Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, με ώθηση από τις ΗΠΑ και τις νέες εκδόσεις

Ευρωζώνη: Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, με ώθηση από τις ΗΠΑ και τις νέες εκδόσεις

Η Γερμανία άντλησε 1,22 δισ. ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 30ετούς ομολόγου της, ενώ η Ιταλία 2,5 δισ. ευρώ μέσω νέου ομολόγου με ωρίμαση το 2031

Σχετικά Άρθρα

Διατηρήθηκε η ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ, εν μέρει λόγω της υφιστάμενης μεγάλης προσφοράς - καθώς σε νέες εκδόσεις προχώρησαν σήμερα εκτός της Ελλάδας και Ιταλία και Γερμανία - αλλά και της νέας ανόδου του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία άντλησε 1,22 δισ. ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 30ετούς ομολόγου της, ενώ η Ιταλία 2,5 δισ. ευρώ μέσω νέου ομολόγου με ωρίμαση το 2031.

Εμβολιασμοί και ΗΠΑ

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κλιμακώθηκε σε υψηλό άνω της μίας εβδομάδας στο 0,287%, με την άνοδο ωστόσο να συγκρατείται από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τις αγορές ομολόγων της, αλλά και τις καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού της Ε.Ε. μετά την απόφαση κάποιων χωρών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca εν μέσω ανησυχιών για τις παρενέργειες.
Στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κλιμακώθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,66%, φθάνοντας ξανά σε υψηλό 13 μηνών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων στις 198 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ελλάδα

Περαιτέρω κλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη νέα έκδοση 30ετούς, τον πρώτο τέτοιο τίτλο που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο από το 2008, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τους για να κάνουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για το νέο ομόλογο.
Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 0,96% με το spread να διευρύνεται στις 126 μονάδες βάσης.
Η απόδοση στην παλαιά 10ετία ενισχύθηκε στο 0,83%, ενώ και στην πενταετία έφθασε στο 0,06%.
Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που ανήλθε στα 268 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης