Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, το 10ετές στο 1,74% - Ο Dow στο -0,9%, στην Ευρώπη ο DAX -1,2%

Πτώση στη Wall, το 10ετές στο 1,74% - Ο Dow στο -0,9%, στην Ευρώπη ο DAX -1,2%
Federal Reserve: Λήγει 31/3 η υποχρέωση SLR για τις επενδυτικές τράπεζες της Wall Street
Σχετικά Άρθρα

(upd) Κλιμακώνονται οι πιέσεις στη Wall Street μετά την απόφαση - έκπληξη της Fed να μην παρατείνει την προσωρινή αλλαγή στο συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης, ή SLR, μέτρο το οποίο είχε ληφθεί για την στήριξη των τραπεζών εν μέσω πανδημίας.
Πιέσεις δέχεται εκ νέου η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 1,74%.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -0,9% στις 32.557 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί -0,3% στις 3.895 μονάδες.
Στις 13.144 μονάδες με άνοδο 0,2% διαπραγματεύεται ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 22,6 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Tesla υποχωρεί 2% μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο κινεζικός στρατός απαγόρευσε τη χρήση οχημάτων της εταιρείας του Elon Musk, εν μέσω ανησυχίας για καταγραφή ευαίσθητων δεδομένων από τις κάμερες εντός των οχημάτων.

Federal Reserve: Λήγει 31/3 η υποχρέωση SLR για τις επενδυτικές τράπεζες της Wall Street

Η προσωρινή αλλαγή στο συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης, ή SLR, για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου θα λήξει όπως έχει προγραμματιστεί στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με νέα απόφαση της Federal Reserve.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ζητήσει σύντομα σχόλια για τα μέτρα προσαρμογής της SLR.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τυχόν αλλαγές στην SLR δεν διαβρώνουν τη συνολική ισχύ των απαιτήσεων τραπεζικού κεφαλαίου.

Στήριξη του δανεισμού

Για να διευκολύνει τις πιέσεις στην αγορά του Δημοσίου που προκύπτουν από την πανδημία COVID-19 και να προωθήσει το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Federal Reserve τροποποίησε προσωρινά το SLR πέρυσι για να αποκλείσει τους τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και τους τίτλους της κεντρικής τράπεζας.
Από τότε, η αγορά του Δημοσίου έχει σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο, λόγω της πρόσφατης αύξησης της προσφοράς τίτλων της κεντρικής τράπεζας και της έκδοσης τίτλων του Δημοσίου, το Διοικητικό Συμβούλιο ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσει τον τρέχοντα σχεδιασμό και τη βαθμονόμηση του SLR με την πάροδο του χρόνου για να αποτρέψει την ανάπτυξη καταλυτών που θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα.

Στο κόκκινο η Ευρώπη - Ανησυχία για την πανδημία

Κλιμακώνεται η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη να κυριαρχεί, την ώρα που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχωρεί 1,3% στις 14.588 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,4% στις 6.681 μονάδες.
Στις 5.991 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 1,2%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,2% στις 24.064 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 1,5% στις 8.487 μονάδες.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca έστω και με επιφυλάξεις αλλά και με διαφορετικές ταχύτητες προχωρά από σήμερα Παρασκευή 19/3 η Ευρώπη, η οποία ωστόσο βλέπει την επιδημία να αναζωπυρώνεται, γεγονός που αναγκάζει ολοένα και περισσότερα κράτη όχι μόνο να διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα αλλά και να τα επεκτείνει, προσφεύγοντας ακόμα και σε lockdown.
Δύσκολη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι εκθετική και η χώρα οδεύει προς την επιβολή νέων περιορισμών, αναβάλλοντας τη χαλάρωση των μέτρων.

Πτώση στην Ασία

Με πτώση διαπραγματεύτηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά τις απώλειες στη Wall Street.
Μεικτά ήταν τα πρόσημα στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς ο Topix κατέγραψε υψηλό 30ετίας, χάρη στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αγοράσει αξιόγραφα που συνδέονται με αυτόν, αλλά τον Nikkei να υποχωρείεξαιτίας της ανησυχίας για την άνοδο του κόστους δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,41% στις 29.792 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με άνοδο +0,18%, στις 2.012 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1991.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,6% στις 4.113 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 1,4% στις 28.990 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 1,7% στις 3.404 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,7% στις 49.577 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 60,85 δολ. το βαρέλι με άνοδο 1,4% , ενώ η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο 1,3% στα 64,09 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης