Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Το SPD επιδιώκει συνασπισμό με Φιλελεύθερους και Πράσινους στη μετα-Merkel εποχή

Γερμανία: Το SPD επιδιώκει συνασπισμό με Φιλελεύθερους και Πράσινους στη μετα-Merkel εποχή
Μετά στις ήττες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις εκλογές σε δυο κρατίδια ο νυν κυβερνητικός του εταίρος το SPD αναζητεί αλλού συμμαχίες για τη διαμόρφωση νέου κυβερνητικού συνασπισμού - Στο τραπάζι ο συνασπισμός του «φωτεινού σηματοδότη»
Σχετικά Άρθρα

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πιστεύουν ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τους συντηρητικούς, στο τιμόνι των οποίων δεν θα βρίσκεται η Γερμανή Καγκελάριος Angela Merkel, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) υπέστη συντριπτικές ήττες την Κυριακή 14 Μαρτίου σε διπλές εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια, δείχνοντας ότι έχει χάσει το… bonus της Merkel, η οποία είχε οδηγήσει το κόμμα σε τέσσερις διαδοχικές νίκες στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Νέες συμμαχίες

Ο αρχηγός του CDU, Armin Laschet, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν «απογοητευτικό» για το κόμμα του και ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.
Οι απώλειες του CDU στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης άνοιξαν το δρόμο για μια πιθανή περιφερειακή συμμαχία μεταξύ του SPD, των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων, που ονομάστηκε συνασπισμός του «φωτεινού σηματοδότη».

Τα σενάρια

Στη γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ένας συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη» βρισκόταν ήδη στην εξουσία πριν από τις εκλογές και βάσει των αποτελεσμάτων υπάρχει η πιθανότητα να επαναληφθεί.
«Νομίζω ότι ένας κυβερνητικός συνασπισμός του «φωτεινού σηματοδότη»είναι εφικτός σε ομοσπονδιακό επίπεδο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD Lars Klingbeil σε τηλεοπτική συνέντευξη.
«Χρειαζόμαστε τώρα μια συμμαχία για τη μελλονική στρατηγική της χώρας και νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει με το FDP».

Φιλελεύθεροι

Το φιλικό προς την ελεύθερη οικονομία FDP, το οποίο ενισχύεται από τα κέρδη στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, δεν θα αξιοποιηθεί στις δυνατότητές του να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ομοσπονδιακής κυβέρνησης
«Τα σενάριο για νέο κυβερνητικό συνασπισμό είναι πολύ πρώιμα», δήλωσε ο ηγέτης της FDP Christian Lindner σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Volker Wissing, επίσης υπουργός οικονομίας στο κρατίδιο Ρηνανίας - Παλατινάτου, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD ότι το FDP επιθυμεί να μετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα, αλλά ότι το περιφερειακό αποτέλεσμα δεν «μεταφράζεται» αυτόματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ανεπιθύμητη συμμαχία

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι σύμμαχοί τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) από τη Βαυαρία έχουν κυβερνήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο για σχεδόν οκτώ χρόνια σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD - μια συμμαχία των ιστορικά μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας μετά το πόλεμο την οποία το SPD αντιμετωπίζει ως «αναγκαίο κακό» κακό όταν βγαίνει δεύτερο.
Από την πλευρά του, το CDU θα βρει το FDP έναν πολύ πιο φυσικό εταίρο σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σήμερα αυτή η συμμαχία δεν διαθέτει το απαραίτητο ρεύμα.

Δημοσιονομικά

Η είσοδος του FDP σε μια κυβέρνηση υπό το θα ήταν πιθανό να περιορίσει την ευελιξία όσον αφορά τη δημοσιονομική επέκταση στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και θα περιπλέξει τη διαδικασία για διεύρυνση του κοινού δανεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε μια εθνική δημοσκόπηση για τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, το CDU έλαβε 35%, οι Πράσινοι 19%, το SPD 16%, το ακροδεξιό AfD 10% και το FDP όσο και το ακροαριστερό Linke 7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης