Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία αλλά θέτει όρους

Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία αλλά θέτει όρους
Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διπλωματικές επαφές έχουν επαναρχίσει και ότι η Άγκυρα επιδιώκει περαιτέρω συνεργασία
Σχετικά Άρθρα

Οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να δείχνουν ευθυγράμμιση με τις αρχές και τους στόχους της Αιγύπτου, ώστε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις επαφές μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας μετά από χρόνια εντάσεων, αλλά ανέφερε ότι ο διάλογος ήταν περιορισμένος.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι παγωμένες από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον Mohammed Mοrsi, ο οποίος ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan, μετά από τις διαδηλώσεις το 2013.

Οι αιγυπτιακοί όροι

«(Δεν υπάρχει) επικοινωνία εκτός του κανονικού διπλωματικού πλαισίου.
Εάν οι πραγματικές ενέργειες από την Τουρκία δείχνουν ευθυγράμμιση με τις αιγυπτιακές αρχές και στόχους, τότε θα τεθούν τα θεμέλια για να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό », δήλωσε ο Shoukry, όπως μεταδίδει το Reuters.
Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διπλωματικές επαφές έχουν επαναρχίσει και ότι η Άγκυρα επιδιώκει περαιτέρω συνεργασία.
Οι επαφές βρίσκονται ακριβώς κάτω από το υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης, σύμφωνα με τον Erdogan.
Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε προτείνει συνάντηση για να συζητηθεί η διμερής συνεργασία.
Οποιαδήποτε αναθέρμανση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου το Κάιρο και η Άγκυρα προσπαθούν να επηρεάσουν τα γεγονότα σε διάφορα σημεία της περιοχής, εκτιμά το Reuters.

Η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο

Θετικά μηνύματα και για τις σχέσεις με το Κατάρ, διαπίστωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.
Η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί του στον Περσικό Κόλπο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν συμφώνησαν για την αποκατάσταση των διπλωματικών, εμπορικών και ταξιδιωτικών δεσμών με τη Ντόχα, που είχαν διακοπεί το 2017, με τον ισχυρισμό, πως το Κατάρ υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες κάτι που το ίδιο αρνείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης