Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τηλεδιάσκεψη Τουρκίας με ΕΕ μετά το «πάγωμα» των κυρώσεων - Καμία αναφορά σε Ελλάδα στο ανακοινωθέν

Τηλεδιάσκεψη Τουρκίας με ΕΕ μετά το «πάγωμα» των κυρώσεων - Καμία αναφορά σε Ελλάδα στο ανακοινωθέν
Ο Erdogan είχε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

(upd) Έπειτα από μια ακόμα νίκη έναντι της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έχει συνομιλία με τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ειδικότερα, ο Erdogan είχε σήμερα (19/3/2021) τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Michel και von der Leyen δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην Ελλάδα και στην τουρκική προκλητικότητα.
Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο πριν την τηλεδιάσκεψη το Reuters μετέδωσε πληροφορίες περί παγώματος κυρώσεων της ΕΕ κατά της τουρκικής ΤΡΑΟ αλλά και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι κυρώσεις στην τουρκική οικονομία δεν βρίσκονται στο τραπέζι.
«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σήμερα καλύτερη και η Τουρκία έχει συμβάλει στη βελτίωση αυτή, ωστόσο η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά για να φτάσουμε σε πραγματικά καλές σχέσεις» σχολίασε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας το στίγμα της συζήτησης του Recep Tayyip Erdogan με τον Charles Michel και την Ursula von der Leyen.

Η κοινή ανακοίνωση Michel και von der Leyen

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Charles Michel και Ursula von der Leyen, με τον Erdogan «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».
Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».
«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τέλος, «συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Μας ενδιαφέρει μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία αλλά πρέπει να συνδράμει και η ίδια

«Mας ενδιαφέρει πολύ μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία, όμως σε αυτό πρέπει να συνδράμει και η ίδια» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ τόνισε ότι η έκθεση Borrell περιλαμβάνει μία θετική ατζέντα, ωστόσο «περιλαμβάνει και αρνητική σε περίπτωση που η σχέση χειροτερέψει».
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί» .
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «οι κυρώσεις είναι εκεί, αλλά από μόνες τους δεν είναι στόχος και δεν είναι ικανές να φέρουν λύσεις».

Οι δηλώσεις Erdogan

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τους Charles Michel και Ursula von der Leyen, o Erdogan υποστήριξε -πριν την τηλεδιάσκεψη- ότι θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan δήλωσε ότι θα συζητήσει επίσης τις προσδοκίες της Τουρκίας από το μπλοκ ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της Τουρκίας για τα ταξίδια χωρίς βίζα, της τελωνειακής ένωσης, αλλά της πιθανότητας επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ.

Borrell: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έσωσε ζωές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτιής Ασφάλειας, Josep Borrell.
Ειδικότερα, ο Borrell υποστήριξε χθες (18/3/2021) ότι η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας συνέβαλε στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ενώ πολλές ζωές σώθηκαν χάρη στη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την Τουρκία, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ βάσει της εν λόγω συμφωνίας πηγαίνει απευθείας σε μετανάστες και όχι στην τουρκική κυβέρνηση, σημείωσε.
«Στην Τουρκία, έχουμε επίσης μια καλή δυναμική, μετά τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Ελλάδα», δήλωσε ο Borrell.
«Θα παρουσιάσω μια έκθεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα περιγράψω τις τρέχουσες τάσεις και θα προτείνω έναν δρόμο μπροστά για να εδραιώσουμε μια εποικοδομητική στάση, ενώ ταυτόχρονα είμαι έτοιμος να λάβουμε μέτρα εάν είναι απαραίτητο», τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης