Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Η Κίνα καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ

G7: Η Κίνα καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ
Καλούμε την Κίνα και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς και να τερματίσουν την αδικαιολόγητη καταπίεση
Σχετικά Άρθρα

Την ανησυχία τους για την διάβρωση της Δημοκρατίας στο Χονκ Κονγκ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να τονίζουν ότι η ισχυρή παρουσία της Κίνας έχει ουσιαστικά εξαφανίσει σημαντικά δημοκρατικά στοιχεία του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ.
Οι G7 δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση που εκφράστηκε δια στόματος του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Dominic Raab, ο οποίος τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι οι αρχές της Κίνας ήταν αποφασισμένες να εξαλείψουν τις διαφωνίες και τις απόψεις των πολιτών.
Για το λόγο αυτό καλούμε την Κίνα και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να «αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς και να τερματίσουν την αδικαιολόγητη καταπίεση όσων προωθούν τις δημοκρατικές αξίες και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».

Η Κίνα καταπατά τη συμφωνία του 1984

Ο Raab υπογράμμισε ακόμη ότι η Βρετανία θεωρεί ότι η Κίνα «καταπατά συνεχώς τη συμφωνία του 1984 μεταξύ Βρετανίας και Κίνας για την εξασφάλιση ορισμένων πολιτικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.
«Η Κίνα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις νομικές της υποχρεώσεις και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε ο Raab.
Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε την Πέμπτη ένα σχέδιο απόφασης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, μειώνοντας περαιτέρω τη δημοκρατική εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα της πόλης και εισάγοντας έναν μηχανισμό που δίνει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο της περιοχής στο Πεκίνο.

Τι απαντά το Χονγκ Κονγκ

Τα μέτρα εντάσσονται στις προσπάθειες του Πεκίνου να εδραιώσει την επιρροή του σε έναν σημαντικό οικονομικό κόμβο της Ασίας μετά και την επιβολή νόμου για την εθνική ασφάλεια, τον Ιούνιο του 2020 που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και βίαιων διαδηλώσεων.Η ΕΕ από την πλευρά της υπογραμμίζει την ανησυχία της για την «πολιτική αστάθεια στο Χονγκ Κονγκ», επικαλούμενη την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και τη σύλληψη δεκάδων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας τον Ιανουάριο.
Απαντώντας η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ότι οι κατηγορίες της ΕΕ είναι αβάσιμες και ότι η πολιτική της Κίνας υποστηρίξει την αρχή της «μίας χώρας, δύο συστημάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης