Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Καταλήψεις σε θέατρα 9 πόλεων με αίτημα το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων

Γαλλία: Καταλήψεις σε θέατρα 9 πόλεων με αίτημα το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων

Οι διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, εργαζόμενοι στο θέατρο και φοιτητές, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι όταν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων

Σχετικά Άρθρα
Δεκάδες εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις θεάτρων σε εννέα πόλεις της Γαλλίας με αίτημα η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Emmanuel Macron να επιτρέψει την επαναλειτουργία των χώρων πολιτισμού και να σταματήσει τη διάρκειας ενός μηνός απαγόρευση των παραστάσεων, στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters την Παρασκευή 12 Μαρίου.
Στο θέατρο Odeon στην αριστερή όχθη του Παρισιού, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εισήλθαν στην όγδοη ημέρα την Παρασκευή (12/3), καθώς οι διαδηλωτές απέρριψαν μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για πολιτιστικούς χώρους και καλλιτέχνες που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση μια ημέρα νωρίτερα.

Η κατάληψη

Εικόνα κατάληψης: Υπνόσακοι, φουσκωτά στρώματα και φαγητό διατίθενται στην περίτεχνη αίθουσα του θεάτρου του 19ου αιώνα με τα στυλ ροκοκό μπαλκόνια, ενώ οι 54 διαδηλωτές μοιράζονται ένα μόνο ντους.
«Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να μείνουμε εδώ για αρκετές ημέρες», δήλωσε η κωμικός Jennifer Catelain.
«Ξεκινήσαμε με ευγενικές αναφορές, μετά ειρηνικές διαμαρτυρίες, καταλάβαμε χώρους για μια μέρα εδώ και εκεί, αλλά δεν εισακουστήκαμε.
Αποφασίσαμε λοιπόν να  ανεβάσουμε το επίπεδο της διαμαρτυρίας, να μείνουμε λίγο περισσότερο σε ένα μέρος που είναι εμβληματικό. "

Υγειονομικά μέτρα

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι γκαλερί τέχνης και άλλοι πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν από τον Οκτώβριο, όταν η Γαλλία μπήκε στο δεύτερο καθολικό lockdown.
Μεγάλο μέρος της οικονομίας άνοιξε ξανά στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά πολιτιστικοί χώροι, και χώροι διασκέδασης όπως μπαρ και εστιατοόρια, παρέμειναν κλειστοί.
Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, εργαζόμενοι στο θέατρο και σπουδαστές, λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι όταν μπορούν να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Αιτήματα

Ζητούν μια ρητή ημερομηνία άρσης των μέτρων καθώς και την επέκταση των ειδικών επιδόματα ανεργίας για ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή ή εργάζονται με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε την Πέμπτη 11/3  επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με άλλα προστατευτικά μέτρα όπως τις άδειες μητρότητας.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η απάντηση της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητική  - και προς το παρόν το κοινό συμφωνεί μαζί τους.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή όταν δεν μας προσφέρεται μια λύση», δήλωσε η κάτοικος του Παρισιού, Beatrice Philippe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης