Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κόσοβο άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ – Οργή στην Τουρκία

Το Κόσοβο άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ – Οργή στην Τουρκία
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την έντονα την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου και εκφράζει την ανησυχία του για την απόφαση αυτή
Σχετικά Άρθρα

Το Κόσοβο άνοιξε την πρεσβεία του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή (14/3), ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα, με την πόλη να βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινο – παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Το μουσουλμανικό στην πλειονότητά του, Κοσσυφοπέδιο υποσχέθηκε να ανοίξει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ, όταν απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε στο Twitter ότι με το άνοιγμα της πρεσβείας, «η υπόσχεση που δόθηκε στον Λευκό Οίκο σήμερα εκπληρώνεται τελικά».
Το Ισραήλ βλέπει τους νέους δεσμούς του με το Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της ευρύτερης εξομάλυνσής του με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες βάσει συμφωνιών που εγκαινιάστηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο Wasel Abu Youssef, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι το άνοιγμα της πρεσβείας του Κοσσυφοπεδίου στην Ιερουσαλήμ έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην «αποδυνάμωση της παλαιστινιακής υπόθεσης».
Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επίσημη λειτουργία της πρεσβείας.
Η Τσεχία άνοιξε την Πέμπτη (11/3) διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ, ως παράρτημα της πρεσβείας της στο Τελ Αβίβ, μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη των Παλαιστινίων και του Αραβικού Συνδέσμου.

Καταδίκασε έντονα η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την έντονα την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου και εκφράζει την ανησυχία του για την απόφαση αυτή.
Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι οι ηγέτες μιας χώρας που υπέφεραν από μεγάλα δεινά αγνόησαν την κατάσταση του παλαιστινιακού λαού, που έχει υποστεί κατοχή και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και δεκαετίες.
«Ενεργώντας με τέτοιο τρόπο, οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου παραβίασαν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, καθώς και το status quo στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας και έπληξαν το όραμα της λύσης δύο κρατών και ειρήνης στη περιοχής», ανέφερε.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε επίσης το Κοσσυφοπέδιο να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να παραιτηθεί από το «ανεύθυνο και παράνομο βήμα» του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης