Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Έχουν βαλθεί να διώξουν και τους τελευταίους επενδυτές;

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Έχουν βαλθεί να διώξουν και τους τελευταίους επενδυτές;
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Έχουν βαλθεί να διώξουν και τους τελευταίους επενδυτές από το ΧΑ; Πόσες φορές ακόμα θα τους διαλύσουν; Μη δουν να κινείται ανοδικά η αγορά, αμέσως να βρουν τρόπο να τη ρίξουν. Μας κάνουν όλα αυτά που βλέπουμε να μετανιώνουμε που μετά από χρόνια αποφασίσαμε φέτος για πρώτη φορά να ασχοληθούμε με τις τραπεζικές μετοχές. Όχι βέβαια με την Πειραιώς, αλλά βλέπουμε πως η πορεία της συμπαρασύρει και άλλες και πάει η σκέψη μας στο… κακό.

Απώλειες στο ξεκίνημα και αναμένουμε μεγάλη μεταβλητότητα. Οι τράπεζες στο επίκεντρο. Έχουμε σήμερα αναδιαρθρώσεις δεικτών και λήξη παραγώγων. Βέβαια το κυρίαρχο θέμα και σήμερα είναι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Δυστυχώς το κλίμα χάλασε και πάλι. Περιμένουμε όμως πως οι επενδυτές θα δουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και θα το βελτιώσουν ξανά. Σταδιακά θα επουλωθούν και αυτές οι πληγές.

Κοντά στο 1% οι απώλειες με το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Απώλειες άνω του 3,5% για τον τραπεζικό.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με το συμβόλαιο σειράς Ιουνίου να ανοίγει στο -6% και να πηγαίνει γρήγορα στο -9%, το σύνθημα για την πορεία της μετοχής σήμερα δόθηκε ξανά. Ανεπίτρεπτα αυτά που συμβαίνουν. Δεν είναι δυνατόν να διαλύσουν και πάλι τους μικρομετόχους των τραπεζών. Έχουν περάσει 10 χρόνια κρίσης και συνεχίζονται τα ίδια. Έλεος πια…

Έστω και αυτή την ώρα πρέπει να επικρατήσει η λογική. Οι επενδυτές είναι έξαλλοι και φυσικά θεωρούν ότι αυτοί που ξέρουν και ειδικά κάποια μεγάλα σπίτια του εξωτερικού θα βγουν κερδισμένοι και πάλι. Στο -12% οι πρώτες πράξεις στη μετοχή!! Αμέσως μετά στο -15% και λόγω μεταβλητότητα πήγε σε δημοπρασία… και άνοιξε στο -19%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλες απώλειες για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και ακολουθεί και η Eurobank που χθες είχε καλύτερη πορεία. Απίστευτα όσα γίνονται. Θα μας πείτε, πρώτη φορά; Όχι, αλλά πότε θα είναι η τελευταία;

ΕΧΑΕ: Ο αυξημένος τζίρος φυσικά και την ευνοεί. Από την άλλη βέβαια η μείωση των αποτιμήσεων επηρεάζει.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μετά την Πειραιώς η οποία αύξησε την τιμή στόχο στα 19,5 ευρώ, ήρθε η Wood και έδωσε τιμή στόχο τα 17,3 ευρώ με σύσταση αγοράς. Απολύτως λογικές οι αναβαθμίσεις. Η στήλη είχε καιρό κάνει τη σύγκριση με κάποιες ενεργειακές μετοχές, όπου οι αναλυτές δίνουν υψηλές τιμές στόχους και είχε εντοπίσει τη διαφορά.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρούμε πολύ δυνατά τα αποτελέσματα χρήσης 2020 και δίνουν χαμηλό p/e και p/bv. Επιπλέον θεωρούμε πως το ύψος των αποθεμάτων και των απαιτήσεων, μπορεί να μειωθεί σημαντικά στην τρέχουσα χρήση και να μειώσει σημαντικά το ύψος του δανεισμού, μειώνοντας έτσι και τους τόκους των δανείων, που επηρεάζουν την κερδοφορία.

FRIGOGLASS: Μεγάλες ζημιές 15,8 εκατ. ευρώ από κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ δημοσίευσε ο όμιλος στη χρήση 2020. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 30,9% και τα EBITDA κατά 43,1%. Μείωση 53,7% κατέγραψαν οι κεφαλαιακές δαπάνες. Ο κλάδος της υαλουργίας συνέχισε να φέρνει κέρδη αλλά ο κλάδος ψύξης είχε πολύ μεγάλες ζημιές. Για το 2021 οι κεφαλαιακές δαπάνες αναμένονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020 ήτοι 15 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση στις 16:00 θα ενημερώσει τους αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 248,2 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια (αποδιδόμενα στους μετόχους της μητρικής) να είναι αρνητικά κατά 128,7 εκατ. ευρώ.

VIOHALCO: Καλά τα αποτελέσματα αλλά θεωρούμε πως η Cenergy ή η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι σημαντικά φθηνότερες. Δηλαδή μάλλον προτιμούμε να επιλέξουμε τις θυγατρικές παρά τη μητρική. Το μέρισμα είναι 0,02 ευρώ ανά μετοχή στη Viohalco. Η Cenergy δε θα δώσει μέρισμα, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα δώσει αλλά δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν όσοι συμμετέχουν στην αγορά πως εδώ και χρόνια ακόμα και τα πολύ μικρά χαρτιά έχουν καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά από τις τράπεζες. Καλή εικόνα από ΕΚΤΕΡ στο ξεκίνημα

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης