Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές Ολλανδία: Νικητής με 23% ο Rutte – Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Εκλογές Ολλανδία: Νικητής με 23% ο Rutte – Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Το 2017 απαιτήθηκαν 7 μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

(upd) Νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών – λόγω της πανδημίας – στην Ολλανδία αναδείχθηκε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), Mark Rutte, ο οποίος αναμένεται ακόμα και από σήμερα Πέμπτη 18/3 να αρχίσει τις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Το VVD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 23% και πλέον ο Rutte, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, θα λάβει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, διαδικασία που κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί, αν εκτιμήσει κανείς πως το 2017 απαιτήθηκαν 7 μήνες – ο περισσότερος χρόνος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο Rutte εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης», η οποία θα του επιτρέψει να σχηματίσει την τέταρτη κυβέρνηση του.
Μάλιστα ο Rutte έσπευσε να σημειώσει πως «έχει ενέργεια για άλλα 10 χρόνια».

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το επίσης φιλελεύθερο D66 με 14,1%, ακολουθεί το αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders με 11,3% ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το κεντροδεξιό CDA (Χριστιανοδημοκράτες) με 10,3%.
Δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με τον Wilders, το πιθανότερο είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των τριών ισχυρότερων κομμάτων αλλά πιθανότατα και τη συμμετοχή και άλλων μικρότερων.
Βάσει των εκτιμήσεων, το κόμμα του Rutte λαμβάνει 36 έδρες, 27 έδρες θα λάβει το φιλελεύθερο D66 ενώ το DCA εκτιμάται πως θα λάβει 14 έδρες.
Εφόσον τα τρία αυτά κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία, τότε συγκεντρώνουν 77 από τις συνολικά 150 έδρες και άρα θα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
Άλλωστε στις πρώτες του δηλώσεις ο Rutte είπε πως θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δύο αυτών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
1232121232212344332.JPG
Πώς μοιράζονται οι έδρες

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το PvdA (σοσιαλδημοκράτες) θα καταλάβει 9 έδρες, ενώ οι οικολόγοι της παράταξης Groenlinks και η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς SP θα μοιραστούν από 8 έδρες.
Οκτώ έδρες θα λάβει και το λαϊκίστικο κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία, το οποίο βλέπει να τετραπλασιάζει την κοινοβουλευτική του δύναμη.
Σημειώνεται πως 17 κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές (επρόκειτο για ρεκόρ) θα αναδείξουν βουλευτές.
Η συμμετοχή έφθασε το 82%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης