Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο Fed και ομόλογα - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Στο επίκεντρο Fed και ομόλογα - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και  S&P 500

Ήπια άνοδος στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψαν σήμερα 17/3 ο Dow Jones και ο S&P 500, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της πριν από το 2023, αμβλύνοντας τις ανησυχίες που είχε προκαλέσει στις τάξεις των επενδυτών η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και η άνοδος του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,58% και έκλεισε στις 33.015,37 μονάδες.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,29% και έκλεισε στις 3.974,12 μονάδες, ενώ ο Nasdaq, που ξεκίνησε τη συνεδρίαση πτωτικά έκλεισε με κέρδη +0,40% στις 13.525,20 μονάδες.

Fed: Ισχυρή ανάπτυξη +6,5% το 2021 για τις ΗΠΑ - Αμετάβλητα τα επιτόκια έως το 2023, παρά την αύξηση του πληθωρισμού

Ισχυρή ανάκαμψη +6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), με τα επιτόκια να μένουν αμετάβλητα στο ύψος του 0,0%-0,25% έως το 2023, παρά την υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ειδικότερα, η Fed την Τετάρτη 17 Mαρτίου 2021 αύξησε τις προσδοκίες της για την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων έως το 2023, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, τον οποίο συνεπάγεται η οικονομική υπερθέρμανση.
Tα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0%.
Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
«Μετά τη συγκράτηση του ρυθμού ανάκαμψης, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης αναθερμάνθηκαν - αν και οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι.
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται κάτω από το 2%» αναφέρει η FOMC.

G7: Αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ κατά 650 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης

Να αυξήσουν τα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά 650 δισ. δολ. περίπου, συμφώνησαν οι προηγμένες οικονομίες της G7, μέσω μιας νέας κατανομής των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (SDR) του ταμείου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo της Ιαπωνίας.
Τα αυξημένα αποθέματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός πακέτου μέτρων ανακούφισης για τις αναδυόμενες οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι υπουργοί οικονομικών της Ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, θα υπογράψουν τη συμφωνία σε μια διαδικτυακή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με το Kyodo.

Σε νέο υψηλό 13 μηνών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου

Η απόδοση 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 1,67% σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου 2012, φτάνοντας σε νέο υψηλό 13 μηνών, πριν από τις ανακοινώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell που θα ακολουθήσουν τη διήμερη συνεδρίας του συμβουλίου διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου κατέγραψε άνοδο κατά περίπου 4 μονάδες βάσης, σε 1,66% νωρίς στη συνεδρίαση στις 17 Μαρτίου 2021.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε περίπου κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,415%.
Το 10ετές κατέγραψε νέο υψηλό εντός της ημέρας 1,667%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Φεβρουαρίου 2020.
Το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ που κατέγραψε το 30ετές ομόλογο, στο 2,428% ήταν το υψηλότερο από τις 12 Νοεμβρίου 2019.

Σήμα για επανέναρξη εμβολιασμών με AstraZeneca στην Ευρώπη – Ανησυχία στις ΗΠΑ για νέα παράλλαξη

Την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca εκτιμάται πως θα συστήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ύστερα από το «μπλόκο» πολλών ευρωπαϊκών κρατών στο εν λόγω εμβόλιο με αφορμή την εμφάνιση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.
Το «σήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε χθες η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Emer Cooke, η οποία όχι μόνο εμφανίστηκε καθησυχαστική κάνοντας λόγο για πολύ σπάνια περιστατικά, αλλά σημείωσε πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.
Πάντως, η Μ. Βρετανία διαμηνύει πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απολύτως ασφαλές και ότι «αυτή τη στιγμή η χορήγηση του σώζει ζωές», όπως υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για ρεκόρ εμβολιασμών με το εν λόγω σκεύασμα στη Μ. Βρετανία χθες 17/3, όταν και κορυφώθηκαν οι ευρωπαϊκές ενστάσεις επί του εμβολίου.
Και ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά στον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού τους, οι ΗΠΑ επιταχύνουν, αναφέροντας πως ήδη το 22% των Αμερικάνων έχει λάβει την πρώτη δόση.
Αν και τα κρούσματα είναι μειωμένα σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, ανησυχία προκαλεί τόσο η αύξηση των μολύνσεων σε 15 Πολιτείες όσο και η εμφάνιση μιας νέας παράλλαξης – εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Καλιφόρνια -, η οποία θεωρείται κατά 20% πιο μεταδοτική και ενώ εγείρονται ερωτήματα και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ανησυχία όμως υπάρχει και για την αναζωπύρωση της επιδημίας σε Ινδία και Βραζιλία, με την τελευταία μάλιστα να βλέπει το σύστημα υγείας της να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Federal Reserve μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής αργότερά σήμερα.
Οι επενδυτές προσπαθούν παράλληλα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο από την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω των αναφορών για θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς φρενάρουν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πραγματοποιούν ελέγχους για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν τα συμπεράσματα τους.
Και οι δύο Οργανισμοί πάντως έχουν επισημάνει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα οφέλη από την χορήγηση του υπερτερούν των κινδύνων.
Την πρόβλεψη ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης πραγματοποίησε το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το Συμβούλιο αναθεώρησε επίσης πτωτικά την προηγούμενη πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2021 σε 3,1% από 3,7%.
Αναμένει ότι η οικονομία θα ανακτήσει τα μεγήθη που είχε πριν από την κρίση στα τέλη του 2021 - 2022 και ενώ προβλέπεται ανάπτυξη 4% για το 2022.

Ευρωζώνη: Σταθερός στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2021

Σταθερός στο 0,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2021, σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν στο 1,2%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,3%, από 1,3% τον Ιανουάριο.
Οι χαμηλότεροι δείκτες καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-1,9%), στη Σλοβενία (-1,1%), στην Κύπρο (-0,9%).
Οι υψηλότεροι στην Πορτογαλία (3,6%), στην Ουγγαρία (3,3%) και στη Ρουμανία (2,5%).

Στάση αναμονής στην Ασία

Στάση αναμονής εν όψει των ανακοινώσεων της Fed τήρησαν και οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 4.095 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακή πτώση -0,02% στις 29.914 μονάδες.
Αντίθετα ο ευρύτερος δείκτης Topix, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,13%, στις 1.984 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή μεταβολή στις 29.034 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε στις 3.445 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -0,74% στις 49.992 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης