Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικά ο Γ.Δ., στο επίκεντρο Ελλάκτωρ και Πειραιώς λόγω αύξησης κεφαλαίου

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικά ο Γ.Δ., στο επίκεντρο Ελλάκτωρ και Πειραιώς λόγω αύξησης κεφαλαίου
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, βρισκόμασταν στα πρώτα στάδια της πανδημίας και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ερχόταν. Το ΧΑ βούλιαζε κάτω από τις 500 μονάδες και το sell off κορυφωνόταν. Ένα χρόνο μετά οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει πλέον να αποτυπώνονται, αλλά τα μέτρα στήριξης ίσως να μην έχουν δείξει το μέγεθος του προβλήματος. Η οικονομία παραμένει κλειστή, τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, αλλά το θετικό νέο είναι τα εμβόλια, με τα όποια προβλήματα, και η προσδοκία επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.

Το lockdown παραμένει στην ελληνικό οικονομία και για να πούμε την αλήθεια με όλα αυτά που βλέπουμε να γίνονται καθημερινά, δεν αντιλαμβανόμαστε πλέον το ρόλο ύπαρξης. Ο κόσμος δεν μπορεί να κρατηθεί μέσα άλλο. Μήπως λοιπόν να ανοίξει η οικονομία, με μέτρα πάλι, αλλά να σταματήσει αυτό το πράγμα, που υποτίθεται ότι είναι lockdown, αλλά όλοι είναι έξω και τα κρούσματα δεν υποχωρούν;

Με μέτριο προς καλό τζίρο το ξεκίνημα της συνεδρίασης και ανοδικά ο γενικός δείκτης. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς, η οποία καταγράφει άνοδο 7%. Από την άλλη η Ελλάκτωρ πιέζεται κατά ένα αντίστοιχο ποσοστό. Διαφορετική αντιμετώπιση για τον ίδιο λόγο, την αύξηση κεφαλαίου δηλαδή.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2020 και αμέσως μετά τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Φυσικά τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην αύξηση κεφαλαίου. Προσεγγίζει τα 0,80 ευρώ η μετοχή. Ίσως κάποιοι να ποντάρουν σε συγκεκριμένο ύψος για την τιμή διάθεσης.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αύριο θα γίνει τηλεδιάσκεψη για την αύξηση κεφαλαίου, ενώ η έκτακτη γενική συνέλευση θα γίνει στις 2 Απριλίου. Στα 120 εκατ. ευρώ έβαλαν τον πήχη της ΑΜΚ οι «Ολλανδοί». Έχοντας πουλήσει ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν τη δυνατότητα να την καλύψουν και μόνοι τους αν το θελήσουν. Τα 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για αύξηση της ΑΚΤΩΡ.

Σήμερα η εισηγμένη έχει 214,27 εκατ. μετοχές και το Δ.Σ. προτείνει την έκδοση έως 133,92 εκατ. μετοχών με τιμή διάθεσης 0,90 ευρώ ανά μετοχή και δικαίωμα 1,26 νέες για κάθε 2 παλιές. Υπάρχει στην ατζέντα των θεμάτων και ανάκληση του Δ.Σ. και εκλογή νέου. Είναι αιτήματα των εφοπλιστών. Εντός του εξαμήνου θέλει η διοίκηση να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης. Στα 1,50 ευρώ η μετοχή με αξιόλογες απώλειες.

Να πούμε επίσης πως σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ, η Reggeborgh μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της στην Ελλάκτωρ, αγοράζοντας αδιάθετα χωρίς να υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση. Αρκεί να έχει δηλώσει πρόθεση να αγοράσει αδιάθετες μετοχές. Θεωρούμε όμως ότι η αύξηση είναι καλή και μπορεί να βοηθήσει τον όμιλο, σε αντίθεση με την προηγούμενη η οποία ήταν αρκετά μικρή. Επιπλέον τώρα υπάρχει βασικός μέτοχος με υψηλή ρευστότητα, όπως φαίνεται.

AEGEAN: Μην ξεχνάμε και τη δική της αύξηση η οποία είναι τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. Σταθεροποιητικά στα 5,40 ευρώ η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΑΝΤΛΗΣΕΙΣ: Έχουμε λοιπόν τρεις αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Αυτές είναι οι κυριότερες, καθώς έχουν ανακοινωθεί και κάποιες μικρές αλλά δεν έχουμε νεότερα. Προηγήθηκε η έκδοση του ομολογιακού της ΔΕΗ, το οποίο πήγες πολύ καλά και αντλήθηκαν 650 εκατ. ευρώ και έρχεται τώρα και το ομολογιακό της Motor Oil.

MOTOR OIL: Μεταξύ 1,90%-2,30% το εύρος απόδοσης που ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Υπενθυμίζεται πως το ομόλογο είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και θα εισαχθεί στην αγορά ομολόγων του ΧΑ.

ΕΧΑΕ: Από τις αυξήσεις και τις εκδόσεις ομολόγων που ετοιμάζονται η συγκεκριμένη θα είναι μεταξύ των κερδισμένων. Λίγο κάτω από τα 4 ευρώ το ξεκίνημα της μετοχής.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Συνεχίζονται οι αγορές μετοχών από insiders και μάλιστα είναι αξιόλογες και εκτός αγοράς. Στα 0,90 ευρώ φαίνεται πως έγιναν και αυτές οι αγορές.

ΕΛΤΟΝ: Πάλι δοκιμάζει τη διάσπαση και κινείται υψηλότερα, αλλά με χαμηλό όγκο και τους πωλητές λίγο χαμηλότερα από τα 1,46 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης