Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τριπλή παράταση των ασφαλιστικών οφειλών σε επιχειρήσεις ελ. Επαγγελματίες και αγρότες

Τριπλή παράταση των ασφαλιστικών οφειλών σε επιχειρήσεις ελ. Επαγγελματίες και αγρότες

Από 24 σε 48 δόσεις τα κορονοχρέη και αποπληρωμή από 31/1/22

Τριπλή παράταση των ασφαλιστικών οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, δίνουν δύο αποφάσεις που αφορούν σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, που έχουν την δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση με έως 48 δόσεις από την 31η /12/21.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων οι οποίες είναι απαιτητές έως 28/02/2021, όπως και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης κατά ένα (1) μήνα.

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κάτωθι:

-απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
-έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 05/11/2021, ή διαθέτουν ενεργό κατά την 05/11/2021 κωδικό δευτερεύουσας δραστηριότητας, με μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα από αυτά που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018.
Στην κοινοποιούμενη Κ.Υ.Α. συμπεριλαμβάνεται σχετικός πίνακας που απεικονίζει τους αναφερόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

Η δόση Πεδίο Εφαρμογής

Φεβρουαρίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων ή εργοδοτών θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31/03/2021.
Ως επακόλουθο, η συνολική διάρκεια των ρυθμίσεων που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα, καθώς τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ενεργής ρύθμισης.
Κατά το χρονικό διάστημα της προαναφερόμενης παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος και η συστημική υλοποίηση των ανωτέρω για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί κεντρικά.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση παράτασης παραμένουν οι εξής:

-η μη καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (μέρους ή συνόλου αυτών) που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής αυτής από τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, δικαιούχους της παράτασης και
-η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19.
Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες με μείωση του αριθμού θέσεων εργασίας εξαιτίας οικειοθελούς αποχώρησης, συνταξιοδότησης ή θανάτου εργαζόμενου, ύπαρξης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που έληξαν κατά την ολοκλήρωση του μέτρου δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την προϋπόθεση.
-Διευκρινίζεται ότι από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι επιχειρήσεις με συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας λόγω της μορφής, του είδους ή της δραστηριότητας τους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις ανωτέρω υποχρεώσεις.

Ελεύθεροι επαγγελματίες -αυτοαπασχολούμενοι

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις είχε χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών μέχρι την 30η Απριλίου 2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα, η παράταση αφορούσε:

-Ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020,
-Ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020 καθώς και τυχόν δόσεων από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών,
Όσες από τις παραπάνω οφειλές τελούν σε αναστολή είσπραξης.
Η ανωτέρω προθεσμία παρατάθηκε εκ νέου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Με την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020 οι οφειλές των προαναφερόμενων χρονικών περιόδων με τις τυχόν αναλογούσες σε αυτές προσαυξήσεις δύναται πλέον να εξοφληθούν μέχρι και σε σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις αντί σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, όπως ίσχυε.
Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο δυόμιση εκατοστιαίων μονάδων (2,5%) ετησίως υπολογισμένο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται άλλη επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης συνεχίζει να ορίζεται σε πενήντα ευρώ (50 ευρώ).
Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις εάν οι ανωτέρω οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και είκοσι τεσσάρων (24) αντί (12) μηνιαίων δόσεων, όπως ίσχυε, κατ' εξαίρεση, δεν επιβαρύνονται με το επιτόκιο της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Με τις νέες διατάξεις, η ημερομηνία 31η Ιουλίου 2021 που είχε καθοριστεί ως καταληκτική για την υποβολή της αίτησης και την υπαγωγή στη ρύθμιση για χρέη που βεβαιώθηκαν αντικαθίσταται από την ημερομηνία 31η Ιανουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες οι παραπάνω οφειλές και διαβιβαστούν στο Κ.Ε.Α.Ο

Βεβαιωμένες οφειλές εκκαθάρισης 2017-19

-Δημοσιεύθηκε για την καταβολή των δόσεων που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών ετών 2017, 2018 και 2019 αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών με πολλαπλή ή μη δραστηριότητα και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ παρατείνεται, και η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι 30/6/2021.
-Οι επόμενες δόσεις του ανωτέρω άρθρου καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης