουρκία στο τραπέζι της συζήτησης».
«Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε μία σειρά από τομείς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και περιμένει η έκθεση της επιτροπής να περιλαμβάνει την προοπτική συγκεκριμένων μέτρων», σημειώνει και προσθέτει πως η χώρα μας έχει πετύχει να βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.
Όπως αναφέρει, «είναι σημαντικό, ύστερα από μία περίοδο έντασης, να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, αρκεί η 'Αγκυρα να απέχει τόσο λεκτικά όσο και στο πεδίο από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».
Υπογραμμίζει πως η Ελλάδα «τάσσεται διαχρονικά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».
Η Τουρκία, όπως σημειώνει, πρέπει να επιδείξει ειλικρίνεια σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων και ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και στην περίπτωση που δεν υπάρξει κοινός τόπος, τότε, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι η Ελλάδα «συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και προσβλέπει στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές του ζητήματος, από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων έως την κοινή ευθύνη για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο».
Όπως σημειώνει, «η Ελλάδα διαφωνεί με μια λογική "σαλαμοποίησης" της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Είμαστε υπέρ μίας λύσης-πακέτο».
Προσθέτει πως η χώρα είναι «σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής της λεκάνης της Μεσογείου και προσπαθούμε να φέρουμε κοντά μας χώρες, με ολιστική προσέγγιση, όπως η Γαλλία. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να διέπεται από την αναγκαία ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης».

Άριστες οι σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει αναφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, όπου, όπως αναφέρει, κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Κλεμάν Μπον επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας.
Προσθέτει πως «Ελλάδα και Γαλλία θα είμαστε στο ίδιο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

Για προσέλκυση επενδύσεων

Τέλος, αναφέρεται στις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών που ως στόχο έχουν την προσέλκυση επενδυτών, φοιτητών και κεφαλαίων από τρίτες χώρες.
«Στο Υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θεωρήσεων εισόδου, που ως στόχο έχουν την προσέλκυση επενδυτών, φοιτητών και κεφαλαίων από τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη θεσμοθετήσει τη Business Visa, τη Student Visa, ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία της λεγόμενης Digital Visa, με την οποία η χώρα μας θα γίνει ελκυστικός προορισμός για τους επονομαζόμενους “Ψηφιακούς Νομάδες”, ανθρώπους της σύγχρονης τεχνολογίας, που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως επαγγελματική τους έδρα», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης